Pre oblasť

    Betónový plot

    Článok si prečítalo viac ako 1693+ používateľov
    Betónové ploty sa považujú za veľmi odolnú konštrukciu, ktorá sa najčastejšie používa ako oporná stena pre násyp, ktorá zabraňuje zosuvu zeminy. Betónový plot možno použiť aj na ohraničenie pozemku od susedovho pozemku alebo od ulice. Okrem toho, že sa betónový plot používa na rôzne účely, existujú aj rôzne prevedenia betónového oplotenia: od klasického murovaného betónového plotu z betónových tehál a dutých lámaných betónových tehál až po prefabrikované betónové ploty. Nakoniec, sú tu aj  betónové stĺpy. Viac o tejto téme sa dozviete nižšie.
    Odborný článok 1693
    betonovy plot
    Máme 1596 realizátorov v oblasti Menšie murárske práce:

    1. Klasický betónový plot

    1.1. Betónové tehly (tvárnice)

    Betónové tehly sa vyznačujú vysokou pevnosťou v tlaku, preto sú vhodné na murovanie konštrukčných a deliacich stien alebo múrikov. Betónové tehly patria medzi najpoužívanejšie stavebné materiály, okrem na stavbu budov sa používajú aj na úpravu dvorov a záhrad, stavbu oporných a odolných múrov a vyhotovenie stĺpov. Betónové tehly majú dlhú životnosť, okrem iného vďaka hydrofóbnosti (odpudzovanie vlhkosti), a vďaka špeciálnej štruktúre ich možno murovať aj so škárami. Aby sa predišlo dodatočným nákladom na omietanie, škáry sa nakoniec vyplnia omietkou a plot sa natrie farbou.

    1.2. Betónový plot zo štiepaných tvárnic

    Štiepané betónové tvárnice sú špeciálnym druhom materiálu. Používajú sa väčšinou na dekoratívne účely, na ploty, múry a zrázy, pretože majú vzhľad prírodného kameňa. Na betónové ploty sa používajú obojstranne štiepané betónové tvárnice a použitie štvorstranne štiepaných betónových tvárnic je väčšinou zamerané na stavbu betónových stĺpov.

    Štiepané betónové tvárnice môžu byť aj duté. Tieto betónové tvárnice sa najprv zlepia vhodným lepidlom na vonkajšie použitie a potom sa zalejú betónom a v prípade potreby sa vystužujú. Na zakrytie plotov rôznych rozmerov vyhotovených zo štiepaných betónových dutých tvárnic sa použijú betónové plotové striešky (čiapky), ktoré chránia plot proti zatekaniu vody a dotvárajú celkový estetický vzhľad muriva. 

    1.3. Debniace betónové tvárnice

    Výhodou debniacich betónových tvárnic je, že pri ich použití na vyhotovenie plotu, oporného alebo podporného múru nie je potrebné inštalovať drevené debnenie. To skracuje čas výstavby a zjednodušuje prácu. Pri stavbe z debniacich betónových tvárnic sa najskôr vyrobí základ, potom sa debniace tvárnice ukladajú nasucho a v horizontálnom a vertikálnom smere sa ukladajú výstužné tyče. Nakoniec sa do dutého jadra takto usporiadaných debniacich betónových tvárnic naleje betón a po vytvrdnutí betónu sa na zakrytie betónového plotu z debniacich tvárnic použijú betónové plotové striešky. 

    Debniace betónové tvárnice
    Debniace betónové tvárnice s vertikálnymi a horizontálnymi výstužnými tyčami

    2. Stavba betónového plotu zo štiepaných betónových tvárnic

    2.1. Betónové ploty zo štiepaných tvárnic

    Betónové ploty môžu byť postavené zo štiepaných betónových tvárnic. Pri stavbe zo štiepaných  betónových tvárnic sa dodržiavajú rovnaké pravidlá ako pri stavbe z klasických betónových tehál. Betónový plot zo štiepaných tvárnic je veľmi bežný betónový plot.

    2.2. Betónový plot vyžaduje základy

    Betónový plot zo štiepaných tvárnic si najskôr vyžaduje správne vyhotovené základy. Najprv sa vykope stavebná jama, ktorej dno by sa malo vyrovnať a dobre zhutniť a potom sa naplní mrazuvzdorným materiálom (zmes piesku a štrku menších a väčších frakcií) v hrúbke 10 až 20 cm, podľa druhu zeminy. Potom sa vyhotovujú základy vylievaním betónu, ktorý v prípade potreby môže byť vystužený. Rozmery základov sú určené výškou betónového plotu. Odporúča sa minimálna šírka základov 30 cm a hĺbka betónových základov závisí od mraziacej zóny. Výstužné tyče (4x) musia byť umiestnené každých 2,5 m – 3 m, aby bolo možné vykonať zvislé vystuženie betónového múra. Pred samotným murovaním  je potrebné vykonať vodorovnú hydroizoláciu, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti, resp. vody do betónového plotu.

    2.3. Murovanie betónového plotu

    Murovanie štiepanými betónovými tvárnicami možno vykonať dvoma spôsobmi. Ak je betónový plot vysoký do 70 cm, štiepané betónové tvárnice sa dajú ľahko lepiť. Pri murovaní  je potrebné dbať na to, aby sa spoje medzi tvárnicami neprekrývali pozdĺž zvislej čiary. Na lepenie štiepaných betónových tvárnic sa používa lepidlo vhodné na vonkajšie použitie. Na posledný rad betónových tvárnic môžeme nalepiť aj ochrannú betónovú striešku s drážkami, ktorá chráni plot pred stekajúcou vodou.

    2.4. Betónový plot

    Betónový plot sa pomerne jednoducho realizuje. Trochu odlišný je však spôsob stavby betónového plotu s výškou nad 70 cm. Štiepané betónové tvárnice sa najskôr zlepia a potom sa zalejú betónom. Ak sa plot stavia z dutých tvárnic, vymurujú sa maximálne 4 rady a následne sa zalievajú betónom.  Murujú sa ďalšie 4 rady, lepia sa a znova zalievajú betónom. Štiepené betónové tvárnice sa lepia tak, že sa lepidlo nanáša na obe bočné strany a po celej vrchnej strane. Tým sa zabráni vytekaniu betónu cez menšie otvory.

    V prípade potreby je možné betónový plot z dutých tvárnic dodatočne vystužiť vodorovnou výstužou. Horizontálne vystuženie sa robí tak, že sa do drážok na hornej strane štiepených betónových tvárnic vložia dve železné tyče. Na posledný rad sa kladie ochranná betónová strieška, ktorá chráni plot pred stekajúcou vodou a dotvára celkový estetický vzhľad muriva. 

    3. Stavba betónového plotu s debnením

    Ďalším spôsobom, ako vyrobiť betónový plot, je drevené debnenie, inštalácia výstužných tyčí a konečné zaliatie betónom. Vyhne sa tak lepeniu betónových tehál.

    4. Prefabrikovaný betónový plot

    Špeciálna verzia betónového plotu je prefabrikovaná. Takýto plot pozostáva z prefabrikovaných prvkov, ktoré sa prepravujú na určité miesto. Výraznou výhodou oproti klasickému plotu je kratší čas výroby v teréne, výrazne vyššia kvalita a nižšia cena. Betónové prefabrikáty sa na miesto inštalácie dopravia pripravené na inštaláciu. Tieto betónové prefabrikáty sú kvalitnejšie, pretože sa vyrábajú na špeciálnych oceľových vibračných stoloch.

    4.1. Vyhotovenie prefabrikovaného betónového plotu

    Prvým krokom pri vyhotovení prefabrikovaného betónového plotu je príprava špeciálneho oceľového vibračného stola, na ktorý sa osadí pripravené drevené debnenie. Do pripraveného dreveného debnenia sa inštaluje armovacia sieť, ktorá drží betón pohromade a absorbuje ťahové napätie. Nasleduje naliatie betónu do dreveného debnenia a sušenie po dobu 28 dní, aby sa získala maximálna pevnosť betónu v tlaku. Po správnom vyschnutí betónu sa drevené  debnenie odstráni a betónový plot je hotový. Prefabrikované betónové prvky sa dopravia na stavbu a uložia sa žeriavom pozdĺž určenej línie.

    Prefabrikovaný betónový plot
    Prefabrikovaný betónový plot sa montuje veľmi rýchlo

    5. Betónové plotové stĺpiky

    Betónové plotové stĺpiky sú časti spoja a konštrukcie, medzi ktoré sa najčastejšie umiestňujú prefabrikáty alebo inakší plot, ktorý môže byť vyrobený z kovaného železa, dreva alebo drôtu – možností je naozaj veľa. Keďže sa betónové plotové stĺpiky ľahko kombinujú s rôznymi materiálmi, sú jednou z najobľúbenejších možností.

    6. Betónové plotové stĺpiky – prevedenie

    6.1. Betónové plotové stĺpiky – liate alebo murované?

    V zásade existujú dva typy plotových stĺpikov: môžu byť liate alebo murované. Prvý spôsob prevedenia je náročnejší, pretože vyžaduje debnenie a vystuženie oceľovými tyčami, čo môže byť pre začiatočníkov pomerne náročná úloha. Je to aj časovo oveľa náročnejšie, keďže betón musí schnúť. Preto sú lepšou voľbou stĺpy z betónových tvárnic alebo tehál. Keď sú určené a označené správne miesta, bloky alebo tehly sa ukladajú na seba, medzivrstvu tvorí malta.

    6.2. Betónové stĺpy a betónový plot?

    Tento spôsob výstavby je vlastne zbytočný. Betónové plotové stĺpiky sú najkrajšie v kombinácii s inými materiálmi, zatiaľ čo betónový plot s betónovými stĺpmi môže pôsobiť zvláštne. Realizácia je zdĺhavá a komplikovaná a prakticky nemá žiadny estetický efekt. Takýto plot vlastne vyzerá ako obyčajný betónový múr.

    Betónové stĺpy
    Betónové stĺpy sú vynikajúce v kombinácii s inými materiálmi

    7. Cena betónového plotu

    Cena betónových  produktov, ktoré sa používajú na vyhotovenie betónových plotov, závisí od toho, či ide o produkty klasické, štiepané, debniace alebo prefabrikované prvky, tiež závisí od rozmerov ale aj  výrobcov.

    7.1. Cena za múr zo štiepaných plotových tvárnic

    Cena za múr zo štiepaných plotových tvárnic, s rozmermi 25 cm × 25 cm × 12,5 cm, spotreba 20 – 32 ks/m2, cca 1 EUR/kus.

    7.2. Cena za betónové plotové tvárnice, obojstranne štiepané

    Cena za betónové plotové tvárnice, obojstranne štiepané, s rozmermi 20 cm × 40 cm × 17 cm, spotreba 14,5 ks/m2, na záhradné a dvorné ploty ako aj ozdobné múry, 2 – 3 EUR/kus.

    7.3. Cena betónové plotové tvárnice, štvorstranne štiepané

    Cena za betónové plotové tvárnice, štvorstranne štiepané, s rozmermi 20 cm × 40 cm × 17 cm, spotreba 14,5 ks/m2, ba stavbu stĺpikov, cca 4 EUR/kus.

    7.4. Prefabrikovaný betónový plot

    Keď ide o ceny prefabrikovaných prvkov na vyhotovenie betónového plotu, tie sú rozličné. Závisí to od mnohých faktorov. Ceny sa pohybujú od niekoľkých desiatok EUR do niekoľkých stovák EUR, v závislosti od rozmerov, hmotnosti, kvality prevedenia a pod.

    7.5. Cena za betónovú striešku

    Cena za betónovú striešku s drážkami, ktorá chráni plot proti zatekaniu vody a dotvára celkový estetický vzhľad muriva, s rozmermi 28 cm × 23,2 cm × 6 cm, spotreba 4,3 ks/m je 1 – 2 EUR/kus.

    8. Betónové plotové stĺpiky – cena

    Betónové plotové stĺpiky stoja podobne ako betónové tvárnice, resp. ako kubík betónu – podľa toho, akú verziu stavby plota si vyberiete.

    Odborný článok 1693
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Menšie murárske práce?

    Máme 1596 realizátorov v oblasti Menšie murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1596 realizátorov v oblasti Menšie murárske práce
    9.4
    0

    JORAX, s.r.o.


    10
    2

    Marek Cabadaj


    9.9
    0

    Tomza, s. r. o.


    10
    1

    SchnellBau


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené