Pre oblasť

    Kamenný plot: murovaný kamenný plot a gabiony

    Článok si prečítalo viac ako 1569+ používateľov
    Kamenné ploty sú jedným z najkrajších typov plotov. Vďaka svojmu prírodnému materiálu a vzhľadu krásne splývajú s okolím. Dnes je na realizáciu kamenných plotov k dispozícii mnoho technologických noviniek. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli venovať pozornosť dvom typom kamenných plotov, tradičnému murovanému kamennému plotu a jeho modernej verzii gabionovému kamennému plotu. 
    Odborný článok 1569
    kamenne ploty titulna
    Máme 1597 realizátorov v oblasti Menšie murárske práce:

    1. Kamenný plot nie je novým vynálezom

    Kamenné ploty nie sú moderným nápadom, keďže sú súčasťou nášho každodenného života už od praveku, keď jediným stavebným materiálom bol kameň, drevo a zem, resp. hlina. Spolu s domami ľudia stavali aj ploty, aby tak chránili seba a svoj majetok, z materiálu, ktorý mali k dispozícii v bezprostrednej blízkosti. Tam, kde bolo veľa skál a kameňov, použili menšie kusy a stavali z nich múry. Stavby tohto typu boli často bez spojiva, resp. malty. Je to suchá stena – stavebná technika, ktorá sa v súčasnosti málo používa. V jednotlivých oblastiach však bol kamenný múr spevnený spojivom, najčastejšie hlinou alebo neskôr cementovou maltou, ktorá ho konštrukčne spevnila a zabezpečila.

    2. Kamenné ploty – áno či nie?

    2.1. Výhody kamenného plotu

    Jednou z hlavných výhod kamenného plotu je jeho krásny prírodný vzhľad, ktorý dokonale ladí s okolím. To je obzvlášť žiaduce, ak žijete v blízkosti lesa alebo v inom prírodnom prostredí, ktoré by betón v estetickom zmysle úplne znehodnotil. Ďalšou výhodou kamenného plotu je, že je vyrobený z ekologického materiálu, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Ak je kamenný plot postavený ako suchá stena, je úplne recyklovateľný, ak sa pridá spojivo, menší dopad na životné prostredie má iba cementová malta. Aj druhá možnosť je z environmentálneho hľadiska stále oveľa prijateľnejšia ako železobetónové ploty.

    Kamenné ploty sú prakticky nezničiteľné a nevyžadujú veľké opravy. Sú pomerne nenáročné na údržbu, no treba ich každý rok umývať – najlepšie vysokotlakovým čističom – pretože sa na nich hromadí mach.

    2.2. Nevýhody kamenného plotu

    Kamenné ploty dnes nie sú najlacnejšie. Ak je pre vás cena hlavným faktorom, kamenný plot bude pravdepodobne drahý. Ďalšou nevýhodou kamenného plotu, v porovnaní povedzme s dreveným plotom je, že niektoré typy kamenných plotov nemožno postaviť bez pomoci bagra kvôli hmotnosti samotných skál. Taktiež na výrobu kamenných plotov, na rozdiel od výroby drevených plotov, nemôžeme bežne použiť kamene, ktoré máme na pozemku alebo v jeho okolí, bez ohľadu na ich tvar a veľkosť – kamene na kamenné ploty sa preto väčšinou objednávajú u dodávateľov kameňov alebo z kameňolomov, čo znamená, že sú často prepravované z iných častí krajiny alebo dokonca z iného kontinentu, a v takom prípade treba pripočítať náklady na dopravu.

    Kamenné ploty môžu byť menej vhodné, ak žijete v teplejších zemepisných oblastiach, pretože v dierach medzi kameňmi môžu mať svoj domov mnohé nežiaduce živočíchy, predovšetkým hady, jašterice a škorpióny.
    Majstrovsky realizovaná suchá stena
    Majstrovsky realizovaná suchá stena

    3. Prvý typ kamenného plotu: murovaný plot 

    3.1. Suchá stena alebo moderná verzia?

    Prvým typom kamenných plotov sú „murované“ kamenné ploty, kde sú kusy kameňov usporiadané a poukladané na seba tak, aby navzájom tvorili pevnú, samostatne stojacu konštrukciu. Môžu byť spojené cementovou maltou (moderná verzia) alebo bez nej (tradičná verzia, suchá stena). Prvá metóda je oveľa jednoduchšia a vyžaduje menej predchádzajúcich znalostí a zručnosti, zatiaľ čo si tradičná verzia vyžaduje viac trpezlivosti.

    3.2. Skladanie kameňov

    Naskladať kamene do pevnej konštrukcie vôbec nie je také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Hoci tradičné konštrukcie kamenných plotov často nemali základy, dnes sa odporúča ich vyhotoviť, aby sa predĺžila ich životnosť. Kvôli nepravidelným tvarom a rôznym veľkostiam kameňov je to dokonca náročnejšie ako murovanie z tehál alebo betónových tvárnic. Začína sa skladaním väčších kusov kameňa, potom sa pridáva cementová malta (ak si vyberieme tú verziu), potom menšie kúsky kameňa na vyplnenie medzier. Ak sa rozhodneme použiť cementovú maltu, musíte sa snažiť, aby spoje boli čo rovnomernejšie. Z estetického hľadiska je najlepšie, ak sú spoje (škáry) čo najmenšie, ideálne nie hrubšie ako 2 cm. 

    3.3. Ďalšie tipy na škárovanie 

    Cementová hmota môže pozostávať z piesku, cementu, vody a prísad na zvýšenie pružnosti. Pred začatím škárovania je potrebné vyčistiť prázdne miesta, škáry medzi kameňmi, od prachu, lístia a iných nečistôt. Vyhnite sa škárovaniu prehriateho alebo studeného kameňa, pretože takýto materiál je maximálne zmrštený alebo natiahnutý, a škáry môžu neskôr rýchlo prasknúť. Po dokončení prác treba počkať niekoľko dní, kým kamenný plot úplne vyschne. Nakoniec je potrebné kameň očistiť, odstrániť cementové mlieko a kúsky malty. Pred nečistotami je možné chrániť kameň špeciálnymi nátermi, niektoré varianty majú prísady pre mokrý alebo suchý vzhľad.

    Kombinácia murovaného kamenného plotu a dreva je veľmi elegantná
    Kombinácia murovaného kamenného plotu a dreva je veľmi elegantná

    4. Kamenné ploty: gabiony

    Gabion je ďalší typ kamenného plotu. Výraz gabion má základy v talianskom jazyku – gabbia, gabbione, čo v preklade znamená klietka alebo veľký (prútený) kôš. Ako už názov napovedá, ide o drôtený plot vyplnený drobnými kameňmi. V tomto prípade sa odporúča použiť na výplň kameň s atestmi proti mrazu. Kamenné ploty alebo gabiony sa vyznačujú jednoduchou montážou, dlhou životnosťou, nenáročnou údržbou, estetickým vzhľadom a pomáhajú tlmiť hluk z okolia. Na úkor prírodného, ale aj moderného vzhľadu kamenné ploty – gabiony dokonale splývajú s okolím, skvele sa hodia takmer do každej záhrady. Možnosti týkajúce sa vzhľadu plotu z gabionového kameňa sú prakticky neobmedzené.

    Odborná rada zo spoločnosti Vema Pro s.r.o.

    1. Čo sú to vlastne gabióny a aká je ich životnosť?

    Gabióny sú konštrukčné prvky vyrobené z oceľových drôtov, ktoré sú zviazané do pletiva. Z pletív sa vytvoria koše, ktoré sa naplnia kameňom. Gabióny vytvárajú robustné a stabilné štruktúry, ktoré sa využívajú pre rôzne inžinierske a stavebné účely. Môžu slúžiť ako oplotenie, proti erózne opatrenie, oporné múry, ale tiež ako súčasť esteticky príjemnej krajinárskej architektúry.

    Životnosť gabiónov závisí od niekoľkých faktorov, vrátane kvality materiálov použitých pri výrobe. Výrobcovia poskytujú 50 ročnú záruku na pletivá. Samozrejme pokiaľ sa nepoškodí pozinkovaná vrstva. Všeobecne platí, že gabióny sú odolné voči poveternostným vplyvom a majú dlhú životnosť.

    2. Aký kameň je vhodný pre gabiónové ploty a ako prebieha realizácia týchto plotov?

    Pre gabiónové ploty sa najčastejšie používajú kamene, ktoré majú dostatočnú pevnosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom. Medzi obľúbené typy kameňov na Slovensku patria: vápenec, čadič a andezit. Okrem kameňa sa môžu použiť aj iné materiály ako napríklad sklo, drevo alebo tehla.

    Realizácia gabiónových plotov prebieha nasledovne:

    - Príprava pozemku: Odstránenie vegetácie, zarovnanie terénu a príprava základov.
    - Montáž košov: Konštrukcia gabiónových plotov začína postavením oceľového rámu, ktorý bude neskôr naplnený kameňom.
    - Naplnenie kameňom: Poskladané gabiónové koše sa naplnia vybraným kameňom. Koše sa naplňujú buď formou sypania alebo ukladania.

    3. Kde všade sa využívajú gabióny a ako sa pohybuje cena na Slovenskom trhu?

    Gabióny sa využívajú na rôzne účely, vrátane:

    - Ochrana proti erózii: Na brehoch riek alebo iných vodných tokov.
    - Ochrana proti zosuvom pôdy: Na svahoch a terénnych nerovnostiach.
    - Stavebné konštrukcie: Na vytváranie plotov, múrov, ale aj estetických prvkov v krajinnom dizajne (móla, záhony, lavičky, krby, kvetináče atď.).

    Ceny gabiónov sa môžu líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako sú veľkosť, typ materiálu, spôsob plnenia  a oblasť, v ktorej sa nachádzate. Okrem samotných gabiónov sa do ceny môže započítať aj inštalácia a príprava terénu. Väčšinou firmy na Slovensku pýtajú za 1m3 od 100 do 300€.

    Odbornú radu poskytol pán Patrik Pavlenda zo spoločnosti Vema Pro s.r.o.

    Gabiony sú modernou a jednoduchšou verziou tradičného murovaného kamenného plotu. Ich vyhotovenie je tiež o niečo lacnejšie.
    Gabionový plot – moderný kamenný plot do každého dvora
    Gabionový plot – moderný kamenný plot do každého dvora
    Odborný článok 1569
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Menšie murárske práce?

    Máme 1597 realizátorov v oblasti Menšie murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1597 realizátorov v oblasti Menšie murárske práce
    8.8
    0

    VISIO building s. r. o.


    9.5
    0

    Dominik Ladányi


    9.8
    3

    Chorvatovič s.r.o.


    10
    1

    AntonyGest, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené