Pre oblasť

    Strieška na komín

    Článok si prečítalo viac ako 2938+ používateľov
    Strieška na komín (komínová strieška, komínová čiapka) je vlastne ukončením komína nad strechou. Strieška chráni komín pred rôznymi poveternostnými vplyvmi, zabraňuje prenikaniu zrážok do otvoru komína a usmerňuje dym a spaliny. To sú najdôležitejšie dôvody, prečo je komínová strieška taká dôležitá.
    Odborný článok 2938
    strieska na komin
    Máme 259 realizátorov v oblasti Komínová strieška:

    1. Na čo je určená strieška na komín?

    Okrem toho, že skrášli komín, má komínová strieška v skutočnosti množstvo ďalších funkcií a je veľmi dôležitou súčasťou komínového systému. Zvyšuje celkový ťah komína, chráni ho pred dažďom a snehom, zlepšuje spaľovanie vo vykurovacom zariadení; môže fungovať pomocou vetra alebo elektromotora, takže zvyšuje ventiláciu v samotnom komíne, čo zabraňuje prenikaniu vlhkosti do komína; komínová strieška tiež uľahčuje prístup k otvorom pre odvod spalín. Volí sa podľa komína, druh paliva je irelevantný (je pre všetky druhy). V neposlednom rade strieška na komín predlžuje životnosť samotného komína a celého systému, najmä ak je vyrobená z kvalitného materiálu a dobre umiestnená.

    Komínová čiapka je v každom prípade prvkom, ktorý sa odporúča pre každý komín, aj pre taký ktorý sa používa iba občas. Komíny sú rôznych veľkostí a striešky by mali byť vyrobené v zodpovedajúcej veľkosti, teda na zákazku (objednávku).

    2. Druhy komínových striešok 

    Na trhu nájdete rôzne druhy striešok v nespočetných variantoch. Najdôležitejšie je, aby strieška na komín, ktorú si vyberiete, mala zodpovedajúci certifikát CE, dôkaz, že je vyrobená v súlade s európskymi predpismi. Certifikát je tiež zárukou kvality a životnosti.

    Komínové čiapky sú rozdelené do dvoch veľkých skupín: otočné čiapky a statické (pevné) čiapky. Ktorá je lepšia?

    2.1. Strieška na komín s otočnou hlavicou

    Takéto komínové čiapky majú špeciálne ochranné guľkové ložiská umiestnené v samotnej čiapke. Umožňujú čiapke pohybovať sa určitým smerom bez obáv z uviaznutia alebo škrípania. Otočná hlavica komínovej čiapky je zvyčajne vyrobená z nehrdzavejúcej ocele rôznych hrúbok, odolnej voči kyselinám a dymu.

    - Rotowent komínová čiapka

    Komínová čiapka Rotowent je dizajnovaná tak, aby dynamicky využívala výkon a rýchlosť vetra, a tým zlepšovala činnosť celého komínového systému a zároveň bránila tomu istému vetru vracať dym do komína. Montáž tejto čiapky môžete vykonať sami.

    Rotowent komínová čiapka je vhodná pre každý druh komína a kúrenia, pretože je veľmi odolná voči vysokým teplotám.

    Rotowent komínová čiapka sa otáča opačným smerom ako fúka vietor
    Rotowent komínová čiapka sa otáča opačným smerom ako fúka vietor

    - Turbowent komínová čiapka

    Otočná Turbowent komínová čiapka tiež využíva výkon a rýchlosť vetra aktívnym spôsobom, vietor ju otáča v smere potrebnom na zvýšenie ťahu komína. Turbína na čiapke sa otáča vždy rovnakým smerom bez ohľadu na silu a smer vetra. Turbowent je systém odporúčaný na vykurovanie plynom a inými kvapalné palivá, ako aj na vetracie systémy.

    2.2. Statická strieška na komín proti vetru

    Na trhu je v ponuke mnoho druhov a typov statických komínových čiapok. Najčastejšie sa používajú dva druhy: H statická komínová čiapka (čiapka v tvare písmena H) a valcovitá komínová čiapka.

    - H statická strieška na komín (v tvare písmena H)

    H statická komínová čiapka aktívne využíva výkon a rýchlosť vetra na zvýšenie ťahu komína. Tento tvar je zvolený, lebo najlepšie využíva rozdiely vo vzdušnom tlaku, ktorým sa dym vyťahuje z komína. Táto čiapka sa najčastejšie vyrába z nehrdzavejúcej ocele.

    - Valcovitá statická komínová čiapka

    Druhý často používaný statický druh komínovej čiapky je ten v tvare valca, ktorý sa používa na zvýšenie ťahu komína. Vyrába sa z nehrdzavejúcej ocele v rôznych priemeroch, zodpovedajúcich všetkým typom komínov.

    3. Montáž komínovej čiapky

    Všetky hotové komínové čiapky sa predávajú s kompletom skrutiek a upevňovacích prostriedkov, ich montáž  je pomerne jednoduchá. Rovnako ľahko možno vykonať aj ich demontáž a vymeniť ich, ak je potrebné. Pretože však ide o prácu vo výške, odporúčame vám, aby ste to nerobili sami, ale aby ste prácu prenechali odborníkovi, ktorý má príslušné ochranné prostriedky.

    4. Strieška na komín - cena 

    Ceny komínových čiapok závisia od ich veľkosti – priemeru komína, materiálov, výrobcov a samozrejme dodávateľov. Nerezová strieška na komín stojí do 35 EUR, existujú však aj také, ktorých cena je nad 80 EUR.

    Odborný článok 2938
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Komínová strieška?

    Máme 259 realizátorov v oblasti Komínová strieška:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 259 realizátorov v oblasti Komínová strieška
    10
    1

    Tim-Kov - Vladimír Timko


    10
    1

    RB-KOMINSERVIS, s.r.o.


    10
    1

    EURO - ART, s.r.o.


    10
    77

    RH stav - Rastislav Herák - Moravské Lieskové


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené