Pre oblasť

    Podporný múr alebo tvárnicový múr

    Článok si prečítalo viac ako 2312+ používateľov
    Aj keď sme už hovorili o podporných konštrukciách, rozhodli sme sa k tejto téme ešte raz vrátiť s podrobným vysvetlením – čo je to podporný múr alebo tvárnicový múr, aké druhy podporných múrov existujú, ako správne taký múr postaviť a nakoniec koľko takáto konštrukcia stojí?
    Odborný článok 2312
    podporny mur
    Máme 755 realizátorov v oblasti Podporné múry:

    1. Čo je podporný múr?

    Podporný múr je konštrukcia, ktorej primárnym účelom je podopierať násyp alebo šikmú plochu (svah). Pomocou podporného múru sa zabráni zosúvaniu, zosypaniu alebo prepadávaniu zeminy, zosúvaniu terénu a získa sa určitý rovný terén. Popri tejto primárnej úlohe má podporný múr (plný alebo zo svahových tvárnic) aj úlohu estetickú, pretože môže ísť o okrasu alebo prvok, ktorý naruší jednoliatosť terénu.

    2. Druhy podporných konštrukcií

    Podporné múry, t. j. konštrukcie, sa delia na dve základné skupiny – gravitačné (zásypové) a ohybové podporné konštrukcie.

    2.1. Gravitačné (zásypové) podporné konštrukcie

    Do skupiny gravitačných podporných konštrukcií patria masívne (plné) kamenné podporné múry, kamenné konštrukcie, rôzne formy masívnych železobetónových podporných múrov, betónové alebo drevené „sýpky“ a gabiony.   

    2.2. Ohybové podporné konštrukcie

    Do tejto skupiny patria múry z pilót, membrány, podporné múry, „berlínsky múr“ so zvislými nosníkmi a medziľahlými výplňami.

    2.3. Určovanie rozmerov podporných konštrukcií

    Pre gravitačné podporné konštrukcie je dôležité, aby vlastnú hmotnosť preniesli na podklad. Môžu to byť tuhé, jednotné celky alebo pružné, ktorých prvky sú vyrobené z rôznych stavebných materiálov.  

    Pri určovaní rozmerov podporných konštrukcií musí sa brať do úvahy pôsobenie primárnych fyzikálnych síl, ktoré vznikajú pri statickom spracovaní. Ide o zemný tlak a vlastnú hmotnosť konštrukcie podporných múrov. Na gravitačnú podpornú konštrukciu môžu okrem spomenutých primárnych síl pôsobiť aj ďalšie zaťaženia. 

    Pri analýzach a statických výpočtoch musí sa prihliadať na limitné hodnoty celkovej únosnosti, prevrátenia, polohy, t. j. vplyv výsledných v spodnej časti základov, možný sklz pod základy, prúdenie podzemných vôd a zohľadnenie a dimenzovanie kritických častí podporného múru.

    3. Stavba podporného múru

    Pri stavbe podporného múru je potrebné venovať pozornosť tlaku pôdy na múr, veľkosti základov, zodpovedajúcej výstuži a kvalite betónovej zmesi (betónovej triede), ak ide o železobetónovú konštrukciu.

    Podporný múr nemusí byť vyrobený iba zo železobetónu. Tento druh múru môže byť vyrobený z betónových alebo kamenných blokov. Hlavnou úlohou podpornej konštrukcie je zabrániť erózii pôdy v strmom teréne, alebo zabrániť prenikaniu vody z vyššej na nižšiu úroveň. V závislosti od zložitosti a druhu terénu sa rozhoduje o druhu a type podporného múru (plný alebo dutý), ktorý sa bude stavať, ako aj o materiáli.

    Bez ohľadu na existujúce predpoklady sa samotná stavba vždy začína vykopaním jamy, teda základových rýh. Na dno výkopu sa nasype štrk, ktorý musí byť dobre zhutnený. Keď je podklad dobre zhutnený a pripravený, betónuje sa okolo pripraveného dreveného debnenia a výstuže. Výstuž tvoria železné tyče spojené v tzv. výstužovom koši. Keď sa betón naleje, základy pre múr sú hotové. Po úplnom vytvrdnutí a vyschnutí betónu, pokračuje sa so stavbou múru.

    Po dokončení múru položí  sa drenážne potrubie s filtrom, ktorý odvedie meteorickú a podzemnú vodu do odtoku alebo kanalizácie.

    Betónový podporný múr
    Aby podpioný múr plnil svoj účel dlhodobo, musí byť realizovaný odborne

    3.1. Hydroizolácia podporného múru

    Pri budovaní podporného múru sa často zabudne na kladenie hydroizolácie. Bez hydroizolácie je betón v základoch úplne vystavený pôsobeniu vody vytekajúcej z povrchu a z podporného múru. Aby sa zabránilo rôznym poškodeniam, je veľmi dôležité, aby bola hydroizolácia položená správne a včas.

    4. Cena podporného múru

    Cena vždy závisí od viacerých faktorov – najviac od množstva, druhu a kvality materiálov, prístupnosti terénu a spôsobu práce, ale aj od zhotoviteľov.

    Cena zhotovenia podporného múru, s predprípravou, výstužou a vybetónovaním sa pohybuje okolo 120 až 150 EUR/m2.

    Odborný článok 2312
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podporné múry?

    Máme 755 realizátorov v oblasti Podporné múry:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 755 realizátorov v oblasti Podporné múry
    8.7
    0

    Mstav-Michal Šarközy


    10
    1

    SchnellBau


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    10
    2

    MR Staviame s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené