Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Fasádna sieťovina, vystužujúca sieťovina

    Článok si prečítalo viac ako 573+ používateľov
    Pri vyhotovení kontaktnej fasády je nevyhnutná fasádna sieťovina, ktorá zabezpečuje lepšiu priľnavosť omietky k podkladu. Ak nie je nainštalovaná vystužujúca sieťovina, fasáda sa začne časom oddeľovať.
    Odborný článok 573
    fasadna sietovina
    Máme 1975 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Materiály armovacích sieťovín

    Fasádna sieťovina je určená na lepšie spojenie jednotlivých vrstiev fasády alebo presnejšie dokončovacej omietky so stenou. Široké využitie má aj pri opravách sadrokartónových stien. Vystužujúca fasádna sieťovina môže byť pri použití na tenkovrstvové fasády vyrobená zo  sklolaminátu. Pozinkovaná oceľová sieťovina sa používa na hrubovrstvové fasády. Armovacia sieťovina je určená aj na spevnenie fasádnych omietok.

    2. Ako sa inštalujú výstužné sieťoviny?

    Armovacie sieťoviny sú vyrobené zo sklolaminátu alebo pozinkovanej ocele. Fasádne sieťoviny sa inštalujú vtlačením do fasádneho lepidla, preto je dôležité zvoliť kvalitné lepidlo. V opačnom prípade sa môže stať, že sa fasáda po určitom čase začne oddeľovať od podkladu. Špeciálnu pozornosť treba venovať nanášaniu lepidla na samotné okraje stien, pretože je najväčšia pravdepodobnosť, že sa fasáda začne odliepať najskôr na týchto spojoch.

    2.1. Montáž izolačných dosiek

    Pomocou fasádnej sieťoviny sa vytvorí armovacia vrstva, ktorú zvyčajne tvorí vhodná armovacia sieťovina a lepidlo. Pri použití izolačných dosiek je potrebné najskôr ich správne položiť, postupovať treba podľa pokynov výrobcu zatepľovacieho systému.

    2.2. Výstužná sieťovina a nanášanie lepidla

    Zvyčajne sa najprv nanáša fasádne lepidlo, ktoré sa vyrovná a vyhladí. Na takýto povrch sa kladie výstužná sieťovina – väčšinou sa používa sieťovina zo sklolaminátu, a potom sa všetko vyhladí lepidlom. Výstužná sieťovina sa nesmie klásť priamo na izoláciu – izoláciu vždy treba vopred natrieť lepidlom. Výstužnú sieťovinu je dôležité vždy položiť na mokrý povrch a natrieť lepidlom. Sieťovina po položení nesmie byť viditeľná, ale musí byť celá pokrytá lepidlom.

    2.3. Fasádna sieťovina a spoje

    Pri kladení armovacej sieťoviny je dôležité ju klásť s presahom minimálne 5 cm. Spoje sú tiež natreté lepidlom, pričom hrúbka tejto vrstvy musí byť najmenej 0,5 mm. Ak je potrebné  dosiahnuť obzvlášť pevné vystuženie, môže byť použitá dvojitá vrstva sieťoviny, vtedy je potrebné použiť hrubšiu sieťovinu. Pozor si treba dať pri kladení sieťoviny okolo okenných dosiek, plastové profily je potrebné zakryť až po plastový okraj.

    Keď výstužná sieťovina nie je nainštalovaná alebo keď je nainštalovaná nesprávne, rýchlo sa vytvorí veľa trhlín a bublín.

    3. Fasádna sieťovina – cena

    Výstužná sieťovina nie je drahý stavebný materiál. Za m2 zaplatíte asi 1 EUR.

    Odborný článok 573
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1975 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1975 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    1

    STAVREAL-SLOVAKIA, s.r.o.


    8.8
    0

    Ján Herák


    10
    1

    Peter Kaleja - Nela Giňová


    8.7
    0

    Ing. Vladimír Moravčík - MORINEX


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené