Pre oblasť

    Betónová rúra na odvod dažďovej vody – cena za odvedenie vody z dvora

    Článok si prečítalo viac ako 1020+ používateľov
    Atmosférická voda môže spôsobiť záplavy, takže počas výstavby domu a terénnych úprav musí byť naplánované a realizované aj odvedenie vody. Prečistená meteorická voda by mala ísť do verejnej kanalizácie, ktorej uzlom je malé čistiace zariadenie. Ak existujúci systém nefunguje ako treba alebo má nedostatočnú kapacitu, potrebná je lepšia šachta, resp. väčšia betónová rúra, ktorá bude odvádzať dažďovú vodu z vášho dvora.
    Odborný článok 1020
    betonova rura na odvod dazdovej vody
    Máme 456 realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu:

    1. Ako sa vyhotovuje šachta?

    Odvodňovanie môže byť problémom v závislosti od druhu zeminy a množstva zrážok. Ak je veľa meteorickej vody, pôda môže byť nasýtená, neabsorbuje vodu.  Ak existuje nepriepustná vrstva zeminy, voda nemôže prenikať a zhromažďuje sa. Šachta sa vyrába, aj keď je pôda priepustná, aby sa nehromadila vlhkosť. Vodotesná vrstva je zvyčajne hlinitá alebo podobná mastná zemina. Druh a kvalitu zeminy na tvári miesta určuje geológ, ktorý vypracuje  geologickú štúdiu.

    2. Betónová rúra Ø 100

    Ak množstvo vody, ktoré sa dostane do šachty, nie je príliš veľké, jej odtok sa môže zabezpečiť perforovanou betónovou rúrou. Betónová rúra sa umiestni do jamy dostatočnej hĺbky a vhodných rozmerov. Atmosférická voda sa bude zlievať do rúry, a preto musí mať dostatočný priemer na príjem a odvedenie všetkej vody; sú to väčšinou rúry s priemerom 100 a 120 cm (Ø 100 a Ø 120). Ak jedna nestačí, položia sa dve na seba, takže ich celková výška je 2 m. Voda z tejto rúry sa zlieva do šachty. 

    3. Inštalácia šachty

    Pred položením betónovej rúry musí byť pôda pripravená správnym spôsobom. Všeobecne sa neodporúča betónovanie pod rúrou, s výnimkou jazdnej plochy, kedy sa vykoná betónovanie okolo rúry.

    Najskôr sa do šachty, okolo rúry, nasype drenážny materiál veľkosti 16 – 32 mm. Na túto vrstvu sa položí špeciálna fólia alebo plsť (filc), najviac kvôli tomu, aby sa drenážny materiál nemiešal s pôdou a tampónom. Na plsť sa nasype ďalších 30 cm tampónu a nakoniec sa  položí pochôdzny povrch. Ak je povrch nad odvodom aj pojazdný, musí sa lepšie zhutniť a spevniť a až potom vyasfaltovať.

    Ak je nad šachtou nejazdný povrch, môže sa na betónovú rúru položiť iba betónový kryt (poklop). Ak je povrch jazdný, položí sa liatinový kryt (poklop).

    4. Cena inštalácie šachty

    Pri výstavbe šachty treba vykonať väčšie množstvo stavebných prác: výkop zeminy, nasypanie štrku, kopanie kanálov a rozvod potrubí a nakoniec položenie finálnej vrstvy. Cena závisí od počtu prípojok a ich veľkosti.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku

    Odborný článok 1020
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu?

    Máme 456 realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 456 realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu
    10
    1

    BROS Estate, s. r. o.


    10
    1

    DESMO STAV, spol. s r.o.


    10
    0

    Art Bau s.r.o.


    10
    1

    ask haus s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené