Pre oblasť

    Podlahové krytiny: interiérová keramická dlažba na sto spôsobov

    Článok si prečítalo viac ako 577+ používateľov
    Keď sa povie keramická dlažba, väčšine z nás sa zrejme najskôr vybaví tento druh podlahy v kuchyni alebo kúpeľni. Keramická podlaha je však dobrou voľbou aj do obytných priestorov, obývačiek. Na trhu sú v súčasnosti k dispozícii stovky rôznych obkladov a dlaždíc, ktoré sú ideálne do akéhokoľvek priestoru.
    Odborný článok 577
    keramicka dlazba
    Máme 1704 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Keramická dlažba vhodná do interiéru

    1.1. V ktorých miestnostiach je vhodné použiť podlahové dlaždice?

    Prvou otázkou je, v ktorých miestnostiach keramickú dlažbu vôbec použiť. Najčastejšie sa keramická dlažba kladie v tých miestnostiach, kde je podlaha často v kontakte s vodou a nečistotami, teda v kuchyni a kúpeľni. V posledných rokoch sa vďaka vynájdeniu nových technológií, ktoré umožňujú tlač rôznych vzorov na keramickú dlažbu, stáva čoraz populárnejšou v obytných priestoroch.

    1.2. Keramická dlažba - výhody

    Najzrejmejšou výhodou keramickej dlažby je samozrejme jednoduchá údržba a čistenie. Dlaždice na podlahu sú úplne odolné voči vode a vlhkosti, možno ich čistiť aj agresívnymi čistiacimi  prostriedkami a nečistoty sa na nich väčšinou nedržia a dajú sa ľahko odstrániť mokrou handrou. Sú tiež relatívne cenovo dostupné. Cenové rozpätie tohto druhu podlahy je veľké, takže možno nájsť vhodné obkladačky na podlahu za vhodnú cenu v súlade s finančnými možnosťami. Ďalšou výhodou keramických dlažieb je naozaj rôznorodá ponuka – vyrábajú sa prakticky všetky farebné odtiene, k dispozícii je veľký výber vzorov a textúr, formátov a tvarov dlaždíc...

    Výhodou je aj výnimočná mechanická a chemická odolnosť použitých dlaždíc, čo znamená, že je keramická dlažba odolná voči poškriabaniu a nárazom, tiež je odolná voči škvrnám, nečistotám a agresívnejším chemikáliám.

    1.3. Keramická dlažba - nevýhody

    Keramická podlaha má však aj určité nevýhody. Najväčšou nevýhodou je, že v prípade poškodenia jednej alebo viacerých dlaždíc sa napr. na rozdiel od parkiet poškodené dlaždice nedajú jednoducho vymeniť za nové, keďže sa musia oddeliť od podkladu, čo v praxi znamená, že zvyčajne dôjde k poškodeniu aj ďalších okolitých dlaždíc, ktoré sú v dobrom stave. Preto sa takéto zásahy neodporúčajú a každý realizátor vám poradí, aby ste vymenili celú plochu podlahy naraz.

    Ďalšou nevýhodou keramickej dlažby je teplota materiálu – každá keramická dlažba bude pri kontakte s pokožkou vždy chladnejšia ako drevo. Ak sa rozhodneme pre keramickú dlažbu, bolo by dobré rozhodnúť sa aj pre systém podlahového vykurovania, ktorého realizácia v mnohých existujúcich budovách nie je možná alebo je príliš drahá, keďže celý vykurovací systém je potrebné prerobiť a nainštalovať.

    Podlahové kúrenie je ideálnym vykurovacím systémom pre keramickú dlažbu v obývacom priestore (zdroj: mutina.it)
    Podlahové kúrenie je ideálnym vykurovacím systémom pre keramickú dlažbu v obývacom priestore (zdroj: mutina.it)

    2. Dlaždice na podlahu – dizajnové trendy

    V poslednej dobe je pre interiérový dizajn vo všeobecnosti a dokonca aj pre použitie (kladenie) obkladov a dlažieb dôležité zvlášť to, čo súvisí s prírodou alebo prírodným vzhľadom. To isté platí pre dlaždice, ktoré zdôrazňujú jemné, zaoblené tvary a teplé zemité tóny. Veľmi obľúbená je aj keramická  podlaha so vzormi a potlačou imitujúcimi vzhľad prírodných materiálov, ako je kameň, drevo (parkety), terazzo a kov. Vďaka tomu do priestorov s keramickou dlažbou, ktorá je inak považovaná za studený materiál, dokážeme vniesť pocit útulnosti a tepla. 

    Treba poznamenať, že dlaždice na podlahu s vysokým leskom sú minulosťou – teraz sú trendom matné obkladačky, ktoré možno kombinovať s mierne svetlejšími dlaždicami.

    3. Podlahové dlaždice do kúpeľne

    Keď sa povie keramická dlažba, asi každému napadnú ako prvé obklady do kúpeľne. Je to pochopiteľné, keďže kúpeľňa je priestor, ktorý je v každodennom kontakte s vodou a potrebuje inú materiálovú úpravu ako ostatné miestnosti v domácnosti. Keramická podlaha je vďaka všetkým svojim výhodám ideálnou voľbou do kúpeľní. Obkladačky na podlahu sú výbornou voľbou do kúpeľní aj preto, že ich možno použiť nielen na obloženie podláh, ale aj stien, aby priestor pôsobil jednotne a ucelene.

    Dlaždice na podlahu sú zvyčajne väčších formátov a trochu tmavších odtieňov, kombinované s menšími, farebnejšími a svetlejšími dlaždicami na stenách.
    Keramická dlažba je ideálnou voľbou do kúpeľní (zdroj: mutina.it)
    Keramická dlažba je ideálnou voľbou do kúpeľní (zdroj: mutina.it)

    4. Keramická dlažba do kuchyne

    4.1. Obkladačky do kuchyne musia ladiť s podlahami obytného priestoru

    Ďalším priestorom, kde je keramická dlažba veľmi rozšírená, je kuchyňa. Už desaťročia kuchyňa nie je len miestom prípravy jedál, stala sa centrom bývania. V mnohých domácnostiach sa dokonca stala centrom rodinného života, členovia rodiny sa stretávajú práve v kuchyni... Preto je veľmi dôležitý výber dlažby. Kuchyňa musí štýlovo a esteticky ladiť so zvyškom obytného priestoru, takže výber podlahových dlaždíc treba prispôsobiť podlahám v obytnom priestore. Keďže väčšinou ide o parkety, odporúča sa keramická podlaha v zemitých a neutrálnejších tónoch, o niečo tmavšia ako je farba parkiet.  

    4.2. Podlahové dlaždice s imitáciou parkiet v kuchyni – áno alebo nie?

    V kuchyni, ktorá je súčasťou obytného priestoru a je s ním vizuálne prepojená, odporúčame vyhnúť sa použitiu keramického obkladu s imitáciou parkiet, nakoľko táto imitácia nikdy nebude taká ako skutočné parkety. Rozdiel bude zrejmý a priestor bude pôsobiť neprirodzene. Je lepšie, aby bol prechod medzi parketami a keramickou dlažbou jasne označený a viditeľný, ale zároveň dizajnovo harmonický. Ak je však kuchyňa samostatným priestorom, ktorý je od zvyšku obytného priestoru oddelený dverami alebo dokonca chodbou, môžete sa rozhodnúť pre obkladačky na podlahu s imitáciou parkiet.

    Dlaždice môžu byť položené vo vzore rybej kosti (zdroj: mutina.it)
    Dlaždice na podlahu môžu byť položené vo vzore rybej kosti (zdroj: mutina.it)

    5. Keramická podlaha v obytných priestoroch

    5.1. Keramická dlažba je odolná podlahová krytina

    Hoci je keramická dlažba prítomná najmä v kuchyniach a kúpeľniach, čoraz obľúbenejšie je jej použitie aj v obytných priestoroch. Keramická podlaha v obývačke je vhodná hlavne pre tých, ktorí chcú podlahu nenáročnú na údržbu a čistenie a zároveň mimoriadne odolnú voči poškodeniu a nárazu. Všetci vieme, že nerovnosti na parketách sú okamžite viditeľné a údržba parkiet v dome, kde žijú deti aj domáci miláčikovia, môže byť veľmi únavná, parkety je potrebné občas brúsiť a podobne. S dlaždicami také problémy nie sú a pri správnej údržbe a pravidelnom čistení budú podlahové dlaždice vyzerať ako nové oveľa dlhšie, aj desiatky rokov. Na rozdiel od parkiet sú odolné aj voči slnečnému žiareniu.

    Parkety žltnú na slnku, čo vedie k vzniku farebných odtieňov pod nábytkom a vedľa okien a keramická dlažba túto nevýhodu nemá.

    5.2. Sú podlahové dlaždice príliš studené pre obytné priestory?

    To je najčastejšia otázka tých, ktorí uvažujú o kúpe keramickej dlažby do obývačiek. Na jednej strane je táto otázka celkom namieste, keďže keramická dlažba je na dotyk oveľa chladnejšia ako drevo, ktoré sa zvyčajne používa ako podlahová krytina do obytných priestorov. Tomuto problému sa však dá úspešne vyhnúť inštaláciou podlahového kúrenia, ktoré je zároveň najlepším spôsobom vykurovania objektu, preto sa odporúča pre všetky novostavby. Problémy vznikajú v starších budovách, kde by inštalácia podlahového kúrenia kvôli keramickej podlahovej krytine znamenala niekoľkonásobne väčšiu investíciu ako keby sa menila iba podlahová krytina. Alternatívnym riešením sú dlažby s imitáciou dreva. Pocitu chladného interiéru sa dá vyhnúť voľbou teplejších farebných odtieňov.

    Odborný článok 577
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1704 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1704 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    10
    1

    H.K.K.mont, s.r.o.


    9.4
    0

    Upratovanie na mieru, s.r.o.


    8.7
    0

    JUGAMA, s.r.o. - Juraj Fillo


    10
    0

    JOKERBAU s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené