Pre oblasť

    Obkladačky na stenu do kuchyne neboli nikdy trendovejšie

    Článok si prečítalo viac ako 2798+ používateľov
    Všetci ich poznáme – obkladačky na stenu do kuchyne sú v našich domácnostiach prítomné už po stáročia. A kvôli tomu majú niektorí ľudia predsudky v tom zmysle, že sa nehodia do moderného bývania, a tak radšej použijú iné materiály na obklad stien. Nižšie v texte si povieme, prečo to vôbec nie je pravda a prečo sú obklady na stenu do kuchyne stále tou najlepšou voľbou.
    Odborný článok 2798
    obkladacky na stenu do kuchyne
    Máme 1704 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Líšia sa obkladačky na stenu a obkladačky na podlahu?

    Obkladačky na stenu sa v mnohom líšia od obkladačiek na podlahu a hlavnou charakteristikou je povrchová úprava materiálu. Podlahová dlažba má oveľa drsnejší povrch, mala by byť protišmyková, aby nehrozilo nebezpečenstvo pošmyknutia. Obkladačky na stenu sú oveľa viac vystavené tvorbe škvŕn, ktoré sú zväčša spôsobené varením, čo znamená, že by mali mať hladký povrch, z ktorého sa škvrny ľahšie čistia. Dlaždice na podlahy sú väčšinou dostupné vo väčších rozmeroch ako na steny, pokládka veľkoformátových dlaždíc na zvislú plochu je oveľa náročnejšia ako pokladanie na podlahu.  

    2. Obklady na stenu do kuchyne, obklad do kuchynskej linky – výhody a nevýhody

    2.1. Obkladačky na stenu majú mnoho výhod

    Pravdepodobne sa pýtate, aké sú výhody keramických obkladov oproti iným materiálom. Je ich naozaj veľa. Prvou výhodou je veľmi jednoduché čistenie dlaždíc – vďaka glazovanej ochrannej vrstve sa nečistoty z dlaždíc dajú čistiť vlhkou handričkou alebo hubkou, na čistenie keramiky možno použiť saponáty a čistiace prostriedky. Ďalšou výhodou je ich cena. Ide totiž o jeden z najlacnejších a najdostupnejších materiálov na obloženie stien vo vašej kuchyni. Výber je obrovský, pretože farieb, vzorov a textúr je naozaj veľa, takže každý, aj ten najnáročnejší zákazník, si nájde perfektné obklady na stenu do kuchyne. 

    2.2. Obkladačky na stenu – nevýhody 

    Jedna z hlavných nevýhod tohto typu obkladov stien nie je v skutočnosti skrytá v samotných dlaždiciach, ale spočíva v škárach medzi nimi. Čím sú menšie obklady, tým viac škár je medzi nimi, čiže viac cementovej malty, ktorá na rozdiel od samotných obkladov nie je odolná voči nečistotám. Často sa preto stáva, že škáry rokmi zožltnú alebo zhnednú a dajú sa vyčistiť len do určitej miery. Škáry sa však nešpinia všade rovnako – najviac sa znečistí obklad do kuchynskej linky, v blízkosti varnej plochy, čo znamená, že časom sa jedna časť steny zašpiní viac ako druhá.

    Hromadeniu nečistôt v škárach medzi dlaždicami, ktoré sa veľmi ťažko čistia, sa dá do určitej miery predísť výberom vhodnej škárovacej hmoty. Svetlým škárovacím hmotám sa treba vyhnúť, pretože sú na nich viditeľné akékoľvek škvrny.
    Správnym výberom škárovacej hmoty sa dá úspešne vyhnúť tomu, aby škáry vyzerali špinavo. Na fotografii vidíme škáry v špinavo hnedej farbe, ktorá úspešne skrýva akékoľvek škvrny.
    Správnym výberom škárovacej hmoty sa dá úspešne vyhnúť tomu, aby škáry vyzerali špinavo. Na fotografii vidíme škáry v špinavo hnedej farbe, ktorá úspešne skrýva akékoľvek škvrny.

    3. Večná klasika

    Klasické, biele alebo špinavo biele obklady na stenu do kuchyne nikdy nevyjdú z módy. Nielenže umožňujú jednoduchú štylistickú a estetickú kombináciu s inými farbami a materiálmi, ale sú krásne samy o sebe a dostupné v mnohých modernejších interpretáciách. Tiež všetko, čo umiestnite na kuchynskú pracovnú dosku pred biele dlaždice, bude pôsobiť harmonicky a zladene; biela farba priestor zjednotí, takže predmety na kuchynskej linke môžu byť naozaj všelijaké.

    Dnes máme v salónoch nielen štandardné, štvorcové biele obkladačky na stenu, ale aj obdĺžnikové, štruktúrované, matné či veľmi lesklé... výber je naozaj veľký.

    4. Mozaikové obkladačky na stenu do kuchyne

    4.1. Prečo by ste sa mali vyhnúť mozaikovým obkladom

    Pravdepodobne každý pozná mozaikové obklady do kuchynskej linky, ktoré boli pred niekoľkými rokmi veľmi obľúbené. V poslednej dobe zákazníci uprednostňujú iné druhy obkladov do kuchyne, pričom mozaikové obklady do kúpeľne sú stále veľmi obľúbené. Dôvod menšieho využitia tohto typu kuchynských obkladov spočíva v ich početných škárach – keďže sú mozaikové obklady malé, je ich potrebných naozaj veľa a ako už bolo spomenuté škáry medzi nimi sa veľmi ťažko čistia. V kombinácii s varením sú preto menej vhodné na použitie v kuchyni ako v kúpeľni, kde je pravdepodobnosť vzniku škvŕn oveľa nižšia.

    4.2. Mozaikové obklady do kuchyne stále vyrážajú dych

    Treba však podotknúť, že mozaikové obklady sú veľmi pekné a oživia celý priestor. Skvele sa preto hodia v kombinácii s neutrálnymi kuchynskými dvierkami a pracovnou doskou a je potrebné dbať na to, aby farby mozaikových obkladov ladili s farbou dlaždíc použitých v kuchyni na podlahe.

    Mozaikové obklady do kuchyne sú veľmi pekné, no náročné na údržbu
    Mozaikové obklady do kuchyne sú veľmi pekné, no náročné na údržbu

    5. Dekoračné obklady stien

    5.1. Ozdobné obkladačky s fóliou

    Dekoratívne obklady do kuchyne sú relatívne novým produktom na trhu. Ale čo sú vlastne dekoračné obklady – nie sú všetky obklady do kuchyne viac či menej dekoratívne? Charakteristická pre ozdobné obkladačky (mimochodom: existujú aj dekoratívne podlahové dlaždice) je ich štruktúra: ide o keramické dlaždice, ktorých finálnou vrstvou je špeciálna fólia s potlačou, vzorom alebo imitáciou iného materiálu, ktorá je špeciálnym spôsobom trvalo prilepená k podkladu pomocou lepidiel, čo znemožňuje jej odlepenie.

    5.2. Imitácie iných materiálov

    Dekoračné obklady sú v posledných rokoch jedny z najobľúbenejších. Ako už bolo spomenuté, existujú v naozaj veľkom množstve variantov prevedenia, takže výber je široký a pestrý. Okrem iného existujú aj obklady s imitáciou iných materiálov, najmä kameňa, betónu (terazza) a dreva. Ide o veľmi dobré napodobneniny originálnych materiálov, avšak takéto obklady sú niekoľkonásobne lacnejšie a teda dostupné väčšiemu počtu ľudí.

    6. Terazzové obklady na stenu do kuchyne

    Terazzo alebo umelý kameň je vlastne brúsený betón. Brúsením betónu sa zviditeľní jeho kamenivo, kamienky v betóne, čo dáva vizuálne atraktívny vzhľad pripomínajúci kameň. Terazzo sa začalo vo veľkom využívať v 20. storočí a obľuba tohto materiálu zo dňa na deň rastie najmä vďaka jeho vzhľadu. Nejde síce o pravý kameň, ale aj tak je terazzo stále dosť drahé a rozhodne drahšie ako dekoratívne keramické obklady s fóliou, ktorá terazzo imituje.

    7. Koľko stoja obkladačky na stenu do kuchyne?

    Cena obkladačiek na stenu do kuchyne je veľmi rozdielna a závisí od typu obkladu. „Obyčajné“ keramické obklady na stenu stoja okolo 15 EUR/m2, pričom najdrahšie (napríklad terazzo) môžu stáť aj 80 EUR/m2 a viac (v závislosti od rozmerov). Ceny dekoračných obkladov do kuchyne sa však bežne pohybujú v rozmedzí od 20 do 50 EUR/m2. Cenové rozpätie je naozaj veľké, preto sa pred kúpou informujte o ponuke, navštívte niekoľko rôznych špecializovaných salónov!

    Odborný článok 2798
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1704 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1704 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    8.7
    0

    PARAPETROL a. s.


    10
    2

    Paulo Maroš


    10
    1

    MramorLand, s.r.o.


    10
    13

    Ing. Mária Modrovičová - Mardiz


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené