Pre oblasť

    Pergola – miesto pre oddych a relaxáciu

    Článok si prečítalo viac ako 712+ používateľov
    Pergola môže byť samostatne stojaca stavba zhotovená zo stĺpov, ktoré sú navrchu spojené trámami alebo môže mať zložitejší konštrukčný systém. Zvyčajne slúži na zatienenie odpočinkového miesta v záhrade, hoci ju môžete umiestniť kdekoľvek vo dvore. Dá sa vyrobiť z rôznych materiálov, môže byť obrastená popínavými okrasnými rastlinami, ružami a inou zeleňou alebo zastrešená rôznymi spôsobmi. 
    Odborný článok 712
    obľúbený
    pergola
    Máme 168 realizátorov v oblasti Pergola:

    1. Čo je pergola? 

    Pergola je pevná, odolná a stabilná konštrukcia, ktorá svojou funkčnosťou a estetikou rozšíri váš obytný alebo iný priestor. Je funkčný a dizajnový doplnok do každého exteriéru. Ponúka ochranu pred slnkom a dažďom po celý rok! Môže byť samostatne stojaca alebo spojená so stavbou. Ak je spojená napr. so stenami domu, zvyčajne sa vyhotovuje súbežne so stavbou domu, zatiaľ čo samostatne stojaca pergola sa obvykle vyhotovuje neskoršie, v blízkosti domu. Môžete ju umiestniť kdekoľvek vo dvore alebo uprostred záhrady, v závislosti od toho, na aký účel ju budete používať, napr. pri bazéne alebo na terase či trávniku, na vetristé alebo nechránené miesta, pretože dokáže odolať všetkým poveternostným vplyvom. 

    2. Aké pergoly existujú?

    Pergola môže byť celkom jednoduchá, so štyrmi stĺpmi, alebo ju môže tvoriť zložitejší konštrukčný systém s pohyblivými lamelami, so samostatným ovládaním alebo ovládaním napojeným na inteligentný systém ovládania domácnosti. Existujú aj pergoly bez stĺpov, ktoré sú na stenu domu kotvené. 

    Aká pergola bude, závisí od vašich potrieb a preferencií. 

    Vzhľad pergoly je možné prispôsobiť funkčne a esteticky tak, aby vyhovovali akémukoľvek vonkajšiemu priestoru, aby ladili s domom a záhradou, resp. aby celý exteriér pôsobil harmonicky a jednotne. Konštrukcia pergoly môže byť drevená, murovaná, kovová... Ku klasickým domom sa hodia skôr drevené alebo murované pergoly, k modernejším domom pergoly kovové, hliníkové alebo kompozitné.

    V závislosti od materiálu použitého na realizáciu pergoly bude neskôr závisieť jej údržba. 

    Strecha pergoly môže byť riešená rôznymi spôsobmi: môže byť ozelenená alebo plátenná – vybavená rolovacou alebo zaťahovacou plachtou, rebrovaná alebo sieťovaná, plná alebo perforovaná, vyrobená z pevných alebo pohyblivých lamiel, ktoré môžu byť samostatnou súčasťou systému, a umožňovať tienenie podľa pohybu Slnka, v závislosti od toho môžu byť úplne otvorené alebo úplne zatvorené, ako skutočná strecha. Ak sú napojené na inteligentný systém ovládania domácnosti a elektromotor, potom bude tienenie automatické podľa prednastavených parametrov. Najväčšou výhodou pergol je ich pevnosť a odolnosť proti veľmi silným vetrom. 

    V tomto článku si viac povieme o niektorých druhoch pergol. 

    2.1. Samostatne stojaca pergola

    Môže byť umiestnená v blízkosti domu alebo akejkoľvek inej stavby, je praktickým riešením do rôznych exteriérov a okrem toho môže byť ideálnym riešením na spríjemnenie času, ktorý strávite v záhrade. Dôležité je iba, aby terén, na ktorom pergola bude umiestnená, bol rovný. Pergola môže stáť na betóne, doskách, podložkách... Konštrukcia pozostávajúca zo štyroch zvislých stĺpov môže byť drevená, aj keď pre ľahšiu údržbu a väčšiu odolnosť sa zvyčajne vyrába z iných materiálov. Strešné dosky, panely alebo lamely môžu byť rôznej šírky, pevné alebo pohyblivé, môžu mať ručné alebo diaľkové ovládanie. Strecha pergoly môže byť vyrobená nielen z dreva a hliníka, ale aj zo špeciálneho druhu plastu s ochranou proti UV žiareniu, teplu a zrážkam. Do lamiel môže byť nainštalované LED osvetlenie, aby v noci vyzerala atraktívnejšie. 

    2.2. Bioklimatická pergola

    Je to typ pergoly, ktorý vďaka modernej technológii patrí medzi novšie výdobytky, a určite bude trendom v nasledujúcich rokoch. Na výrobu bioklimatickej pergoly sa používa napr. extrudovaný hliník alebo môže byť elektrostaticky lakovaná, takže o jej odolnosti a životnosti nemožno pochybovať. Pre pergolu tohto typu sú charakteristické otočné strešné lamely, z ktorých každá pôsobí ako samostatný prvok. Ich počet závisí od veľkosti rámu, ktorý je zároveň aj kostrou konštrukcie. Pergola tohto druhu môže byť samostatne stojaca, spojená so stenami vášho domu alebo inou stavbou alebo ukotvená do steny pomocou nastaviteľných konzol. Celý systém je plne automatizovaný a stlačením tlačidla sa lamely otáčajú, rozťahujú alebo sťahujú na jednu alebo druhú stranu. Hlavným účelom takéhoto systému je úplná kontrola priestoru – ochrana, vetranie, nastavenie teploty a osvetlenia. Poloha lamiel vytvára prúdenie vzduchu, a tým riadi vetranie, teplotu a osvetlenie, resp. mikroklímu.

    2.3. Pergola bez stĺpov

    Tento typ pergoly je tiež novšieho dátumu. Pergola nemá podporné stĺpy, na stenu domu je kotvená. Zdá sa, akoby sa pergola vznášala v priestore. Je dobrou voľbou pre tých, ktorí si chcú užiť ničím nerušený výhľad zo svojej terasy. Konštrukcia tiež môže byť vyrobená z dreva, kovu alebo kompozitných materiálov, ozelenená alebo nie.  

    Klasická pergola obrastená popínavými rastlinami
    Klasická pergola obrastená popínavými rastlinami

    Z uvedeného vyplýva, že pergola ponúka početné možnosti realizácie. Všetko závisí od vašich prianí, možností, účelu, dostupného priestoru a vlastností prostredia, na ktoré nemôžete vplývať alebo ich nemôžete meniť.

    Dôležité je, aby pergola splnila svoju základnú funkciu, poskytla ochranu pred letnými horúčavami, dažďom alebo inými poveternostnými podmienkami, resp. vytvorila oázu pokoja a pohody mimo interiéru. Tým by ste sa mali pri výbere pergoly riadiť. 
    Odborný článok 712
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pergola?

    Máme 168 realizátorov v oblasti Pergola:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 168 realizátorov v oblasti Pergola
    9.8
    0

    Peter Rigó


    8.8
    0

    Hobbytec SK s.r.o.


    10
    1

    Pavol Molokač PAMO


    10
    1

    K-system, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené