Pre oblasť

    Výťah do domu a jeho cena

    Článok si prečítalo viac ako 4563+ používateľov
    Výťahy už nejaký čas nie sú určené výhradne pre verejné a obytné budovy, inštalujú sa aj v súkromných domoch. Podobne ako schodisko, aj výťah umožňuje vertikálnu komunikáciu, čo v skutočnosti znamená, že umožňuje prechod z nižšieho na vyššie poschodie domu alebo naopak. Účelom výťahu v rodinnom dome je väčšia a ľahšia mobilita. Ľudia sa výťah do domu rozhodujú nainštalovať hlavne zo zdravotných dôvodov, alebo jednoducho kvôli tomu, že uľahčuje pohyb medzi miestnosťami a poskytuje väčšie pohodlie.
    Odborný článok 4563
    vytah do domu
    Máme 46 realizátorov v oblasti Výťah:

    1. Výhody domáceho výťahu

    1.1. Dostupnosť pre všetky generácie

    Domáci výťah nie je len pre starších ľudí. Výhody domácich výťahov môžu využiť rodiny s deťmi, ľudia so zdravotným postihnutím a všetci, ktorí majú radi pohodlné a praktické riešenia. Poskytujú ľahký prístup na poschodia, čo zlepšuje kvalitu života všetkých obyvateľov.

    1.2. Vyššia hodnota nehnuteľnosti

    Inštalácia výťahu v dome zvyšuje nielen jeho funkčnosť, ale aj jeho potenciálnu hodnotu na realitnom trhu. Je to nepochybne veľmi dôležité pre majiteľov, ktorí uvažujú o dlhodobej investícii a chcú zvýšiť atraktivitu svojho bývania pre potenciálnych kupcov.

    1.3. Domáci výťah zaistí bezpečnejší pohyb 

    Domáce výťahy umožňujú bezpečnejší pohyb v rodinnom dome, najmä pre tých, ktorí zápasia s obmedzenou pohyblivosťou. Výťah znižuje riziko nehôd a zároveň poskytuje pohodlie a nezávislosť v každodennom živote.

    2. Aké sú optimálne rozmery domácich výťahov?

    Ak inštalujete výťah v dome jednoducho preto, že ste vždy po ňom túžili, bude najlepšie začať o ňom uvažovať už vo fáze projektovania a vypracovania návrhu, pretože projektant potom nájde najlepšie miesto a rozhodne o type výťahu. Keď ide o realizáciu projektu výťahu, jeho základnou funkciou vo väčšine prípadov je preprava osôb na invalidných vozíkoch. To určuje aj základné štandardy, ktoré sa budú uplatňovať, napríklad to, že kabína výťahu musí byť najmenej 100 cm široká a 120 cm hlboká, zatiaľ čo obvyklá výška je 210 cm; dvere sú v tomto prípade 80 cm × 200 cm. Menšie rozmery sa neodporúčajú, pretože výťah bude nepoužiteľný na účely, na ktoré je určený.

    Pre výťah uvedených rozmerov kabíny je potrebná vhodná šachta, resp. „zdvižná dráha“, ktorej rozmery by mali byť 150 cm × 160 cm, kde hrúbka stien závisí od typu konštrukcie (zvyčajne 20 cm alebo menej, najmä ak je šachtová konštrukcia vyrobená z ocele). Pri projektovaní výťahu musí byť zabezpečená priehlbeň, ktorá je pod úrovňou najnižšej stanice  a tiež sa musí prihliadať na výšku hlavy šachty nad najvyšším poschodím. 

    Domáci výťah
    Domáci výťah nie je len pre starších ľudí, ale aj pre rodiny s deťmi, osoby so zdravotným postihnutím a všetkých, ktorí majú radi pohodlie

    3. Typy domácich výťahov

    Všetky výťahy možno rozdeliť do troch typov: hydraulické, trakčné a pneumatické. Každý z týchto typov výťahov má svoje výhody a nevýhody. 

    Hydraulický výťah - zaberá v dome veľa miesta, hlavne kvôli inštalácii mechanického zariadenia, ktoré ich poháňa. 

    Trakčný výťah - na jeho fungovanie nepotrebujete špeciálnu strojovňu. Ide o klasický elektrický výťah poháňaný motorom, ktorého rotor je napojený na riadiacu kladku. Tento výťah je zavesený na lane, ktoré vedie cez kladku a váha jeho kabíny je vyrovnaná protizávažím. Pohonné zariadenie je umiestnené nad výťahom, takže na tomto mieste bude potrebný ďalší priestor. 

    Pneumatický výťah - pracuje pomocou tlaku vzduchu. Skladá sa z dvoch polykarbonátových rúrok. Výhodou pneumatického výťahu je, že na inštaláciu pohonného systému nebudete potrebovať ďalší priestor, takže tento typ výťahu je najvhodnejší pre už postavený dom. Výťah je poháňaný pneumatickým mechanizmom uloženým v skrinke, ktorej výška je iba 30 cm.

    4. Mini domáce výťahy

    Mini domáce výťahy v byte alebo rodinnom dome sú čoraz obľúbenejšie pre svoj kompaktný dizajn a jednoduchú montáž. Šetria miesto a prinášajú všetky výhody štandardných domácich výťahov podľa ich veľkosti. Ich cena je často dostupnejšia, čo umožňuje širšiemu okruhu ľudí užiť si pohodlie výťahu vo vlastnom dome.

    5. Kde namontovať domáci výťah?

    5.1. Inštalácia výťahu v budove

    Skutočnosťou je, že montáž alebo modernizácia výťahu v staršej budove je oveľa náročnejšia ako jeho inštalácia v novostavbe, kde je výťah možné správne umiestniť do priestoru počas procesu projektovania. V prípadoch, keď existuje potreba inštalovať výťah v existujúcom objekte, platí nepísané pravidlo, že rozmery výťahu môžu byť o niečo menšie. Ak v budove nie je k dispozícii vhodný priestor, je potrebné vytvoriť ho, obvykle otvormi v podlahových doskách na umiestnenie šachty. Tento typ zásahu si vyžaduje vybavenie stavebného povolenia a povolenia na používanie výťahu (posúdenie vplyvu osadenia šachty na únosnosť konštrukcie budovy).

    5.2. Čo ak v dome nie je miesto pre šachtu?

    V prípade, ak v dome nie je dostatok miesta na splnenie  minimálnych technických požiadaviek, jediným možným riešením je umiestniť výťah na vonkajšiu stranu budovy, resp. na fasádu. Týmto spôsobom sa z vonkajšej strany na fasáde urobí otvor pre dvere výťahu, interiér domu zostáva nedotknutý. Nevýhodou tohto typu výťahovej šachty na vonkajšej strane budovy je zmena fasády, resp. budovy z estetického hľadiska, lebo výťah ovplyvňuje vzhľad celej budovy a jej okolia, ale výhoda je o to väčšia – statika a architektúra domu zostávajú nedotknuté. 

    Celý proces inštalácie vonkajšej výťahovej šachty je pomerne rýchly a vyžaduje len určité murárske práce. Šachta výťahu je zvyčajne vyrobená z oceľovej konštrukcie, ale na želanie zákazníka môže byť aj murovaná.   

    6. Výťahy vyžadujú pravidelnú údržbu a servis

    Náklady na údržbu možno prirovnať k bežným ročným nákladom na údržbu auta. Závisia od viacerých faktorov, no rozhodujúca je frekvencia používania, počet zastávok, typ a veľkosť výťahu. Okrem toho pravidelné technické prehliadky vykonávané autorizovaným servisným technikom sú povinné zo zákona a stoja orientačne 100 až 200 EUR.

    Prevádzka domácich výťahov nie je obzvlášť zložitá. Akákoľvek porucha je zvyčajne spojená s výpadkom elektriny v dome. V takom prípade je výťah napájaný vlastnými batériami, ale môže byť dodatočne nainštalovaná batéria UPS alebo generátor. V každom prípade výťah vždy automaticky klesá do najbližšej alebo najnižšej zastávky, čo umožňuje ľuďom, ktorí by v ňom mohli byť uväznení, bezpečne vystúpiť.

    7. Cena domáceho výťahu

    Zabudovanie výťahu zvyšuje náklady na stavbu vášho domu, ale zvyšuje aj hodnotu vašej nehnuteľnosti. Cena samotného výťahu závisí od počtu poschodí, typu konštrukcie, materiálu, rozmerov výťahu a v neposlednom rade od zhotoviteľa. 

    Cena za domáci výťah vrátane konštrukcie, dverí, komunikačného zariadenia a pohonu sa pohybuje od 15 000 do 25 000 EUR. Ceny drahších verzií výťahov sa môžu vyšplhať až na 40 000 EUR. 

    Cena domáceho výťahu s konštrukciou, dverami, komunikačným systémom a pohonom závisí od mnohých faktorov. Vzhľadom na to, že ide o výťah do domu, odporúča sa kontaktovať firmu, ktorá sa zaoberá montážou výťahov, a ktorá pri výjazde do terénu poskytne najpresnejšie informácie.
    Odborný článok 4563
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Výťah?

    Máme 46 realizátorov v oblasti Výťah:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 46 realizátorov v oblasti Výťah
    9.7
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    9.6
    0

    Virgin Building s.r.o.


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené