Pre oblasť

    Prístrešok z lexanu

    Článok si prečítalo viac ako 823+ používateľov
    Prístrešok slúži na zakrytie terasy, balkóna, altánku, bežné sú prístrešky nad vchody a prístrešky na autá, ktoré majú za úlohu chrániť ich pred zrážkami, UV žiarením, lístím, konármi a inými nečistotami. Na akýkoľvek účel sa používa, či už oblúkový alebo plochý, najbežnejšou voľbou je prístrešok z lexanu. Tu je dôvod!
    Odborný článok 823
    obľúbený
    pristresok z lexanu
    Máme 476 realizátorov v oblasti Kovové prístrešky, hliníkové prístrešky:

    Aké prístrešky existujú?

    Na začiatok si povieme viac o samotnom prístrešku. Prístrešok, bez ohľadu na to, z akého materiálu je vyrobený, je výborným riešením na ochranu majetku pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi – krupobitím, snežením, vetrom, dažďom, silným UV žiarením. Najčastejšie sa objavuje ako prístrešok na auto, terasu, prístrešok nad vchod, resp. nad vchodové dvere do obytných a nebytových priestorov, ale aj na rôzne iné účely.

    Konštrukcia prístreška môže byť oceľová, hliníková, z nehrdzavejúcej ocele, alebo to môže byť starý dobrý drevený prístrešok. Strecha prístreška je väčšinou z viacvrstvového polykarbonátu (Lexanu), o ktorom si viac povieme v tomto článku, hliníkových a PVC profilov, strešných panelov, trapézového plechu...

    Konštrukcia definuje rozmery a tvar prístreška, zabezpečuje základ a musí spĺňať všetky požiadavky statiky. V závislosti od prostredia, v ktorom je prístrešok inštalovaný, môže byť konštrukcia kombinovaná s prvkami z kovaného železa, čím sa získa elegantný, starožitný vzhľad.

    Prístrešok z lexanu s kovaným železom
    Konštrukcia prístreška môže byť kombinovaná s kovanými prvkami, čím sa získa elegantný, starožitný vzhľad

    Ako sme už spomenuli, prístrešok môže byť plochý alebo oblúkový. Oblúkový prístrešok sa viac využívajú najmä pri zakrytí terás v obytných budovách. Jeho výhoda spočíva v tom, že je konštrukčne pevnejší, pretože mu oblúk dáva dodatočnú pevnosť, a má krajší vzhľad.

    Prístrešok na auto alebo terasu má zvyčajne kovovú konštrukciu - na kostru prístreška sa väčšinou používajú kovové štvorcové rúry a na zastrešenie polykarbonátové dosky.

    Čo je lexan a aký je prístrešok z lexanu?

    Polykarbonátové dosky značky Lexan majú vynikajúce mechanické vlastnosti. Ide o vysokokvalitný termoplastický materiál, ktorý sa v stavebníctve najčastejšie používa vo forme polykarbonátových dutinkových dosiek.

    Názov lexan pochádza zo značky amerického výrobcu General Electric, ktorá sa jednoducho rozšírila ako názov pre tento materiál po celom svete. Ide o tepelnoizolačný materiál, ktorý má schopnosť odolávať veľkým deformáciám bez praskania a lámania, resp. vyznačuje sa dobrou odolnosťou proti nárazu.

    Lexan našiel široké uplatnenie v stavebníctve, ale aj v iných sférach. Najviac sa používa na prístrešky, zatváranie terás, zimné záhrady, deliace steny, ako náhrada skla, pretože je odolnejším variantom, pokiaľ ide o mechanické poškodenie. Totiž lexan je približne 250-krát odolnejší voči nárazu ako sklo a asi 30-krát odolnejší voči nárazu ako akryl, lexan má približne o 40 % lepšie tepelné vlastnosti ako sklo a v porovnaní so sklom aj akrylom má výrazne nižšie náklady na údržbu.

    Dosky lexan
    Lexan sa najviac používa na prístrešky, zatváranie terás, zimné záhrady, deliace steny
    Dosky lexan sú dvakrát ľahšie ako sklo.

    Existujú rôzny typy lexanu, v rôznych hrúbkach. Polykarbonátové dosky, resp. dosky lexan sa dodávajú v rôznych farbách. Vyrábajú sa dosky s hrúbkou 4, 6, 8, 10, 16, 20 a 25 mm a čo sa týka farieb, tak môžu byť transparentné (priehľadné), mliečne, modré, zelené, sivé, opálové... Priehľadné dosky lexan sa vyznačujú vysokou priepustnosťou svetla, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od 38 % do 83 % v závislosti od zvolenej hrúbky dosky. Dosky lexan vo farbách sa používajú najčastejšie na estetické účely alebo v slnečných oblastiach s teplou klímou.

    Dosky lexan sa používajú aj na skleníky, zimné záhrady, vidíme ich na obchodných centrách, športových štadiónoch, kúpaliskách, na strechách autobusových zastávok, pretože je to dobrý materiál na zasklenie a výborná náhrada skla.
    Autobusová zastávka z lexanu
    Dosky lexan sa používajú aj na strechy autobusových zastávok

    A vedeli ste, že sa z tohto materiálu vyrába priezor hokejovej prilby? Tento štrukturálny polykarbonát sa používa aj na bilbordy, opakovane použiteľné fľaše a solárne panely.

    Pokiaľ ide o oblasť stavebníctva, lexan sa najčastejšie používa v obchodných, športových a priemyselných objektoch.

    Cena dosiek lexan závisí od vyššie spomínaných vlastností – hrúbky, farby, ale aj od výrobcu či dodávateľa. 

    Koľko stoja kovové prístrešky s lexanom? Cena za dodávku a montáž kovovej striešky 4 m ×4 m pokrytej polykarbonátovou krytinou je 160 až 300 EUR/m2

    Komu zveriť výrobu alebo obstaranie a montáž kovového prístreška? Pošlite dopyt vhodným a ohodnoteným zhotoviteľom vo vašom okolí – zadarmo a nezáväzne!

    Dosky lexan majú lepšie vlastnosti ako sklo, a preto sú drahšie.

    Keď hovoríme o cene, je dôležité spomenúť faktor, ktorý priamo ovplyvňuje cenu prístreška z lexanu. Pri ich výrobe je dôležité, aby sa pri zakrývaní prístreškov, teda pri montáži dosiek značky Lexan na konštrukciu, dbalo na to, ktorá strana bude umiestnená smerom von (k slnku) a ktorá smerom dovnútra, ak ide o Lexan s jednostrannou UV ochranou. Samozrejme, strana opatrená UV ochranou by mala byť pri montáži umiestnená smerom von, pretože je vystavená slnku, dažďu, vetru a snehu. Existuje aj lexan s obojstrannou UV ochranou, ktorý je asi o 40 % drahší ako lexan s jednostrannou UV ochranou.

    Dosky značky Lexan sú skladované a prepravované v originálnom balení s ochrannou fóliou, ktorá sa po montáži odstráni. Počas skladovania musia byť dosky Lexan chránené pred dažďom a priamym slnečným žiarením.

    Existujú jednokomorové a viackomorové varianty dosiek lexan. Na trhu dostať aj celopolykarbonátové dosky alebo plný lexan s väčšou odolnosťou a pevnosťou. Plný lexan sa používa tam, kde je potrebné, aby bol priehľadný povrch veľmi odolný, ako úspešná náhrada skla.

    Skleník z lexanu
    Dosky lexan sa používajú aj v skleníkoch

    Výhody prístreška z lexanu

    Hoci sa vyznačujú nízkou hmotnosťou, dosky lexan majú vysokú odolnosť proti nárazu, preto sú  prístrešky z Lexanu mimoriadne odolné voči mechanickému poškodeniu. Dosky lexan sú tepelnoizolačne stabilné platne (od -40 °C do +120 °C). Preto sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti nárazu, ktorá nezávisí od teploty. Vďaka nízkej hmotnosti (rozsah hmotnosti od 1300 g/m do 3800 g/m) je preprava dosiek lexan, manipulácia s nimi a montáž prístreška z lexanu v porovnaní s inými materiálmi jednoduchšia.

    Keďže dosky lexan dokážu odolávať extrémnym teplotným výkyvom, pričom zostávajú prakticky nerozbitné, sú dokonalým strešným materiálom.
    Lexan polykarbonátové dosky
    Keďže dosky lexan dokážu odolávať extrémnym teplotným výkyvom, pričom zostávajú prakticky nerozbitné, sú dokonalým strešným materiálom

    Ďalšou výhodou, na ktorú nesmieme zabudnúť, je vysoká priepustnosť svetla. Práve preto je tento materiál ideálny na zasklenie a zakrytie so širokým rozsahom použitia. Dosky lexan majú v závislosti od štruktúry a hrúbky stupeň priehľadnosti od 38 % do 83 %.

    Prístrešky vyrobené z lexanu majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Prestup tepla (U) je až 0,9 W/m²K. Vyznačujú sa tiež vysokou protipožiarnou ochranou – sú samozhášavé a ťažko horľavé. Pri zapálení sa lexan roztopí, ale nevznieti.

    Vďaka spomínanej povrchovej ochrannej vrstve (jednostrannej alebo obojstrannej), ktorá znižuje škodlivý vplyv UV žiarenia, sa prístrešok z lexanu vyznačujú odolnosťou voči UV žiareniu.

    Prístrešky pokryté týmto materiálom sú odolné aj voči iným klimatickým faktorom. Keďže dosky lexan pozostávajú z polykarbonátových buniek, nemenia svoje fyzikálne a mechanické vlastnosti pri vysokých teplotných zmenách. Z toho vyplýva aj ďalšia výhoda - dlhá trvanlivosť bez zmeny vlastností.

    Okrem toho, že sa vyznačujú vysokou odolnosťou napriek ich malej hmotnosti, ďalšou výhodou dosiek lexan je elasticita. Polomer ohybu sa pohybuje až do 240 stupňov. Dosky lexan je možné ohýbať aj do oblúkových tvarov pomocou procesu za studena. Ľahko sa režú a pri vŕtaní sa nemusíte báť prasknutia alebo poškodenia. Vykazujú dobrú odolnosť voči chemikáliám a kyselinám.

    Vŕtanie lexan dosiek
    Dosky lexan sa dajú ľahko rezať a pri vŕtaní sa nemusíte báť prasknutia alebo poškodenia

    Nevýhody prístreška z lexanu

    Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, vrátane Lexanu. Je síce odolný voči silnejším chemikáliám, ale nie je odolný voči abrazívnym čistiacim prostriedkom. Nemôže byť leštený, aby sa obnovila čistota. Aj keď sa na dosky lexan vo všeobecnosti poskytuje záruka 10 rokov, môžu časom zožltnúť.

    Hoci táto nevýhoda neznamená veľa, pokiaľ ide o prístrešok z lexanu, je dôležité vedieť, že na tento materiál by sa nemalo šliapať, pretože sa ľahko pretláča. Nemenej dôležitá je aj cena. Dosky lexan sú podstatne drahšie ako sklo, materiál, ktorý výborne nahrádzajú.

    Okrem štandardných dosiek lexan na trhu dostať aj tie s výraznejšími vlastnosťami, napr. dosky lexan so zvýšenou odolnosťou proti nárazu, dosky Lexan Solar Control, Lexan Easy Clean (dosky, ktoré sa ľahko čistia).

    Odborný článok 823
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kovové prístrešky, hliníkové prístrešky?

    Máme 476 realizátorov v oblasti Kovové prístrešky, hliníkové prístrešky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 476 realizátorov v oblasti Kovové prístrešky, hliníkové prístrešky
    9.4
    0

    RODEKOV


    9.2
    0

    Kované výrobky s.r.o.


    10
    1

    Pavol Molokač PAMO


    9.1
    0

    Mária Kučerová-PROLOG


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené