1. Hygienická a fyziologická integrita
Na zníženie mikrobiologickej kontaminácie citlivých a hygienicky veľmi náročných oblastí spracovania a balenia v potravinárskom priemysle je dôležité zvoliť také materiály pre podlahy a steny, ktoré vykazujú najnižšiu emisiu častíc a prchavých organických zlúčenín (VOC) a nie sú metabolické (antimikrobiálne aktívne).
2. Bezpečnosť pri práci
Protišmyková ochrana je požiadavka v oblasti bezpečnosti pri práci a je povinná na zaistenie bezpečného pohybu pracovníkov. Úroveň protišmykovej ochrany sa líši v závislosti od typu priemyselného odvetvia a protišmykových prostriedkov použitých v závodoch. Čím drsnejší povrch, tým lepšia ochrana proti pošmyknutiu.
3. Čistenie a údržba
Z hygienických dôvodov je ľahké čistenie a údržba mimoriadne dôležitými faktormi vo všetkých oblastiach potravinárskeho priemyslu.
4. Mechanická odolnosť
Vždy, keď ide o výrobu potravín, je bežné mechanické namáhanie, a tým aj ochrana pred nárazmi a otrasmi. To platí najmä pre časti závodu, kde je zvýšená premávka, kde sa tovar nakladá a prepravuje vysokozdvižnými vozíkmi alebo paletovými vozíkmi.
5. Chemická odolnosť
Dobrá chemická odolnosť (odolnosť voči chemikáliám) je dôležitým faktorom z dvoch aspektov. Podlahy musia byť odolné voči použitým chemikáliám (vrátane čistiacich a dezinfekčných prostriedkov) aj voči látkam obsiahnutým v potravinách (napr. ovocné kyseliny).
6. Tepelná odolnosť
Veľký význam má aj odolnosť proti vysokému tepelnému zaťaženiu, pretože podlahy v závodoch na výrobu potravín sú neustále vystavené výkyvom vysokých teplôt, okrem iného počas varenia a sterilizácie, spracovania za tepla alebo za studena, ako aj počas čistenia parnými tryskami.
7. Obdobia odstávky
V závodoch, kde výroba prebieha nepretržite, je čas, ktorý je možné venovať údržbe a opravám podlahy, zvyčajne veľmi krátky. Na tieto účely sú potrebné rýchle procesy, preto sa používajú predovšetkým zariadenia na tlakové čistenie, ktoré nevyžadujú dlhodobé sušenie.
Podlahy Sikafloor® PurCem® sa navzájom líšia v závislosti od typu materiálu (maltóza alebo samonivelačná hmota), hrúbky (2 až 9 mm) a konečného vzhľadu povrchu. Takto je možné podlahovú krytinu individuálne prispôsobiť konkrétnym požiadavkám jednotlivých priestorov. Bez ohľadu na typ podlahy pre všetky materiály je príznačná vysoká mechanická a chemická odolnosť, kvalita a krátka doba vytvrdnutia, takže odstávky v pracovnom procese sú minimálne. Všetky materiály majú certifikát systému HACCP. Je vhodné poznamenať, že podlahy PurCem® sú odolné voči zvýšenej vlhkosti v podklade, čo je zvyčajne hlavným problémom pri použití alternatívnych typov podláh, najmä tých na báze syntetických živíc.
Vo veľkej miere je možné splniť požiadavky na individuálnu výrobu potravín a nápojov iba pomocou niekoľkých základných, najčastejšie používaných materiálov z programu Sikafloor® PurCem®. V závislosti od individuálneho účelu priestorov sa zvyčajne odporúča inštalovať nasledujúce podlahy:
Sikafloor®-20 PurCem®
Podlaha s najvyššou mechanickou a tepelnou odolnosťou, vhodná pre spracovateľské oblasti s vysokým zaťažením, najmä vo vlhkých prevádzkach, ako sú napríklad zariadenia na spracovanie potravín a nápojov, profesionálne kuchyne, chladné skladovacie priestory a podobne.
Sikafloor®-24 PurCem®
Podlaha so stredne vysokou mechanickou a tepelnou odolnosťou, vhodná do suchých, mechanicky a chemicky mierne zaťažených miestností, ako sú pekárne, vínne pivnice, suché miestnosti na spracovanie potravín, chladiarenské sklady, profesionálne kuchyne, sklady.
Sikafloor®-260 PurCem®
Podlaha na stredné mechanické, chemické a tepelné zaťaženie. Vhodná na suché spracovateľské miestnosti, sklady, pekárne, vínne pivnice a podobne.
Samotná kvalita podlahovej krytiny určite do značnej miery závisí od kvality a správnej realizácie detailov, ako je napríklad napojenie podlahovej krytiny na drenážne systémy, obklady stien, ošetrenie dilatačných škár podlahy a podobne. Všetky prerušenia povrchu podlahy sú miesta, na ktorých dochádza k poškodeniu. Preto by sa mala venovať osobitná pozornosť spracovaniu spojov rôznych materiálov, aby nedošlo k ich poškodeniu v dôsledku rozťahovania a zmršťovania pri teplotných výkyvoch alebo dynamických zaťaženiach. Za týmto účelom Sika otestovala množstvo riešení v potravinárskom priemysle, niektoré v spolupráci so svetoznámym výrobcom drenážnych systémov ACO.
Niet pochýb o tom, že priemyselné podlahy sú najviac namáhanou konštrukčnou časťou budovy v akomkoľvek priemysle. To platí najmä pre potravinársky a nápojový priemysel, pretože v tomto priemysle sa čelí extrémnym podmienkam, ktorým musí podlahová krytina odolávať po celú dobu používania, pričom treba zabezpečiť, aby bola životnosť podlahy čo najdlhšia, s čo najmenšou údržbou, pretože akýkoľvek výpadok vo výrobe môže mať zásadný finančný dopad.
Odborníci z firmy Sika vám môžu pomôcť svojimi technickými znalosťami a dlhoročnými skúsenosťami počas projektovania a neskôr počas inštalácie, takže získate požadovanú kvalitu a vlastnosti podlahových krytín.