Pre oblasť

    Nákladný výťah – na čo slúži a aké sú jeho výhody?

    Vedeli ste, že známy grécky matematik a fyzik Archimedes asi v roku 236 p.n.l. zostrojil prvý výťah? Klietka tohto výťahu na ručný pohon bola zavesená na konopnom lane. Výťah, ktorý fungoval so zvieratami a vodnými kolesami, mohol prevážať ľudí a tovar. O tri storočia neskôr malo Koloseum, najväčší rímsky amfiteáter antického sveta, až 24 výťahov na prepravu zvierat, gladiátorov a vybavenia z podzemných úrovní do samotnej arény. Aký je dnes nákladný výťah a na aké účely môže slúžiť? 
    Odborný článok 102
    nakladny vytah
    Máme 46 realizátorov v oblasti Výťah:

    Nákladný výťah je výťah, ktorý slúži na nehatenú prepravu nákladu a osôb, alebo iba nákladu, v závislosti od účelu, na viacerých úrovniach. Uľahčuje výkon nejakej činnosti, a tak svoje uplatnenie nachádza vo výrobných závodoch, skladoch, veľkoobchodoch, komerčných a nákupných centrách, hoteloch, reštauráciách, laboratóriách a podobne, v závislosti od kapacity a veľkosti plošiny. Náklady, s ktorými sa manipuluje, či už v sprievode osôb alebo bez nich, môžu mať rôznu veľkosť a hmotnosť, najčastejšie sa však nákladný výťah používa na prepravu ťažkých nákladov a väčšieho množstva tovaru. Pri výbere samotného nákladného výťahu je dôležité vziať do úvahy vlastnosti prepravovaného nákladu. Systém riadenia môže byť elektrický alebo hydraulický.

    Nákladný výťah je skôr praktický ako atraktívny

    Nákladný výťah vo všeobecnosti prepravuje materiál a tovar pomalšie ako osobný výťah kvôli ťažkým nákladom a ťažším pracovným podmienkam. Hoci sa v porovnaní s osobným výťahom pohybuje pomalšie, neznižuje to jeho účel – efektívnu prepravu tovaru.

    Keďže sa nákladným výťahom vo väčšine prípadov prepravujú ťažšie a väčšie náklady, kladie sa dôraz na praktickosť a funkčnosť, nie na atraktivitu ako pri osobných výťahoch. Pre zvýšenie bezpečnosti a praktickosti nákladný výťah môže mať oceľové steny, zosilnené dvere a oceľovú podlahu.

    Pri nákladných výťahoch je nosnosť a funkčnosť dôležitejšia ako pohodlie a rýchlosť.

    Výťah pre menšie náklady - šetrí miesto a prepravuje ľahšie náklady

    Výťah pre menšie náklady zaisťuje bezpečný presun materiálov a tovarov s relatívne nízkou hmotnosťou - zvyčajne od 10 do 100 kilogramov, z jedného podlažia na druhé v rámci budovy. Výťah je ekonomický, šetrí miesto. Vyznačuje sa menšou kabínou a posuvnými, zvyčajne automatickými dverami. Zdvíha bremeno pomocou elektrického aktuátora (elektromotor s reduktorom). Takéto výťahy sú bežné v reštauráciách na prepravu jedál, riadu a príborov, v hoteloch na prepravu posteľnej bielizne a uterákov z jedného podlažia na druhé, ale aj v zdravotníckych zariadeniach na prepravu potravy, lekárskych vzoriek, vozíkov, posteľnej bielizne zaisťujúc pritom bezpečnosť a sterilné prostredie.

    Ako pri nákladných výťahoch, ktoré prepravujú náklady väčšej hmotnosti a veľkosti, tak aj pri výťahoch na prepravu menších nákladov treba venovať pozornosť hmotnosti, veľkosti a druhu nákladu, spôsobu nakladania a vertikálnej vzdialenosti medzi miestom nakladania a miestom vykládky.

    Nákladné výťahy sa dnes vyznačujú jednoduchou obsluhou, bezpečnou prevádzkou a minimalizovaným hlukom.

    Nákladný výťah a plošina - rozdiely

    Nákladné plošiny sú pracovné stroje na prepravu nákladu so sprievodcom alebo bez neho. Sú projektované na základe rešpektovania prísnych noriem, ktoré je potrebné konzultovať s akreditovaným pracoviskom TÜV (skratka pre Technischer Überwachungs-Verein, po slovensky Technické kontrolné združenie) už pri ich projekcii.

    Nákladné plošiny sú projektované na základe prísnych noriem
    Nákladné plošiny sú projektované na základe prísnych noriem

    Hlavným rozdielom medzi nákladnými výťahmi a plošinami je rýchlosť zdvíhania. Za výťahy sa považujú všetky stroje, ktoré prekračujú rýchlosť zdvíhania 0,15 m/s (podľa bezpečnostných predpisov výťahov), za nákladnú plošinu sa považuje stroj, ktorý má rýchlosť zdvíhania 0,15 m/s a menej.

    Automobilový výťah – jednoduchý a bezpečný spôsob prepravy vozidiel

    Keď hovoríme o nákladných výťahoch, nie je na škodu spomenúť aj automobilový výťah. Neustály nárast počtu áut v mestských prostrediach na úkor parkovacích miest viedol k tomu, že automobilový výťah si získava čoraz väčšiu obľubu. Tento typ výťahu sa vyznačuje špeciálnou technológiou, ktorá umožňuje vozidlu bezpečný vjazd do výťahu a výjazd z neho, veľmi jednoducho.

    Ide o výťahy, ktorých kabíny sú celkovou nosnosťou a rozmermi prispôsobené na prepravu automobilov. Sú vybavené polohovacími systémami vo vnútri kabíny, aby sa zabránilo poškodeniu vozidla pri vstupe a výstupe z kabíny výťahu. V súlade so želaním klientov systém môže mať svetelnú a zvukovú signalizáciu.

    Automobilový výťah sa vyznačuje špeciálnou technológiou, ktorá umožňuje vozidlu bezpečný vjazd a výjazd z výťahu
    Automobilový výťah sa vyznačuje špeciálnou technológiou, ktorá umožňuje vozidlu bezpečný vjazd a výjazd z výťahu

    Automobilový výťah je zvyčajne konštruovaný ako hydraulický výťahový systém, pretože výškové rozdiely, ktoré musí kabína výťahu prekonať, sú zvyčajne menšie.

    Ak hľadáte spoľahlivého a skúseného odborníka na návrh a montáž výťahu, môžete vyhľadať pomoc na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú odborníci na výťahy s vhodnou ponukou.

    Informácie o cenách výťahov nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 102
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Výťah?

    Máme 46 realizátorov v oblasti Výťah:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 46 realizátorov v oblasti Výťah
    9
    0

    Peter Illes

    21 Komoča
    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    9.7
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené