Pre oblasť

    Ozdobné obkladačky do kuchyne – krásne a užitočné zároveň

    Článok si prečítalo viac ako 1265+ používateľov
    Pri plánovaní kuchyne máme veľa možností, zvlášť keď ide o obkladačky na stenu a obkladačky na podlahu: od parkiet a laminátu, kameňa, až po keramické obklady. Medzi najobľúbenejšie patria ozdobné obkladačky do kuchyne, ktoré sa používajú predovšetkým ako obklady stien. 
    Odborný článok 1265
    ozdobne obkladacky do kuchyne
    Máme 1706 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Čo sú to ozdobné obkladačky?

    Dekoračné obklady, obkladačky do kuchyne, sú keramické obklady s dôrazom na jedinečný vzhľad. Často sú to pestré a živé farby a k dispozícii je veľa rôznych tvarov, vzorov a farebných kombinácií. Existujú dva druhy dekoratívnych obkladov – jedným z nich je majolika, keramická dlaždica vyrobená z červenej hliny, zdobená a pokrytá glazúrou, ďalším druhom sú moderné ozdobné obkladačky s fóliou, pri ktorých je dekoračná dokončovacia vrstva nalepená na keramický povrch. 

    Dekoratívne kuchynské obklady môžu napodobňovať materiály ako kameň, betón a drevo. Na fotografii sú dekoratívne dlaždice v imitácii betónu alebo cementu.
    Dekoratívne obkladačky do kuchyne môžu napodobňovať materiály ako kameň, betón a drevo. Na fotografii sú dekoračné obklady v imitácii betónu alebo cementu.

    2. Ozdobné obkladačky do kuchyne s fóliou

    V poslednej dobe sú čoraz obľúbenejšie a vyhľadávanejšie ozdobné obkladačky do kuchyne s fóliou. Dôvodom môže byť skutočnosť, že vzhľadom na spôsob výroby sú tieto obklady oveľa lacnejšie ako keramické obkladačky vyrobené tradičnou metódou maľovania keramických obkladačiek. Takýto obklad do kuchyne sa stále vyrába z keramiky, až na to, že finálnu vrstvu tvorí tenká fólia, na ktorú sú vytlačené rôzne vzory či farby, ktoré sa na keramiku mechanicky lepia špeciálnymi lepidlami. Vďaka výrobnému procesu vznikajú trvalo spojené materiály, takže je prakticky nemožné fóliu odlepiť od podkladu.

    2.1. Dekoračné obklady do kuchyne s imitáciami iných materiálov

    Fólia umožňuje prakticky všetko – živé farby, nekonečne zložité vzory a dokonca aj imitácie iných materiálov. Preto sú veľmi bežné ozdobné obkladačky do kuchyne v imitácii kameňa, terazza a dreva. Keďže ide o fóliu, je možné predefinovať do posledného detailu ako bude vyzerať a aký bude mať vzor, a získať tak dokonalé imitácie mramoru, veľkoplošných terazzových obkladov či letokruhov dreva, dokonca takých vzorov, ktoré sa v prírode takmer nevyskytujú.

    Dekoračný obklad do kúpeľne s fóliou môže napodobňovať iné materiály, napr. kameň, terazzo alebo drevo.

    2.2. Výhody a nevýhody dekoračných fólií na obkladačky

    Za zmienku tiež stojí, že dekoračné obklady tohto typu s imitáciami iných materiálov sú samozrejme oveľa lacnejšie ako originálne materiály. Ďalšou výhodou je, že na rozdiel od originálnych materiálov nie sú také pórovité ako kameň alebo betón (terazzo) a nie sú citlivé na vlhkosť a vodu ako drevo. Štruktúra fólie je taká, že je veľmi odolná voči všetkému uvedenému. Vďaka tomu nevyžadujú ochranné nátery a ľahšie sa udržiavajú. V neposlednom rade je ich veľkou výhodou skutočne veľký výber – každý si môže vybrať to, čo sa mu najviac hodí do konkrétneho priestoru.

    3. Ozdobné obkladačky do kuchyne, majolika

    3.1. Čo je to majolikový obklad do kuchyne?

    Ďalšou možnosťou sú dekoračné obklady do kuchyne vyrobené tradičnou metódou. Takýto obklad do kuchyne je charakteristický najmä pre určité geografické oblasti, napr. Španielsko a Portugalsko, podľa ktorých dostali pomenovanie majolikové obklady. Ide o zložitý a časovo náročný proces maľovania keramiky, ktorý sa kedysi robil ručne, dnes už existujú aj strojové postupy. Kladenie dlaždíc sa samozrejme stále vykonáva ručne.

    3.2. Výhody a nevýhody majoliky

    Keďže výroba je oveľa zložitejšia, majolikové kuchynské obklady sú niekoľkonásobne drahšie ako tie s fóliou. Mimochodom, ide o úplne unikátne ozdobné obkladačky do kuchyne, ktoré vám vyrazia dych už len kvôli spôsobu ich výroby. Majolikové obklady budú mať vždy silný keramický lesk, ktorý sa fóliou nedá dosiahnuť.

    Jedným z najznámejších dekoratívnych obkladov do kuchyne sú určite majolikové obklady 
    Jedným z najznámejších dekoratívnych obkladov do kuchyne sú určite majolikové obklady 

    4. V akých farbách by mali byť ozdobné obkladačky do kuchyne?

    4.1. Dekoračné obklady a neutrálne farby

    Na ozdobné obkladačky do kuchyne sa používajú vždy dosť živé a pestré farby, preto si treba dávať pozor, ako ich kombinovať s inými farbami. Najlepšie sa hodia do jednoduchých kuchýň v neutrálnych, bielych, béžových a zemitých tónoch, skvele sa však hodia aj do jednofarebných kuchýň – ako už bolo spomenuté, stačí si vybrať farbu, ktorá ladí s prevládajúcou farbou dekoratívnych obkladov.

    V zásade sa odporúča kombinovať ozdobné obkladačky do kuchyne s mierne neutrálnejšími farebnými odtieňmi, pretože inak môže vzniknúť chaotický a nevyvážený priestor.

    4.2. Dekoračné obklady a farebné kontrasty

    Na rozdiel od všeobecného presvedčenia môžu byť farebné kontrasty dobrou voľbou, len treba vedieť, ako a kde ich použiť. Na menšiu plochu sa spravidla odporúča použiť výraznejšiu alebo kontrastnú farbu, na väčšiu plochu menej kontrastnú a nápadnú farbu. Kombinovať teda môžeme aj ozdobné obkladačky: pre menšiu plochu alebo špeciálne miesto si môžeme zvoliť také, ktoré majú veľmi výraznú alebo kontrastnú farbu, pre väčšiu plochu sú vhodné prevažne neutrálne farby. To určite spôsobí dostatočne dramatický efekt a zároveň bude kuchyňa stále pôsobiť harmonicky a pokojne.

    5. Vzory dekoratívnych dlaždíc

    Jednou z najatraktívnejších vlastností je určite množstvo zaujímavých vzorov dekoratívnych obkladačiek do kuchyne. Tých je naozaj nespočetne veľa, od tých klasických, ktoré pripomínajú starú, tradičnú majoliku, až po tie novšie s modernými nádychmi. Moderná je aj mozaika. Mnohí sa rozhodnú kombinovať niekoľko rôznych vzorov súčasne, čo môže byť obzvlášť odvážne a nekonvenčné.

    Odborný článok 1265
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1706 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1706 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    10
    1

    URESPKA s. r. o.


    9.9
    0

    Pro Bau company - Marek Slovák


    10
    3

    Daniel Harča - DH maliar s.r.o.


    8.7
    0

    DISESTAV, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené