Pre oblasť

    Výstavba podporných alebo oporných múrov

    Článok si prečítalo viac ako 1552+ používateľov
    Podporné alebo oporné múry môžu byť vyrobené z betónu alebo kameňa. Oba materiály sú dnes široko používané na rôzne účely. Kameň je na rozdiel od betónu považovaný za materiál, ktorý lepšie ladí s okolím, a preto sa aj viac používa na rôzne úpravy v exteriéri. Práve preto podporným a oporným múrom vyrobeným z kameňa v  tomto článku venujeme viac pozornosti ako betónovým oporným múrom, o ktorých sme písali v niektorých iných článkoch.
    Odborný článok 1552
    kamen pre podporne oporne mury
    Máme 756 realizátorov v oblasti Podporné múry:

    1. Podporné/oporné múry

    Podporný múr podopiera, zadržuje násyp a oporný múr zabraňuje zosuvy terénu. Bez ohľadu na to, či tieto múry staviate z praktických alebo čisto estetických dôvodov, musia byť stabilné, a bezpečné, aby sa nezrútili. Umiestnenie rôznych prvkov, betónových alebo vyrobených z prírodných a kompozitných materiálov, akými sú svahové tvárnice, kvetináče, bloky alebo tehly, z ktorých vznikne múr, je veľmi jednoduché a zároveň atraktívne. Výhodou betónového múra je v prvom rade jednoduchá a rýchla realizácia, preto ho mnohí uprednostňujú pred kameňom. Ak sú múry vyrobené  zo surového betónu, a vadí nám vzhľad takého múra, môžeme hneď vedľa neho vysadiť popínavé rastliny alebo vyššie kríky, ktoré múr časom prerastú a zakryjú, prípadne múr natrieme alebo postavíme k nemu dodatočný tehlový múr, ktorý bude čisto dekoratívny, nie nosný. Hoci stačí jeden rad tehál, môžu byť použité aj dva rady, čo je samozrejme drahšie a nie práve najracionálnejšie.

    2. Betónové bloky alebo železobetón?

    Betónové oporné múry môžu byť vyrobené z klasických betónových blokov (lámaných alebo štiepaných), alebo z podobných pevných či dutých konštrukčných prvkov. Ide o hotové továrenské výrobky, ale určite sa dajú múry vyhotoviť aj vylievaním vhodnej betónovej zmesi do pripraveného dreveného debnenia. V prípade potreby sa do dreveného debnenia kladie dodatočná výstuž.

    2.1. Betónové tvárnice na podporné/oporné múry

    Betónové tvárnice (bloky) na podporné či oporné múry sú ideálnym riešením, pretože sa ľahko používajú a pri stavbe takýchto konštrukcií vás nestretnú žiadne veľké prekvapenia. Ak chcete postaviť podporný alebo oporný múr z betónových tvárnic, treba najskôr pripraviť železobetónové základy, takže zalievaniu betónom sa celkom nevyhneme. Keď sú základy pripravené a betón je suchý, začína sa skladanie betónových blokov. Tvárnice sa navzájom spájajú maltou do pevného, kompaktného celku.

    2.2. Železobetónové podporné/oporné múry

    Táto verzia podporných/oporných múrov je o niečo náročnejšia. Najprv je potrebné pripraviť základy a potom sa začne kladenie výstuže. Odporúča sa, aby stavebný inžinier (statik) vypracoval plán a výpočet množstva a dimenzií výstuže, pretože pokiaľ nie ste odborníkom v oblasti stavebníctva, pravdepodobne nebudete vedieť urobiť potrebné výpočty, ktoré zaručia stabilitu a trvanlivosť steny. Príliš málo výstuže môže spôsobiť zrútenie steny, zatiaľ čo príliš veľa je zbytočným finančným nákladom a nemá opodstatnenie. Potom je potrebné vyhotoviť debnenie, na tieto účely môžu byť použité obyčajné drevené dosky alebo kovové debnenie, ktoré je však podstatne drahšie ako drevené, preto sa jeho použitie na výrobu betónových podporných/oporných múrov neodporúča. Keď je všetko pripravené (debnenie a výstuž), môžeme začať liať betón.

    Železobetón dosiahne konečnú pevnosť v tlaku a v ťahu po 28 dňoch schnutia.

    3. Prefabrikované betónové tvárnice 

    Špeciálnou verziou betónového podporného/oporného múru je prefabrikovaný betónový múr, ktorý sa dopraví na stavenisko a postaví ako prefabrikovaný prvok. Výhodou prefabrikovaného betónového podporného/oporného múru oproti klasickej výstavbe betónového podporného/oporného múru je kratší čas realizácie, vyššia kvalita betónového prvku a spravidla nižšia cena. Viac o betónových múroch a plotoch si môžete prečítať v článku o betónových plotoch na našej webovej stránke.

    Betónový podporný/oporný múr je jednoduchým a finančne výhodným riešením 
    Betónový podporný/oporný múr je jednoduchým a finančne výhodným riešením 

    4. Kamenné podporné/oporné múry

    Podporné alebo oporné múry z kameňa sú veľmi obľúbené pre svoj rustikálny vzhľad, ktorý  dokonale splynie s okolím. Hodia sa aj k chodníčkom a príjazdovým cestám okolo domu, ktoré sú dláždené kameňom, takže spolu skrášľujú okolie nášho domova. Treba však mať na pamäti, že kamenné podporné/oporné múry sú o niečo drahšie ako betónové, pretože aj najlacnejší druh kameňa je drahší ako betón. Hoci kamenný múr nebude postavený z mramoru, jeho vyhotovenie bude drahšie ako vyhotovenie betónového múru.

    5. Kameň na podpornú/opornú stenu

    5.1. Výstavba podporného/oporného múru z miestnych kameňov

    Pre podporný/oporný múr je najlepším riešením použiť lokálne druhy kameňa z bezprostredného okolia. V každom prípade sa treba vyhnúť horninám, ktoré sú menej odolné voči poveternostným vplyvom. Medzi tieto horniny patria pórovité horniny, ktoré absorbujú vodu, tiež bridlicové horniny, ktoré sa prirodzene ľahko štiepia, lámu. Na druhej strane, nie sú najvhodnejšie ani veľmi tvrdé skaly, aj keď sú extrémne stabilné za každého počasia, keďže sa s nimi ťažko pracuje.

    Kameň, ktorý pochádza priamo z kameňolomu, sa nedá hneď vložiť do múra, pretože sa musí v určitých častiach tesať. Opracovanie je tým náročnejšie, čím je kameň tvrdší. 

    5.2. Podporný/oporný múr musí mať vhodnú veľkosť

    Pri výbere vhodných kameňov na podporný alebo oporný múr treba vyberať kamene vhodnej veľkosti a tvrdosti, ktoré sa dajú vložiť do steny bez dodatočného lámania a opracovania. Príliš veľké kamene budú vyžadovať veľa práce a vyhotovenie múra z príliš malých kameňov bude zdĺhavé a namáhavé a bude potrebné použiť veľa malty. Ak je kameň príliš malý, múr bude vyzerať zvláštne a nestabilne.

    Lámaný kameň je možné objednať z kameňolomu a opracovaný kameň, ktorý sa považuje za drahšiu verziu, je možné získať od rôznych kamenárov. Bežné druhy kameňa sú dostupné aj u dodávateľov stavebných materiálov.

    6. Zhotovenie kamenného podporného/oporného múru dvoma spôsobmi

    6.1. Stavba kamenného múru cementovou maltou

    Prvý spôsob výroby kamenného múru sa považuje za silnejší. Zvláštnosťou tohto spôsobu práce je, že kamene sa ukladajú do vrstvy cementovej malty, ktorá spája kusy do pevného celku. Výhodou stavby kamenného múra cementovou maltou je pevnosť, nevýhodou je nepriepustnosť vody, preto treba urobiť drenážne otvory.

    6.2. Stavba kamenného múra so zmesou piesku a zeminy

    Výstavba podporného/oporného múru z kameňa s použitím zmesi piesku a zeminy ako spojiva sa považuje za suchú výstavbu. Škáry medzi kameňmi sú vyplnené zmesou piesku a zeminy. Takýto podporný alebo oporný múr je dostatočne pevný, aj keď je pórovitý, do výšky jedného metra.

    Odporúčame vám pre kamenný múr vybrať miestne horniny (kamene)
    Odporúčame vám pre kamenný múr vybrať miestne horniny (kamene)Caption

    7. Podporné/oporné múry – zhotovenie

    7.1. Správna konštrukcia múra si vyžaduje dobré základy

    Počas prípravných prác najskôr treba odstrániť časť zeminy na mieste plánovaného múra, následne sa vykope kanál a urobia sa základy. Vo väčšine prípadov sa základy vylejú z betónu, prostého alebo vystuženého, ​​pretože je to ľahšie, rýchlejšie a jednoduchšie, hoci základy môžu byť vyrobené aj z rovnakého kameňa ako celý múr, s tým, že sa vyplní cementovou maltou. Bez ohľadu na to, akým spôsobom je základ postavený, je dôležité začať stavať kamenný podporný/oporný múr na pevných základoch.

    Betónové alebo železobetónové základy sa považujú za lepšiu verziu základov.

    8. Kameň na podporné/oporné múry – skladanie kameňov

    8.1. Kladenie jednotlivých kameňov

    Keď sú základy hotové, začneme ukladať kamene vedľa seba, pričom používame cementovú maltu, ak ide o mokré murovanie alebo piesok a zeminu, ak ide o suché murovanie podporného/oporného múru. Súbežne s vytvorením jednotlivých radov a postupným pribúdaním podporného/oporného múru môžeme zozadu zasypať zeminu, pričom sa osobitná pozornosť venuje drenážnej vrstve. 

    8.2. Kameň na podporný/oporný múr – výber kameňov

    Pri skladaní kameňov v zásade platí, že sa na prednú stranu podporného/oporného múru umiestňujú väčšie a krajšie kamene, ktoré sú viditeľné, a ostatné sa použijú zozadu. Pri skladaní kameňov treba dbať na to, aby boli čiary medzi kameňmi viac-menej rovnomerné. Dôležité je predovšetkým to, aby sa v jednom bode nestretli viac ako tri čiary. Kamene ukladáme tak, aby boli mierne naklonené dovnútra. Pri kladení kameňov musíme dbať na to, aby bol sklon podporného/oporného múru optimálnych 20°. Presnosť prevedenia sa najľahšie dosiahne pomocou šablóny vyrobenej z lamiel, kde je na každú stranu vyhotovovaného múru umiestnená jedna šablóna, medzi ktoré je natiahnutá šnúra a potom je možné kamene skladať hneď vedľa šnúry.

    Pri ukladaní kameňov si pomáhame šnúrami. Skladaním kameňa hneď vedľa šnúr sa získa pravidelná a pekná štruktúra, ale aj stabilná konštrukcia.

    8.3. Stavba kamenného múra a spracovanie škár

    Pri stavbe kamenného múra cementovou maltou je obzvlášť dôležité spracovanie škár. Cementová malta dokáže vyplniť trhliny až po vonkajší okraj, čo z estetického hľadiska nie je najlepšie. Takto sa stráca objem jednotlivých kameňov, ktoré už nie sú také výrazné, skôr ide o viac-menej plochý vzhľad kamenného múra. Ak škáry nie sú celkom vyplnené, potom sa naplno prejaví krása štruktúry, ale aj textúra, tvar a farba každého kameňa a celý objem kameňov použitých na výstavbu múra bude viditeľnejší.

    Odborný článok 1552
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podporné múry?

    Máme 756 realizátorov v oblasti Podporné múry:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 756 realizátorov v oblasti Podporné múry
    9.6
    0

    Maliarske a natieračské práce - Judiak Anton


    10
    2

    MARTINS GROUP s. r. o.


    10
    2

    Marek Cabadaj


    9.4
    0

    KMstav, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené