Pre oblasť

    Pokládka prírodného kameňa, mozaiky a keramických obkladov

    Článok si prečítalo viac ako 864+ používateľov
    Kameň a keramické obklady sú obľúbené pre svoju mimoriadnu odolnosť, dlhú životnosť a nenáročnosť na údržbu. Overili sme si, čo potrebujeme vedieť o pokládke dlaždíc, ako vyrobiť mozaiku a aký je postup kladenia prírodného kameňa.
    Odborný článok 864
    pokladka prirodneho kamena
    Máme 631 realizátorov v oblasti Kamenná dlažba:

    1. Pokládka keramických dlaždíc 

    Keramické dlaždice sú obľúbenou voľbou pre dlažbu. Interiérové ​​obklady sa často používajú do kúpeľní a kuchýň, exteriérové ​​na terasy a balkóny. Dlaždice môžu byť malého formátu, napríklad 15 cm × 15cm, klasické štvorcové alebo veľkoformátové obklady, napr. 120 cm × 60 cm. Dlažba sa ukladá na lepiacu hmoty, ktorá sa nanáša na suchý a rovný podklad. Pozor si treba dávať najmä pri pokládke dlaždíc v exteriéri, keďže budú neustále vystavené zmenám počasia a teplôt, predovšetkým vlhkosti a mrazu. Kvalita pokládky dlaždíc vo veľkej miere závisí od skúseností pokladača (obkladača), preto sa pred začatím prác presvedčte o jeho referenciách.

    Pokládka keramických dlaždíc na lepidlo
    Pokládka keramických dlaždíc na lepidlo

    1.1.  Náklady na pokládku keramiky

    Veľkoformátové dlaždice sú drahšie ako klasické dlaždice. Cena keramických dlaždíc strednej kvality, rozmerov 40 cm × 40 cm, bez pokládky, stojí 4 až 12 EUR/m2. Je potrebné si uvedomiť, že okrem nákupu dlaždíc potrebujeme realizovať aj ich pokládku. Cena pokládky dlaždíc klasických rozmerov je okolo 16 EUR/m2. Treba však mať na zreteli, že ceny materiálov, a tým aj práce remeselníkov sa relatívne často menia, preto treba rátať s rôznymi cenovými ponukami.

    2. Pokládka mozaiky

    Mozaika sa používa na zdobenie priestorov už od staroveku, pretože z kamienkov alebo dlaždíc je možné vytvárať skutočne zložité vzory a obrazy. Keďže sú prvky mozaiky menšie, je veľmi dôležité, aby bol podklad dobre pripravený a úplne rovný. Pre kvalitné vyhotovenie mozaiky sa odporúča predbežný 3D nákres konečného vzhľadu na želanie zákazníka. Najbežnejšia je keramická mozaika. Sklenená mozaika je náročnejšia na prevedenie, pretože prvky sú priehľadné a tenké. Do vonkajších priestorov je obľúbená mozaika z prírodného kameňa alebo umelého kameňa. Mozaika môže byť aj kovová, ide o nadčasový a vysoko dizajnový materiál, alebo drevená. Kľúčom k dobrej mozaike je aj použitie kvalitného lepidla, pretože inak mozaika rýchlo začne chátrať, opadávať.

    Malé mozaikové prvky dodávajú priestoru vizuálnu atraktivitu a robia ho prestížnejším
    Malé mozaikové prvky dodávajú priestoru vizuálnu atraktivitu a robia ho prestížnejším

    2.1. Cena pokládka mozaiky 

    Mozaiky sú drahšie ako klasické dlaždice. Z dôvodu menších kúskov je pokládka mozaiky o niečo dlhšou a náročnejšou úlohu a je tiež vyššia cena za pokládku mozaiky ako klasických dlaždíc. 

    3. Pokládka kameňa – umelého a prírodného

    Kameň sa ako dlažobný materiál používa už tisíce rokov, pretože sa vyznačuje pevnosťou, nenáročnosťou na údržbu a textúrou zaujímavých farieb a detailov. Kladú sa kamenné obklady z pravého alebo umelého kameňa. Pre prestížnejšie riešenia sa používajú mramorové, žulové alebo iné kamenné dosky. Na trhu dostať rôzne kamene, dovážané priamo z kameňolomov a fabrík celého sveta. Zaujímavý kameň je napríklad travertín, mramor, žula, čadič, v ponuke sú aj ďalšie krásne horniny v rôznych rozmeroch a tvaroch, ako pieskovec, vápenec, bridlica, kvarcit...

    Na položenie kameňa potrebujete dobre pripravený, rovný a suchý podklad. Ak bude kameň použitý na podlahu vo vlhkom priestore, potrebná je vhodná hydroizolácia, na ktorú sa nanesie lepidlo. Kamenné dosky sa ukladajú na mokré lepidlo. Plastové dištančné krížiky zaisťujú rovnomernú vzdialenosť medzi jednotlivými kusmi kamenných dosiek. Na záver sa škáry medzi doskami vyplnia škárovacou hmotou a prebrúsia, získa sa tak úplne jednotný povrch.

    3.1. Cena pokládky kameňa

    Koľko stojí kladenie kameňa? Cena v prvom rade závisí od druhu kameňa (prírodný alebo umelý), veľkosti, povrchu (podlaha, stena alebo fasáda), od zložitosti terénu a samozrejme od realizátora (zhotoviteľa). Cena za pokládku prírodného kameňa štandardných rozmerov na už pripravený podklad sa pohybuje v rozmedzí od 14 do 17 EUR/m2, ale ak podklad ešte nie je hotový, náklady stúpajú. Táto cena samozrejme nezahŕňa náklady na materiál, ktoré sú pri prírodnom kameni značné. Cena závisí od rozmerov, typu kamenného obkladu a samozrejme aj od dodávateľov. Ceny dekoratívneho kameňa sa pohybujú v rozmedzí 30 až 50 EUR.

    Odborný článok 864
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenná dlažba?

    Máme 631 realizátorov v oblasti Kamenná dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 631 realizátorov v oblasti Kamenná dlažba
    8.7
    0

    Adrián Herák


    8.7
    0

    Bager.sk s. r. o.


    9
    0

    Miloslav Vekaš


    10
    0

    Linetech,s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené