Pre oblasť

    Odvodňovacie žľaby a rigoly na odvádzanie dažďovej (meteorickej) vody

    Článok si prečítalo viac ako 2614+ používateľov
    Odvodňovacie žľaby alebo odtokové kanály sú určené na odvádzanie dažďovej (meteorickej) vody z dvorov, ihrísk, záhrad, ciest atď. Odvodňovací žľab je často betónový, ale môžeme zvoliť kovový alebo nerezový žľab (žľab z nehrdzavejúcej ocele). Keď sa rozhodneme položiť odvodňovacie žľaby, musíme najskôr určiť veľkosť výkopu, do ktorého vložíme žľaby, rozmery žľabov.
    Odborný článok 2614
    odvodnovacie zlaby pre meteoricku vodu
    Máme 456 realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu:

    1. Žľaby a rigoly pre dažďovú (meteorickú) vodu

    1.1. Poloha žľabov a rigolov pre príjem dažďovej (meteorickej) vody

    Žľaby pre meteorickú vodu, resp. odtokové kanály, musia byť správne namontované, pretože iba tak budú schopné zabezpečiť odvádzanie dažďovej vody. Predovšetkým je dôležité vedieť, kam ich treba umiestniť. Najlepšie je, ak odvodňovací plán vypracuje projektant, ktorý zohľadní, ako sa rieši problém odvodnenia u susedov a v okolí. Je nielen dôležité, aby voda netiekla smerom k vášmu domu, ale je tiež dôležité, aby netiekla smerom k okolitým budovám. Najlepšie je odvodňovacie žľaby inštalovať tak, aby odvádzali vodu čo najďalej od všetkých objektov.  Najbežnejším je betónový žľab a bežné sú aj žľaby z nehrdzavejúcej ocele.

    1.2. Odvodňovacie žľaby a rigoly vyžadujú údržbu

    Odvodňovacie žľaby si vyžadujú údržbu. Bez ohľadu na to, či sú betónové alebo kovové, bude sa v nich hromadiť lístie a všelijaké iné nečistoty. Preto by odvodňovacie žľaby s roštami mali byť také, aby rošty na nich bolo možné ľahko odskrutkovať (najlepšie bez použitia skrutkovača) a ľahko namontovať späť. Vďaka tomu čistenie bude oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. S príchodom jesene a daždivého obdobia žľaby sa musia pravidelne čistiť, pretože sa v nich rýchlo hromadí lístie, ktoré môže spôsobiť upchatie.

    2. Umiestnenie (montáž) žľabov na odvádzanie dažďovej vody

    Pri vyhotovení odvodňovacích žľabov najprv treba pripraviť priestor, potom treba vyznačiť miesto plánovaného umiestnenia žľabov pomocou kolíkov, správne vykopať jarok, ktorý by mal byť  o takých 20 cm širší a o 20 cm hlbší ako plánované umiestnenie tvárnice, vykonať prípravu podkladu, v tomto prípade z betónu. Podkladový betón sa musí naliať do príslušnej výšky, pod určitým sklonom, pod ktorým bude umiestnený žľab. Ak je to potrebné, podklad sa vystuží oceľovými výstužnými tyčami alebo výstužnou sieťou. Nasleduje uloženie prvého odtokového žľabu v pripravenom jarku na skôr pripravenom betóne. Každý ďalší odvodňovací žľab sa spája pomocou zarážky. Je tiež potrebné položiť ďalšiu výstužnú sieť, aby sa zabránilo deformácii žľabu.  Odporúča sa tiež pokryť sieť polyvinylovou fóliou. Nasleduje zalievanie žľabov betónom. Keď sú všetky prvky správne namontované, je jarok (kanál) vyplnený ďalším betónom. Žľaby by mali byť umiestnené okolo 3 až 5 mm pod úrovňou povrchu.

    Jesenná údržba žľabov je nevyhnutná kvôli spadnutému lístiu
    Jesenná údržba žľabov je nevyhnutná kvôli spadnutému lístiu

    3. Betónové odvodňovacie žľaby a rigoly

    Betónové odvodňovacie žľaby sú vyrobené z betónu vystuženého špeciálnymi vláknami podľa normy SIST EN 206-1 alebo SIST 1026. Sú odolné voči mrazu a prítomnosti soli, pretože do betónu sa pridáva špeciálny prevzdušňovač betónu, aby sa zabezpečila väčšia odolnosť. Betónový žľab je tak vysoko odolný voči vonkajším poveternostným vplyvom a vysokému zaťaženiu, ako je napr. hmotnosť vozidla, ktoré po ňom jazdí. Betónový odvodňovací žľab je zvyčajne pokrytý roštom, ale ak sa po ňom nechodí môže zostať aj otvorený.  Rigoly sú plytšie a otvorené prvky bez roštov. V nich sa však rýchlejšie hromadí odpad, takže otvorené odvodňovacie žľaby a rigoly si preto vyžadujú väčšiu údržbu.  

    4. Nerezové odvodňovacie žľaby

    Kovové alebo nerezové odvodňovacie žľaby sú najčastejšie vyrobené z nehrdzavejúceho kovu, t. j. z nehrdzavejúcej ocele. Preto sú odolné voči vlhkosti, mrazu a soli. Sú o niečo drahšie ako betónové prvky, ale sú odolnejšie a životnejšie. Žľaby z nehrdzavejúcej ocele nelíšia sa od betónových žľabov. Rovnako ako betónové žľaby, aj nerezové žľaby môžu byť zakryté rôznymi pozinkovanými, nerezovými a liatinovými roštami, ktoré zabraňujú vnikaniu nečistôt a lístia, takže sú si navonok dosť podobné. 

    5. Nerezové a betónové odvodňovacie žľaby – cena

    Cena odvodňovacích žľabov závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené, rozmerov atď.

    Ak potrebujete pomoc s vyhotovením odvodňovacím žľabov, obráťte sa na daibau.sk, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 2614
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu?

    Máme 456 realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 456 realizátorov v oblasti Vybudovanie kanálu
    9.3
    0

    KALDOSTAV, s.r.o.


    9.2
    0

    INVESTSTAV-SK, s.r.o.


    8.7
    0

    Schenk3STAV s. r. o.


    10
    2

    MARTINS GROUP s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené