Pre oblasť

    Odstránenie hrdze a farbenie kovov

    Článok si prečítalo viac ako 546+ používateľov
    Všetky kovové konštrukcie, vrátane plotov, schodísk, dverí, brán alebo mreží, sa farbia podobným spôsobom ako hociktoré iné povrchy. Aj tu je potrebné najprv odstrániť všetky zvyšky starého náteru, prípadne odstránenie hrdze, a potom aj ďalších nečistôt. Príprava podkladu je tak hotová a potom nasleduje zvyšok prác, farbenie kovov. Aby sme vám pomohli v prípade, že sa rozhodnete pracovať samostatne, opíšeme priebeh celého procesu.
    Odborný článok 546
    odstranenie hrdze farbenie kovov
    Máme 316 realizátorov v oblasti Povrchová úprava kovov:

    1. Aké účinné sú odstraňovače hrdze?

    Prostriedok na odstraňovanie hrdze (odstraňovač hrdze) je kľúčovým faktorom pri udržiavaní kovových povrchov a dielov v optimálnom stave. Hrdza je prirodzený proces oxidácie kovov, ktorý môže spôsobiť vážne poškodenie kovových povrchov, ak sa neodstráni včas. Účinný odstraňovač hrdze uľahčuje jej odstránenie a obnovu povrchu. Proti hrdzi sa často používajú chemické prostriedky s obsahom kyselín alebo iných účinných látok. Tieto prostriedky rýchlo rozpúšťajú hrdzu a umožňujú kovovému povrchu vrátiť sa do pôvodného stavu. Okrem toho existujú mechanické prostriedky proti hrdzi, akými sú brúsne kotúče a kefy, ktoré odstraňujú hrdzu z povrchov.

    2. Odstránenie hrdze trojakým spôsobom

    2.1. Chemické prostriedky na odstránenie hrdze

    Chemické prostriedky proti korózii sú zvyčajne v tekutej alebo gélovej forme. Obsahujú kyseliny, fosfáty alebo iné chemické zlúčeniny, ktoré reagujú s hrdzou a rozpúšťajú ju. Tieto produkty sú vo všeobecnosti účinné a pôsobia rýchlo.

    2.2. Elektrolytické odstraňovanie hrdze

    Je to proces, ktorý zahŕňa použitie roztoku elektrolytu a elektriny na odstránenie hrdze, hrdzavý kovový predmet sa ponorí do elektrolytu a prechodom elektrického prúdu sa spustí reakcia, ktorá vykoná čistenie. Táto metóda sa často používa na obnovu starých kovových predmetov.

    2.3. Mechanické odstránenie hrdze

    Mechanické nástroje sú vlastne kotúče a kefy, ktoré zoškrabú hrdzu z povrchu alebo ho opieskujú. Tieto metódy využívajú trenie a obrusovanie na mechanické odstránenie hrdze z kovu. Pri práci na väčších plochách sú zvyčajne vhodnejšie mechanické nástroje na odstránenie hrdze.

    Drôtená kefa je najjednoduchší nástroj v boji proti hrdzi
    Drôtená kefa je najjednoduchší nástroj v boji proti hrdzi

    3. Ako správne používať odstraňovač hrdze?

    Pri používaní produktov tohto typu je veľmi dôležité dodržiavať všetky preventívne opatrenia, pretože mnohé z nich sú chemické produkty, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky alebo očí. Odporúča sa používať ochranné prostriedky, akými sú rukavice a okuliare. Okrem toho by sa mali odstraňovače hrdze používať v dobre vetranom priestore alebo vonku. Takéto prostriedky sú nevyhnutné na udržiavanie kovových predmetov a povrchov v optimálnom stave. Pri správnom používaní bude kov dlhšie bez hrdze, predĺži sa jeho životnosť a zachová sa jeho pôvodná estetika.

    Je potrebné dodržiavať pokyny a odporúčania výrobcu týkajúce sa práce a opláchnutia povrchu po použití. Po nanesení odstraňovača hrdze je potrebné povrch chrániť pred opätovnou koróziou nanesením ochranného náteru a farby.   

    4. Farbenie kovov

    Po úspešnom odstránení všetkej hrdze pomocou nejakého prostriedku, je čas na kov naniesť nový náter. Bez ohľadu na to, o aký materiál ide, základom každého úspešného farbenia je správna príprava podkladu, ktorá je najdôležitejším predpokladom na dosiahnutie dobrého výsledku. 

    4.1. Mechanické odstránenie hrdze

    Mechanické odstránenie hrdze v skutočnosti znamená, že fyzicky odstránime všetky staré vrstvy, aby sme sa dostali na zdravý kovový povrch – odstránime všetky popraskané, poškodené alebo odlupujúce sa miesta. Na takúto prácu je najlepšie použiť kovovú špachtľu, drôtenú kefu alebo brúsny papier. Všetky kovové prvky, ktoré sa budú natierať, dôkladne prebrúsime brúsnym papierom. Na miestach, kde sa farba úplne odlupuje, kovový povrch treba obrúsiť až po základný náter. Na častiach kovovej konštrukcie, kde sa objavuje hrdza, by sa mal povrch obrúsiť do lesklej farby.

    4.2. Čistenie podkladu

    V druhom kroku v procese farbenia kovu je čistenie podkladu, ťažko prístupné miesta treba natrieť ochranným prostriedkom proti korózii (hrdzi) a potom všetky povrchy dôkladne utrieť handričkou, aby sa odstránil prach. Na čistenie miest, na ktorých je veľa prachu, môže byť použitý štetec.

    4.3. Impregnácia a základný náter (primer)

    Posledným krokom pri čistení a farbení kovových konštrukcií je impregnácia – nanášanie základného náteru. Na zabezpečenie trvalého účinku sa odporúča aplikovať základný náter dva- až trikrát. V závislosti od tvaru a veľkosti kovových povrchov alebo častí, ktoré sa majú opracovať, sa ochranný prostriedok nanáša natieraním, striekaním alebo ponorením. Treba myslieť aj na to, že každá vrstva musí schnúť aspoň toľko, koľko uvádza výrobca. 

    4.4. Farbenie kovov

    Po úspešnom dokončení všetkých prípravných krokov postupu nasleduje finálne farbenie kovu. Farba sa nanáša minimálne v dvoch vrstvách, ale môžu byť nanesené aj tri vrstvy. Osobitná pozornosť je potrebné venovať farbeniu ťažko dostupných miest.

    Pred farbením treba z kovu odstrániť hrdzu a starý náter a povrch prebrúsiť a chrániť náterom pre lepšiu priľnavosť novej vrstvy farby
    Pred farbením treba z kovu odstrániť hrdzu a starý náter a povrch prebrúsiť a chrániť náterom pre lepšiu priľnavosť novej vrstvy farby

    5. Ochrana proti hrdzi: tak aby odstránenie hrdze už nikdy viac nebolo potrebné

    Bežným typom ochrany proti hrdzi je mínium, ktoré môže byť na báze oleja alebo zmiešané so syntetickou živicou. Mínium je známe ako olejová antikorózna farba. Najčastejšie sa mieša s umelou živicou alebo ľanovým olejom. Ak sa rozhodnete chrániť kov pomocou mínia zmiešaného s ľanovým olejom, na vyschnutie treba počkať najmenej 8 dní. Až potom môže byť povrch natretý olejovou farbou alebo tónovaným lakom. Na druhej strane, ak zvolíte mínium, ktoré je zmiešané s umelou živicou, povrch je možné lakovať bez dlhšieho odkladu.

    V každom prípade, ak sa sami pokúsite odstrániť hrdzu z kovu a farbiť kov, prečítajte si a dodržiavajte pokyny výrobcu nielen preto, aby ste sa ochránili, ale aj preto, aby ste boli spokojní s výsledkami.

    Ak hľadáte niekoho, komu by ste sa zverili lakovanie kovov, pomoc môžete vyhľadať na stránke daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 546
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Povrchová úprava kovov?

    Máme 316 realizátorov v oblasti Povrchová úprava kovov:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 316 realizátorov v oblasti Povrchová úprava kovov
    9.8
    1

    FARTYG TRÄT, s.r.o.


    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    8.6
    0

    And&Mar Services, s. r. o.


    9.4
    0

    LEVKOV - kovovýroba


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené