Pre oblasť

    Slamené strechy, cena pokrytia strechy slamou

    Článok si prečítalo viac ako 1842+ používateľov
    Slamená strecha je tradičný stavebný prvok, ktorý bol v minulosti najmä v panónskom svete veľmi bežný, no dnes je čoraz vzácnejší. Veľkou výhodou slamenej strechy je, že je prírodná, úplne nezávadná pre životné prostredie a ľudí. Navyše ide o veľmi ľahkú strešnú krytinu, ktorá nezaťažuje konštrukciu. Slamené strechy majú vynikajúce vlastnosti týkajúce sa zvukovej a tepelnej izolácie a hydroizolácie.
    Odborný článok 1842
    slamene strechy
    Máme 141 realizátorov v oblasti Slamené strechy:

    1. Výhody slamy

    Slama je mimoriadne vhodný materiál pre strechy, pretože reguluje teplo aj vlhkosť v budove, okrem toho je aj veľmi atraktívna strešná krytina. Je tiež dobrý stavebný materiál, pretože zo slamy možno vytvoriť rôzne tvary striech.

    2. Príprava slamy na strechu

    Základom slamenej strechy je samozrejme slama. Musí byť správne pripravená, pretože len tak môže slamená strecha vydržať 40 až 60 rokov. Už pri výsadbe plodín, z ktorých sa slama získava, je potrebné myslieť na to, že slama bude použitá na zakrytie strechy. Na slamené strechy sú vhodné len niektoré obilniny, najčastejšie sa používa pšenica, ale aj ryžová alebo ražová slama.

    Pred zberom plodinu treba nechať narásť do potrebnej výšky, 1 až 2 m. Je dôležité, aby slama bola čo najjemnejšia a najtenšia. Keď úroda dozreje, zozbiera sa, vysuší a následne sa oddelí zrno od slamy. Potom je potrebné vyčistiť aj slamu, a to špeciálnymi hrabľami. Keď je slama vyčistená, zbiera sa do zväzkov rôznych veľkostí, ktoré sú potom základným stavebným prvkom slamenej strechy.

    3. Zhotovenie slamenej strechy

    Keď je slama pripravená, môžete začať pokrývať strechu. Najskôr je potrebné pripraviť konštrukciu strechy, na ktorú sa potom skladajú snopy. Hrebeň strechy je potrebné dodatočne zabezpečiť alebo snopy šiť slamou. Nakoniec sa okraje strechy dodatočne spevnia, olemujú, slama je tak viac chránená pred poveternostnými vplyvmi.

    4. Farba slamenej strechy

    Slamená strecha získa rokmi zvláštnu sivastú patinu a hodí sa ku všetkým tradičným stavbám. Ak chcete zachovať pôvodnú farbu slamy, slamené strechy je možné po ukončení prác natrieť špeciálnymi nátermi.

    5. Použitie slamenej strechy a povolený sklon

    Slamená strecha sa používa pri obnove tradičnej architektúry, na zastrešenie chát, záhradných altánkov, ale aj novostavieb. Slamená strecha sa umiestňuje na sedlové budovy s minimálnym sklonom 45º a maximálnym 80º, hrúbka slamenej strechy je asi 20 cm.

    6. Slamená strecha – cena

    Koľko stojí slamená strecha? Strecha pokrytá slamou nie je najdostupnejším strešným riešením, pretože na jej zhotovenie je potrebné veľa ručnej práce, ktorá nie je lacná. Na začiatku bude síce slamená strecha o niečo väčšou investíciou, avšak vďaka jej trvácnosti ju nebude potrebné meniť tak často ako klasické strešné krytiny. Cena slamenej strechy nie je prehnaná. Za prácu zaplatíte približne 30 EUR/m2. Samotný materiál: pšenica, raž alebo špalda sú veľmi lacné. Cena pokrytia strechy slamou na objektoch so sklon väčším ako 45 stupňov je 60 až 80 EUR/m2. Pokrývačstvo striech slamou patrí k zriedkavým remeslám. Samotná cena nie je až tak dôležitá. Problém je skôr zohnať vhodného majstra.

    Odborný článok 1842
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Slamené strechy?

    Máme 141 realizátorov v oblasti Slamené strechy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 141 realizátorov v oblasti Slamené strechy
    10
    1

    EL strechy s.r.o


    10
    1

    Dominik Palenčár


    8.7
    0

    Pavol Kačány


    8.6
    0

    JOHNIX Service s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené