Pre oblasť

    CNC obrábanie kovov - aké sú výhody počítačového numerického riadenia?

    Počítačové numerické riadenie, označované skratkou CNC (Computer Numerical Control), má široké využitie v rôznych odvetviach priemyslu – od automobilového, leteckého a vojenského priemyslu až po lekársky a výrobný priemysel. Presnosť a automatizácia počítačového numerického riadenia sa úspešne využíva v kovovýrobe. V tomto článku si povieme niečo viac o tom, prečo je dobré CNC obrábanie kovov.
    Odborný článok 181
    cnc obrabanie kovov
    Máme 44 realizátorov v oblasti CNC obrábanie kovov:

    Kedy vzniklo CNC obrábanie kovov?

    Vývoj CNC technológie sa začal v polovici minulého storočia a pôvodná technológia numerického riadenia vychádzala z existujúcich strojov a nástrojov, ktoré sa používali pri obrábaní kovov. K nim pridali servomotory, ktoré riadili ich pohyby. Tieto stroje boli rudimentárne a ich funkčnosť bola obmedzená. Vtedajšie stroje boli veľké, drahé a na ich obsluhu bolo potrebné najať veľké množstvo vysokokvalifikovaných operátorov.

    Prelom vo vývoji CNC strojov, ktorý zmenil samotný výrobný proces, bol vývoj počítačov a elektroniky. Ako počítačová technológia pokročila, náklady klesali a CNC stroje sa stali široko akceptovanými a rozšírenými v priemysle. Niektoré z najbežnejších aplikácií tejto technológie teraz zahŕňajú výrobu foriem a nástrojov.

    CNC obrábanie kovov predstavuje štandard pre výrobu vysoko náročných strojných dielov. CNC stroje sú automatizované nástroje, ktoré sú riadené pomocou programových príkazov modelovaných počítačom, čo tiež zohráva dôležitú úlohu pri ich riadení. CNC technológia teda umožňuje posielať programové príkazy priamo z počítača konkrétnemu stroju, ktorý ich okamžite vykonáva. Dá sa tiež povedať, že sú to elektromechanické zariadenia, ktoré dokážu s veľkou presnosťou manipulovať s nástrojmi okolo rôzneho počtu osí podľa pokynov počítačového programu.

    Dnešná výroba kovových dielov bez použitia CNC technológie je nemysliteľná. Obdobným spôsobom ako pri spracovaní kovov sa CNC technológia uplatňuje aj v drevárskom priemysle, kde sa využíva na rovnaké alebo podobné účely.

    Pre lepšie pochopenie všetkých výhod CNC obrábania kovov je najlepšie načrtnúť paralelu s tradičným obrábaním, pri ktorom kvalifikovaný sústružník kovov obsluhuje stroj/nástroj na rezanie alebo tvarovanie kovu podľa špecifikácií, technických výkresov alebo plánov projektantov  a inžinierov. Sústružník na prenos informácií z predlohy do materiálu nepoužíva digitálne technológie, ale staré dobré nástroje: používa špeciálne kružidlá, pravítka, svorky, uhlomery a podobne a následne sa na výrobu výrobku používajú rôzne rezné nástroje. Samozrejme, že sústružník musí neustále kontrolovať presnosť všetkých rozmerov pomocou meracích prístrojov.

    Pri CNC spracovaní kovov sa všetky procesy - rezanie, vŕtanie, sústruženie, frézovanie, brúsenie a podobne – dovtedy ručne riadené, vykonávajú pomocou počítačového numerického riadenia strojov a nástrojov. Ovládanie je automatizované, kódované a vyvinuté programátormi. Počítačové numerické riadenie používa kartézsky súradnicový systém. Súradnice určujú inžinieri na digitálnom výkrese alebo produktovom pláne.

    Často sa používa v masovej výrobe, ale aj v menších výrobných sériách. Môže byť prispôsobený na aplikáciu na rôzne materiály a procesy. Viac ako 50 rôznych priemyselných kovov, zliatin a plastov je možné opracovať pomocou CNC frézovania a sústruženia. Patria sem hliník, mosadz, bronz, titán, nehrdzavejúca oceľ a zinok. Jedinou požiadavkou, ktorú treba v súvislosti s CNC obrábaním splniť, je vhodná tvrdosť materiálu, aby sa dal správne upevniť a opracovať.

    Výhody použitia CNC strojov sú početné.

    CNC spracovanie kovov je presné a jednotné

    Kovoobrábacie CNC stroje umožňujú rýchlu výrobu vysoko presných a kvalitných výrobkov alebo dielov. CNC technológia využíva matematické súradnice a výpočet na dosiahnutie rovnakého cieľa s najvyššou presnosťou. Práve preto je päťstý alebo miliónty výrobok rovnaký ako prvý, čo sa nedá povedať o ručnom spracovaní.

    CNC frézovanie a CNC sústruženie sú vysoko presné, opakujúce sa procesy a stroje možno naprogramovať tak, aby v prípade potreby fungovali spoľahlivo 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Preto je CNC obrábanie kovov dobrou voľbou pre sériovú výrobu.

    CNC obrábanie kovov šetrí čas

    CNC stroje poskytujú vysokorýchlostné spracovanie kovov. Známa je fráza „čas sú peniaze“. S CNC technológiou sa čas na spracovanie požadovaného kovu v porovnaní s tradičným spracovaním výrazne skráti a opakované spracovanie vyžaduje iba spustenie programu. Klasické, tradičné spracovanie vyžaduje, aby sa pri prepracovaní vykonalo kompletné nastavenie nástrojov aj strojov.

    Pomocou CNC technológie možno vykonať niekoľko operácií v jednom pracovnom cykle bez zvláštneho úsilia obsluhy. Taktiež použitie CNC technológie znižuje počet strojov a zvyšuje kvalitu finálneho produktu.

    Teraz je možné použiť na výrobu určitého kovového výrobku iba jeden stroj, zatiaľ čo v minulosti sa ich používalo niekoľko.

    CNC obrábanie kovov je flexibilné

    Pri CNC spracovaní kovov sú geometrie a dizajny vyrábaných produktov takmer nekonečné. Používa sa na rôzne účely - napr. použitie CNC fréz pri spracovaní kovov poskytuje vysokú presnosť a rýchlosť v sériovej výrobe. CNC technológia sa používa aj pri rezaní kovov plazmou, vodným lúčom, laserom, brúsením, vŕtaním a pod. Táto všestrannosť pomohla urobiť CNC obrábanie kovov populárnou voľbou vo všetkých odvetviach, pretože dáva dizajnérom a inžinierom možnosť vytvárať produkty efektívne a presne.

    CNC obrábanie využíva rezanie, sústruženie, frézovanie a brúsenie, čo znamená, že výrobok sa vyhotovuje úberom materiálu.

    Pri CNC sústružení sa obrobok pohybuje a nástroj je fixovaný. CNC sústruhy sa používajú na výrobu valcových alebo predĺžených tvarov. Pri CNC rezacích strojoch je obrábaný kus upevnený v svorke a rezný nástroj je pripevnený k otáčajúcemu sa vretenu. Pri rezaní sa nástroj pohybuje okolo spracovávaného kusu.

    CNC stroje poskytujú vysokorýchlostné spracovanie kovov
    CNC stroje poskytujú vysokorýchlostné spracovanie kovov

    Počítačové numerické riadenie je proces obrábania, pri ktorom je rezný nástroj umiestnený vedľa obrobku, z ktorého sa má sústružením odobrať určitá časť materiálu. Najčastejšie sa to robí pomocou CNC sústruhu alebo pilníka, ktorý reže rôzne materiály: drevo, kov a plast.

    Obľúbenou voľbou pri obrábaní na CNC sústruhoch je nehrdzavejúca oceľ pre svoju odolnosť. Nehrdzavejúca oceľ má dobrý pomer pevnosti a hmotnosti, vďaka čomu je vynikajúca tam, kde je dôležitá odolnosť a pevnosť. Keďže je odolná voči korózii, často sa používa na výrobky a diely, ktoré budú vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam.

    CNC sústruhy sa používajú pri výrobe automobilových dielov, lekárskych prístrojov a chirurgických nástrojov, leteckých komponentov atď. Umožňujú presnú kontrolu veľkosti, tvaru a povrchovej úpravy hotového výrobku.

    Veľmi obľúbené je aj CNC frézovanie, bez ktorého spoľahlivosti a všestrannosti by sme si nevedeli predstaviť nespočetné množstvo moderných produktov, od smartfónov až po nadzvukové trysky. Čo je CNC frézovanie? CNC frézovanie je výrobný proces, ktorý využíva rezný nástroj namontovaný na rotujúcom vretene na selektívne odoberanie materiálu z bloku suroviny. Kus materiálu, ktorý sa má obrábať, je pripevnený k stolu a tento stôl sa pohybuje alebo otáča v rôznych úrovniach, takže nástroj môže pracovať vo viacerých uhloch. Sofistikované stroje môžu mať 5 alebo aj viac osí nezávislého pohybu pre pokročilé aplikácie. CNC frézovanie je optimálnou metódou pre rýchle prototypovanie, ako aj pre hromadnú výrobu plastov a kovov.

    Hľadáte skúsenú spoločnosť, ktorá sa špecializuje na CNC obrábanie kovov a využíva pokročilé výrobné procesy, ako aj najnovšie nástroje a stroje, aby splnila vysoké nároky? Môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú spoľahlivé firmy na CNC spracovanie kovov s vhodnou ponukou.

    Informácie o cenách CNC spracovania kovov nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 181
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti CNC obrábanie kovov?

    Máme 44 realizátorov v oblasti CNC obrábanie kovov:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 44 realizátorov v oblasti CNC obrábanie kovov
    9.6
    0

    Roman Végsö - kováčstvo


    10
    4

    Marian Halada


    8.7
    0

    ORGECO, spol. s r.o.


    8.6
    0

    FYX s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené