Pre oblasť

    Komín: priemer komína, strieška na komín a vyhotovenie komína

    Článok si prečítalo viac ako 1332+ používateľov
    Komín je dôležitou súčasťou vykurovacieho systému. Pre správne navrhnutý a realizovaný komín je najdôležitejší účinný ťah a optimálny odvod spalín vznikajúcich pri spaľovaní. Komín je jedným z najexponovanejších prvkov stavby, pretože musí odolávať nielen vysokým teplotám, vlhkosti, kyselinám, ale aj meniacim sa poveternostným podmienkam. Rôzne prvky komína, akými sú dymovody, jeho výška, strieška, ohnisko a dvierka, sú kľúčové pre zabezpečenie efektívnej prevádzky a bezpečnosti vykurovacieho systému. Pri výbere a údržbe komína je potrebné dodržiavať miestne predpisy a rady odborníkov pre bezpečnú a efektívnu prevádzku celého systému.
    Odborný článok 1332
    kominy
    Máme 276 realizátorov v oblasti Komíny:

    1. Druhy komínov

    1.1. Šamotový komín

    Existujú šamotové alebo keramické komíny, ktoré sa dajú použiť v kombinácii s rôznymi typmi vykurovacích telies, pecí alebo palív. Tento druh komína je odolný voči vysokým teplotám, kyselinám, je parotesný. Stavba šamotového komína je pomerne jednoduchá, pretože výrobcovia zvyčajne montujú komíny, ktoré predávajú. Komín pozostáva z nosnej konštrukcie, ohybnej komínovej vložky, tepelnej izolácie a ďalších prvkov.

    1.2. Nerezové komíny

    Okrem tohto druhu komínov používajú sa aj nerezové komíny (komíny z nehrdzavejúcej ocele). Dalo by sa dokonca povedať, že dnes sú oveľa bežnejšie. Tento druh sa rýchlo zohrieva a ochladzuje a je odolný voči kondenzácii. Ohybná komínová vložka je tiež plynotesná, ľahká a ľahko sa inštaluje.

    V interiéri je komín spojený s ohniskom - krbom alebo kachľami
    V interiéri je komín spojený s ohniskom - krbom alebo kachľami

    2. Umiestnenie komína

    Umiestnenie komína v budove sa určuje podľa toho, kde sa nachádza kúrenisko alebo vykurovacie teleso. Je však dôležité, aby bol komín umiestnený čo najbližšie k stredu budovy, nie na jej okraji. Je to predovšetkým preto, že komín funguje aj ako dodatočné vykurovacie teleso. Ak je komín umiestnený na okraji budovy, zvyčajne hraničí s vonkajšou stenou, a preto sú v zime jeho steny extrémne chladné. Okrem toho teplota plynov vyparujúcich sa komínom klesá a vo vnútri komína môže dôjsť ku kondenzácii. 

    Ak je jedinou možnosťou umiestniť komín na roh alebo k vonkajšej stene budovy, potom je potrebné správne ho izolovať.

    3. Ako sa určuje výška a priemer komína?

    Na určenie priemeru komína vplýva nielen potrebná výška, ale aj výkon vykurovacieho telesa, dĺžka spojovacieho prvku medzi krbom a komínom a druh zdroja energie.

    3.1. Aký vysoký musí byť komín?

    Výška komína je dôležitým faktorom pre zabezpečenie efektívnosti prevádzky. Vyšší komín vytvára lepšie prúdenie vzduchu, komín lepšie ťahá, a tým zabezpečuje lepšie spaľovanie. Okrem toho vyšší komín môže znížiť riziko návratu spalín do miestnosti. Pri plánovaní výšky komína sa vždy berú do úvahy miestne stavebné predpisy, pretože niekedy existujú určité obmedzenia. Dôležitá je aj správna údržba komína a kontrola, či neexistujú nejaké poškodenia alebo blokády, ktoré by mohli ovplyvniť jeho účinnosť.

    3.2. Priemer komína

    Pri určovaní priemeru komína sa môžeme riadiť jednoduchým pravidlom: čím nižší je komín, tým väčší by mal byť jeho obvod. Druh paliva tiež ovplyvňuje priemer komína: ak používate palivové drevo, priemer komína musí byť väčší, ako keď na vykurovanie používate pelety alebo plyn. Ak je objekt vykurovaný zemným plynom, najčastejšie je priemer komína Ø14. Pri používaní vykurovacieho oleja je potrebný o niečo väčší objem komína, zvyčajne Ø16, pri tuhých palivách je potrebný priemer Ø18 a Ø20. Podobný priemer komína sa používa aj pri krboch.

    Čistý a pravidelne udržiavaný komín je kľúčovým pre efektívne vykurovanie domu
    Čistý a pravidelne udržiavaný komín je kľúčovým pre efektívne vykurovanie domu

    4. Vyhotovenie komína

    Správne vyhotovenie komína závisí od toho, o aký komín ide. Môže byť jednovrstvový, trojvrstvový alebo kombinovaný komín. Na vyhotovenie (murovanie) komína vplýva jeho umiestnenie, pretože môže byť vonkajší alebo vnútorný, samostatne stojaci alebo zabudovaný. Často sa používa trojvrstvový komín, ktorý môže byť namontovaný vonku alebo vo vnútri budovy. Montáž tohto typu komína je pomerne jednoduchá a rýchla, a rýchlo sa dosiahne aj pevnosť a stabilita konštrukcie. Takýto komín je plynotesný a dobre izolovaný.

    5. Dymovody

    5.1. Z akých materiálov sú vyrobené dymovody?

    Dymovody slúžia na bezpečné pripojenie spotrebičov na tuhé palivá, akými sú krby, kachle a sporáky, do komína a na odvod spalín od spotrebičov. Na trhu dostať oceľové a nerezové dymovody. Dymovody z nehrdzavejúcej ocele majú oveľa lepšie mechanické vlastnosti ako oceľové. 

    5.2. Aký priemer musia mať dymovody?

    Dymovody musia byť správne dimenzované, aby sa zabezpečil účinný odvod dymu a plynov. Priemer komína závisí od viacerých faktorov vrátane druhu paliva a výkonu vykurovacieho zariadenia, dĺžky dymovodu a miestnych predpisov a noriem. Zvyčajne sa používajú dymovody s priemerom od 10 cm do 25 cm alebo viac, v závislosti od potrieb a špecifikácií. Komín sa odporúča umiestniť pod primeraným uhlom, aby sa zabezpečilo, že dym a plyny budú bez ťažkostí prechádzať nahor.

    Pravidelná údržba komína vrátane čistenia od sadzí a zvyškov paliva je nevyhnutná pre jeho bezpečnú a efektívnu prevádzku.

    6. Strieška na komín

    6.1. Čo je to strieška na komín?

    Strieška je prvok slúžiaci na estetické a funkčné ukončenie komína nad strechou. Správne namontovaná strieška zaisťuje vodotesnosť, pretože zabraňuje prenikaniu meteorickej vody do objektu cez komínový otvor.

    6.2. Z akých materiálov môže byť vyrobená strieška na komín?

    Strieška sa vyrába z rôznych materiálov vrátane nehrdzavejúcej ocele, medi a zinku. Teraz sú už na trhu v nespočetnom množstve štýlov, veľkostí, tvarov a farieb, vďaka čomu možno vzhľad komína úplne prispôsobiť architektúre domu.

    Pravidelná údržba komína vrátane čistenia od sadzí a zvyškov paliva je nevyhnutná pre jeho bezpečnú a efektívnu prevádzku
    Pravidelná údržba komína vrátane čistenia od sadzí a zvyškov paliva je nevyhnutná pre jeho bezpečnú a efektívnu prevádzku

    7. Ohybná komínová vložka

    7.1. Prečo je potrebná ohybná komínová vložka?

    Ohybná komínová vložka určená je na vložkovanie komínov a zvýšenie účinnosti komína. Správny výber ohybnej komínovej vložky je dôležitý, pretože ovplyvňuje tepelné straty a teplotu spalín.

    7.2. Ktoré ohybné komínové vložky sa najčastejšie používajú?

    Väčšinou sa používajú dvojité ohybné komínové vložky, kde je priestor medzi nimi vyplnený tepelne izolačným materiálom, akým je minerálna vlna alebo keramika. Znižujú sa tak tepelné straty a zaisťuje, že dym a plyny zostanú dostatočne teplé na to, aby bez prekážok prešli až po vrchol komína.

    8. Komínové dvierka

    Komínové dvierka zabezpečujú vzduchotesnoť komínovej inštalácie a umožnujú bezpečný a spoľahlivý prístup ku komínu. Poskytujú veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Komínové dvierka sa dnes vyrábajú v rôznych farbách, štýloch a z rôznych materiálov – od klasických železných až po súčasné sklenené. Výber správnych dvierok je dôležitý pre zabezpečenie efektívnej a bezpečnej prevádzky vykurovacieho systému.

    Pravidelná údržba dvierok (vrátane výmeny tesnení) je nevyhnutná pre zachovanie ich funkčnosti.

    9. Komíny - cena

    9.1. Cena nerezového komína

    Cena za dodávku a montáž trojvrstvového nerezového komína, s priemerom 18 cm, sa pohybuje orientačne od 80 do 120 EUR/m.

    Nerezové komíny sú vhodné pre moderné architektonické projekty
    Nerezové komíny sú vhodné pre moderné architektonické projekty

    9.2. Cena murovaného komína

    Murované komíny sú tradičné a esteticky príťažlivé, no ich realizácia a údržba sú zvyčajne drahšie. Koľko murovaný komín bude stáť, závisí od druhu tehly, veľkosti komína, tvaru komína a náročnosti stavby.

    Ak vás zaujíma koľko stoja komíny alebo máte záujem o vyhotovenie a údržbu komína, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 1332
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Komíny?

    Máme 276 realizátorov v oblasti Komíny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 276 realizátorov v oblasti Komíny
    9.8
    2

    Daniel Vrablík


    9.5
    0

    Tridek s.r.o.


    9.2
    3

    Karol Herák - Podolie


    8.8
    0

    Milan Junas UMKO


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené