Pre oblasť

    Priemyselné betónové podlahy 

    Článok si prečítalo viac ako 556+ používateľov
    Priemyselné podlahy sa musia realizovať tak, aby boli odolné voči rôznym vplyvom a požiadavkám, ktoré vznikajú v podmienkach rozličných výrobných a iných činností. Vlastnosti priemyselných podláh sa líšia v závislosti od účelu, spôsobu použitia a očakávaného zaťaženia. Betón je základnou vrstvou priemyselných podláh vo väčšine priemyselných a komerčných priestorov. Priemyselné betónové podlahy sú najpoužívanejšie betónové podlahy.
    Odborný článok 556
    priemyselne betonove podlahy
    Máme 376 realizátorov v oblasti Priemyselné podlahy:

    1. Priemyselné betónové podlahy - vlastnosti 

    Vyznačujú sa vysokou kvalitou, odolnosťou, všestrannosťou. Betónové podlahy sa bežne vyskytujú na viacposchodových parkoviskách, pri stavbe ciest a na chodníkoch, v skladoch, továrňach a výrobných zariadeniach. Sú mimoriadne odolné a schopné odolávať neustálemu tlaku. Pokiaľ ide o tento druh podlahy, dôležitá je trvanlivosť a odolnosť povrchu voči oderom a poškodeniam (škrabance, nárazy...), v súvislosti s neustálou prevádzkou a mechanickým opotrebovaním (schopná odolať tlaku ťažkých zariadení, akými sú nákladné autá alebo vysokozdvižné vozíky), priepustnosť pre kvapaliny, požiarna bezpečnosť, teplotný rozdiel a podobne.

    2. Čo je priemyselný betón?

    Líši sa betón v obytných a priemyselných prostrediach? Hlavný rozdiel medzi priemyselným a obytným betónom je v hrúbke dosky. Priemyselný betón je stavaný na v priemere väčšiu váhu.

    V priemere majú priemyselné betónové dosky hrúbku najmenej 15 cm, keď sa používajú pre parkoviská a konštrukcie. Mnohé betónové dosky sú na okrajoch naliate hrubšie, takže zatiaľ čo väčšina priemyselného betónu môže mať hrúbku s priemerom 15 cm, vonkajšia časť môže mať 20 cm až 25 cm.

    Plochy priemyselného betónu, ktoré musia byť výnimočne odolné, môžu mať hrúbku až 30 cm.

    2.1. Oceľová výstuž do priemyselného betónu

    Vystužený priemyselný betón je pevnejší ako samotný betón. Priemyselný betón musí zvyčajne zvládnuť niekoľkonásobné zaťaženie obytného prostredia, to nemožno dosiahnuť samotným betónom. Na dosiahnutie väčšej pevnosti priemyselný betón sa vystuží oceľovou výstužou.

    Koľko výstuže sa použije, to závisí od účelu betónu. Priemyselný betón je určite viac vystužený ako bytový betón.

    3. Priemyselné betónové podlahy - typy

    Existuje niekoľko typov priemyselných betónových podláh. 

    3.1. Vsypové priemyselné betónové podlahy

    Pri tomto spôsobe povrchovej úpravy sa do betónového povrchu v priebehu tuhnutia aplikuje vsyp. Povrch betónovej podlahy sa zušľachťuje práškovými zmesami na báze cementov, tvrdých plnív alebo aj syntetických prísad, ktoré zabezpečia obrusuvzdorný povrch.

    Táto povrchová úprava je časovo veľmi úsporná. Realizuje sa totiž takmer ihneď, v čase, keď betón „vädne“. Ak sa budú vykonávať iné následné úpravy betónových povrchov, je potrebné čakať na začiatok prác približne 28 dní. Ak ide o povrch upravený vsypom, taká podlaha je po 28 dňoch hotová, pripravená na používanie v plnom zaťažení.

    Posledný úkon súvisiaci s úpravou povrchu tohto typu priemyselnej betónovej podlahy je hladenie strojovou hladičkou a ošetrenie postrekom akrylátovej živice. Má to predovšetkým technologický význam – zabezpečí rovnomernejšie tuhnutie po celej ploche podlahy, uzatvára ju a impregnuje. Podlaha je tak chránená pred vznikom škvŕn a fľakov z nasiaknutia, ktoré bývajú častým následkom využívania priemyselných podláh.

    3.2. Priemyselné drátkobetónové podlahy

    Priemyselné drátkobetónové podlahy (priemyselná betónová podlaha s rozptýlenou výstužou) sa čoraz častejšie uplatňujú pri projektovaní a realizácii priemyselných stavieb všetkých typov (priemyselné budovy, skladovacie plochy, administratívne budovy, parkovacie státie, poľnohospodárske objekty…).

    O aký typ výstuže vlastne ide? Rozptýlená výstuž sú vlákna (hovorovo drátky), ktoré sú najčastejšie vyrobené z uhlíkovej alebo zliatinovej ocele, do dĺžky 75 mm. Výsledkom je kompaktne a symetricky poprepájaný celý objem konštrukcie betónovej dosky. Vďaka rozptýlenej výstuži priemyselný betón získava vysokú nosnosť pri statickom zaťažení, dlhú životnosť a vysokú odolnosť pri dynamickom (pohyblivom) zaťažení.

    3.3. Vláknobetónové priemyselné podlahy – vláknobetón

    Ak sa na vyhotovenie betónovej podlahy používa rozptýlené polypropylénové vlákno, zníži sa tým kapilarita, priepustnosť vlhkosti a solí, zvýši sa odolnosť proti mrazu, zabráni sa vzniku mikrotrhlín, zvýši sa odolnosť proti oteru. Výstužné vlákno je vhodné pre všetky betonárske práce a na opravy.

    V ponuke sú aj ďalšie druhy priemyselných betónových podláh. Vývoj aj v tomto segmente neustále napreduje a v budúcnosti určite prinesie ďalšie nové a zaujímavé konštrukcie betónových podláh.

    Odborná rada zo spoločnosti Monawech s.r.o. 

    1. Čo sú to priemyselné podlahy?

    Priemyselné podlahy označujeme ako bezproblémové betónne podlahy používané v priemyselnej oblasti. Priemyselná betónová podlaha ponúka niekoľko funkcií, ktorými sú: trvanlivosť, odolnosť voči oderu, veľkej premávke a veľkému zaťaženiu.

    priemyselne-podlahy-realizácia.jpeg
    Realizácia priemyselnej podlahy, spoločnosť Monawech s.r.o. 

    2. Ktorý druh priemyselných podláh sa najčastejšie používa?

    Priemyselné podlahy je možné aplikovať v interiéri aj exteriéri, na malých aj veľkých plochách a v akomkoľvek priestranstve, od komerčných až po obytné priestory. Ponúkame rôzne typy moderných priemyselných podláh, ktoré sa líšia vzhľadom, no všetky sú pevné, s dlhou životnosťou a odolné voči opotrebovaniu pri dodržaní všetkých technologických postupov.

    3. Aké sú to pancierové podlahy?

    Pancierové podlahy sa nazývajú aj betónové podlahy so vsypom. Priemyselné betónové podlahy sú zhotovené z rôznych druhov betónu, na ktoré sa nanáša cementový vsyp. Pancierová leštená priemyselná podlaha je zložená z betónu s rôznymi doplnkami. Povrchovú (pancierovú) úpravu môžeme zabezpečiť s materiálom značky forte-dur. Tento materiál sa po niekoľkých hodinách aplikuje do betónu a dôkladne sa zahladí. Takto zahladený cementový vsyp sa ošetrí uzatváracím lakom. Podlaha sa odovzdáva až po narezaní dilatácií a tmelení.

    betonova-podlaha.jpeg
    Betónová podlaha, spoločnosť Monawech s.r.o. 

    4. Koľko trvá realizácia priemyselných podláh a ako sa pohybujú ich ceny?

    Cena je veľmi individuálna a záleží od rôznych aspektov, ktorými sú napr.: typ betónu, vizuálna úprava podľa požiadaviek zákazníka a jeho cenových možností. Pri výpočte ceny za bežný meter je dôležitá výmera v m2 a zvolená hrúbka betónu. Odhadovaná cena za m2 sa môže pohybovať od 10 € - 120 € za m2. Pri výbere je lepšie dbať na kvalitu ako na kvantitu.

    Odbornú radu poskytol pán Ján Zimen zo spoločnosti Monawech s.r.o. 

    4. Priemyselné liate podlahy

    Priemyselné podlahy môžu byť aj liate. Majú výborné chemické a mechanické vlastnosti - odolné sú voči chemikáliám a kvapalinám, čím sa podlaha automaticky stáva aj hydroizoláciou. Majú všestranné využitie a sú hygienicky a zdravotne nezávadné, keďže štruktúra povrchu podlahy zabraňuje množeniu baktérií. Sú nenáročné na údržbu s nízkymi nákladmi, vysokou odolnosťou a dlhou životnosťou. Charakterizuje ich dobrá priľnavosť k podkladu, hladký povrch, samonivelizácia, schopnosť prekryť trhliny, izolácia proti nárazom a vibráciám, schopnosť pohlcovať hluk, elasticita, pevnosť, nenasiakavosť a umývateľnosť.

    Existuje niekoľko typov priemyselných liatych podláh, napr. epoxidová priemyselná podlaha,  polyuretánová priemyselná podlaha, antistatická priemyselná podlaha...

    Ak máte záujem o priemyselné podlahy, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Zhotovitelia, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. 

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 556
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Priemyselné podlahy?

    Máme 376 realizátorov v oblasti Priemyselné podlahy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 376 realizátorov v oblasti Priemyselné podlahy
    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    10
    2

    Luka Dekor - Lukáš Vľasko


    8.8
    0

    Green Moon Co s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené