Pre oblasť

    Dekoračný kameň na steny a kamenné ploty

    Článok si prečítalo viac ako 824+ používateľov
    Dekoračný kameň sa používa na dekoráciu a obklad rôznych povrchov stien, výstavbu kamenných plotov a podobne. Pokiaľ ide o tento materiál, výber je obrovský. Okrem rozhodnutí súvisiacich s tvrdosťou, farbou, textúrou a ďalšími vlastnosťami, dôležité je rozhodnúť sa, či chcete použiť kameň prírodný alebo umelý. Je potrebné vedieť, aké sú medzi nimi rozdiely a ako kameň správne osadiť.
    Odborný článok 824
    dekoracny kamen
    Máme 648 realizátorov v oblasti Kamenná dlažba:

    1. Prírodný, umelý a dekoračný kameň

    Kameň bol vždy obľúbeným stavebným materiálom. Je vhodný na dlažby a obklady. V modernej dobe sa kameňom najčastejšie obkladajú terasy a sokle domov, stropy, balkóny. Okrem toho sa kameň používa na výstavbu podporných a oporných múrov, stĺpov, krbov, záhradných plotov, ale aj na dláždenie chodníkov, ciest a podobne. Rôzne druhy kameňa majú odlišné vlastnosti a vzhľad, ponuka je veľmi rôznorodá a výber je skutočne veľký. 

    Pri kúpe prírodného kameňa pozornosť treba venovať kvalite a skontrolovať, či kameň má jednotnú hrúbku, farbu, či na ňom nie sú viditeľné praskliny. Aby bol výber ešte väčší, v dnešnej dobe, vďaka moderným technológiám, existujú aj rôzne druhy umelého alebo dekoračného kameňa. Umelý kameň vyzerá takmer rovnako ako prírodný kameň, ale je oveľa lacnejší.

    2. Dláždenie kameňom

    Dláždenie kameňom nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Kvôli nepravidelným tvarom a rôznym hrúbkam je jeho pokládka o niečo náročnejšia ako kladenie keramiky. Pri kamennej dlažbe je potrebné najskôr dobre spevniť podklad, ktorý musí byť aspoň 10 cm pod úrovňou terénu a zabezpečiť spád aspoň 2 % pre odvodnenie. Hrúbka dlažby sa určuje podľa toho, aké bude predpokladané zaťaženie, ktoré na dlažbu bude pôsobiť po jej pokládke. Ak ide o pojazdné plochy, je potrebné použiť hrubšie kamenné dosky. Nanesie sa hrubá spojovacia vrstva (lepidlo), na ktorú sa ukladajú len suché a očistené dosky. V lepidle pod kameňom by nemali byť žiadne dutiny (najčastejšie vzduchové bubliny, ktoré by mohli spôsobiť štiepenie dosiek) a škáry by mali mať rovnakú šírku 2 až 3 cm.

    Nakoniec sa položený kameň škáruje hmotou z piesku, cementu, vody a prísady zvyšujúcej pružnosť. Spoje musia byť očistené od prachu a iných nečistôt. Treba sa vyvarovať škárovaniu prehriateho alebo studeného kameňa, pretože takýto materiál je maximálne zmrštený alebo natiahnutý, takže takéto škáry môžu rýchlo prasknúť. Nakoniec nasleduje čistenie kameňa, odstránenie cementového mlieka a zvyškov škárovacej hmoty. Kameň je  možné chrániť pred nečistotami pomocou špeciálnych dokončovacích náterov, vďaka ktorým sa napr. môže dosiahnuť mokrý efekt. 

    3. Kamenné ploty (gabiony alebo gabionové konštrukcie)

    Medzinárodne zaužívaný výraz gabion je pomenovanie pre kamenný plot. Samotné slovo je talianskeho pôvodu – gabbia, gabbione, čo v preklade znamená klietka alebo veľký prútený kôš. Tento typ kamenných plotov, resp. gabionových konštrukcií, ľahko spoznáte podľa toho, že vyzerajú ako kamene poukladané do siete. Vyznačujú sa nenáročnou a rýchlou montážou, dlhou životnosťou, nízkou náročnosťou na údržbu. Na druhej strane veľmi dobre tlmia hluk z okolia a majú estetický vzhľad.  

    Kamenné ploty na úkor prírodného, ​​ale aj moderného (estetického) vzhľadu splývajú s okolím a vaším domom. V prípade kamenných plotov, resp. oporných/podporných múrov na ochranu pred eróziou, ide vlastne o vyplnenie sietí kameňmi. Na tento účel možno použiť iba mrazuvzdorný kameň. Siete sú vyrobené z pozinkovaných oceľových tyčí alebo šesťhranne točených drôtov. Samotný tvar a spôsob formovania plotu je prakticky neobmedzený, pretože kamene môžu byť vyskladané nespočetnými spôsobmi. Jedinou podmienkou alebo obmedzením v tomto smere je, že kamenný plot si kvôli samotnej hmotnosti kameňov vyžaduje špeciálne zhotovené betónové základy. 

    Kamenný plot sa perfektne hodí prakticky do každého prostredia
    Kamenný plot sa perfektne hodí prakticky do každého prostredia
    Odborný článok 824
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenná dlažba?

    Máme 648 realizátorov v oblasti Kamenná dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 648 realizátorov v oblasti Kamenná dlažba
    7.8
    30

    Zdenko Kačány


    8.7
    0

    Lukáš Salay


    8.8
    0

    MarTiler s. r. o.


    9.8
    1

    Riline,s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené