Pre oblasť

    Podporný múr, oporný múr, betónové, štiepané a duté svahové tvárnice – čo všetko potrebujete vedieť?

    Článok si prečítalo viac ako 4564+ používateľov
    Ak ešte len začínate s úpravou okolia svojho domu a záhrady a zápasíte s otázkou, ako ďalej skrášliť a oživiť svoj pozemok, podporný alebo oporný múr je tým správnym rozhodnutím. Umiestnenie rôznych prvkov, betónových alebo vyrobených z prírodných a kompozitných materiálov, ako sú svahové tvárnice, kvetináče, „rastre“ alebo bloky, z ktorých vznikne múr, je veľmi jednoduché a zároveň atraktívne.
    Odborný článok 4564
    podporny mur
    Máme 752 realizátorov v oblasti Podporné múry:

    1. Na čo sa môžu použiť betónové prvky, bloky, svahové tvárnice, "rastre"?

    Betónové prvky, bloky, svahové tvárnice, rastre, ale aj tehly, alebo prvky z kompozitných materiálov, t. j. ozdobné kamene a betónové kusy, sú továrensky vyrobené stavebné prvky používané na stavbu podporných/oporných múrov, násypov a svahov. Používajú sa na výrobu prírodných múrov, kaskád, plotov, priečok alebo prekážok, na rozdelenie pozemku alebo parciel v rovnakej alebo rozdielnej výške a môžu slúžiť na ozelenenie zvislých plôch. Tieto prvky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a rôznych tvarov: betónové svahové tvárnice sú lacnejšie a odolnejšie voči vonkajším vplyvom v dôsledku impregnácie. Štiepané svahové tvárnice a bloky vyzerajú ako z prírodného kameňa.

    2. Druhy betónových prvkov

    2.1 Okrasné alebo betónové prvky

    Ak chcete zazelenať podpornú/opornú stenu, okrasné betónové prvky môžu byť pre vás dobrým riešením. Ide vlastne o duté betónové odliatky, svahové tvárnice, ktoré vyzerajú ako debny alebo kvetináče, a preto sú viacúčelové. Nič nevyzerá krajšie ako tieto prvky plné kvitnúcich a iných rastlín, ktoré obohacujú a skrášľujú prostredie, a dajú sa použiť aj na fontánu. Tieto betónové prvky môžu byť zvonku hladké alebo reliéfne, obdĺžnikové alebo kruhové, bezfarebné alebo farebné.

    Kvetinové tvárnice
    Okrasné kvetinové tvárnice

    2.2 Štiepané bloky alebo svahové tvárnice

    Štiepané bloky, svahové tvárnice alebo rastre sú vyrobené z prírodného alebo umelého kameňa. Keďže sa ich povrch láme alebo štiepi, vyzerajú ako skutočné kamenné dosky. Tieto štiepané sú na rozdiel od betónových plné a majú vyššiu hmotnosť. Najčastejšie sa používajú na oplotenie pozemkov. Z týchto prvkov sa muruje tzv. fazetová stena, ktorá končí ozdobnými čiapkami – sú to vlastne vodorovne umiestnené tenšie bloky, tehly alebo dosky, ktoré môžu byť z rôznych materiálov a rôznych tvarov – ktoré dotvárajú rovnako stavbu ako vzhľad.

    Podporný múr
    Podporný múr zo štiepaných blokov

    3. Vyhotovenie podporného/oporného múru

    Pretože sa podporný, resp. oporný múr vyhotovuje z blokov, betónových prvkov alebo rastrov, aby bol stabilná konštrukcia, musí byť dodržaných niekoľko pravidiel. Podporný múr zadržuje, resp. podopiera násyp a oporný múr zabraňuje zosuv terénu. Oba druhy múrov, ale aj múr urobený výhradne z estetických dôvodov, musia byť stabilné, aby boli bezpečné a aby sa nezrútili. Kvôli tejto stabilite musí byť múr opatrený základom. Pre základ treba vykopať kanál, do ktorého sa umiestňuje drenážna rúra. Ak tam rúra nie je, voda by mohla podkopať celú štruktúru a zrútiť ju. Na základ sa kladie prvý rad betónových alebo iných blokov, ktoré je potrebné upevniť. Na spodok je potrebné položiť špeciálnu nopovú fóliu, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti do betónu. Potom nasleduje usporiadanie prvkov tak, aby sa vytvoril múr požadovanej šírky a dĺžky, do výšky asi 1 m; ak je pozemok svahovitý, výška by mala byť asi 1,5 m.

    4. Cena prvkov a práce

    4.1. Betónové prvky, svahové tvárnice – cena

    Koľko stoja okrasné betónové bloky? Cena je 3 – 10 EUR/kus. Cena práce závisí od veľkosti  potrebného múru, druhu a sklonu terénu, a samozrejme zhotoviteľa.

    4.2. Štiepané bloky, svahové tvárnice – cena 

    Cena štiepaných prvkov závisí od počtu štiepaných strán; čím viacej strán je štiepaných, bloky sú drahšie. Jednostranne štiepané prvky sú najlacnejšie a viacstranovo štiepané prvky sú najdrahšie.

    Odborný článok 4564
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podporné múry?

    Máme 752 realizátorov v oblasti Podporné múry:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 752 realizátorov v oblasti Podporné múry
    8.7
    0

    Oto Kmeťo


    8.7
    0

    DAM MANAGER, spol. s r. o.


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    9.5
    0

    Krasgarden


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené