Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Zemné práce: výkopové a zásypové

    Článok si prečítalo viac ako 877+ používateľov
    Pred začatím zemných prác na pozemku potrebné je vybaviť dokumentáciu, dokončiť plány, výpočty, zabezpečiť stavenisko. Zemné práce v stavebnej profesii zahŕňajú všetky činnosti zamerané na výkop stavebnej jamy, zakladanie základov... Zhruba povedané, zemné práce sa delia na výkopové a zásypové.
    Odborný článok 877
    zemne prace
    Máme 1425 realizátorov v oblasti Zemné práce:

    1. Výkopové práce

    Pred začatím výstavby je potrebné urobiť niektoré zemné práce. Výkop stavebnej jamy je jednou z najdôležitejších častí v počiatočnej fáze výstavby objektu. Stavebná jama musí byť kvalitne pripravená, aby sa predišlo zrúteniu. Vo všeobecnosti existujú široké a úzke výkopy. Pri výstavbe suterénu sa používajú široké výkopy, úzke výkopy sa používajú iba na zakladanie budov alebo výkop kanálov.

    Bez ohľadu na typ výkopu vždy je potrebné začať kopať z najvzdialenejšej strany od príjazdovej cesty. Potrebné je dbať na dostatočný priestor na manévrovanie strojov, nakladanie a odvoz vykopaného materiálu.

    2. Zásypové práce

    Často je potrebné spevniť terén, na ktorom budova bude založená. Potrebná je kvalitná  príprava, terén musí byť riadne pripravený na zásyp. Zemina sa vykope do určitej hĺbky a následne sa dno stavebnej jamy vyrovná a zhutní valcovaním. Pred vyhotovením tampónu sa na dno stavebnej jamy položí vrstva polypropylénu, ktorá zabráni miešaniu zeminy a tampónu. Nasleduje realizácia tampónu v hrúbke 25 až 30 cm (štrk alebo drvený kameň 0 – 65 mm). Tampón musí byť zhutnený a staticky pevný. Počet vrstiev závisí od charakteristík terénu, štruktúry pôdy, požadovanej únosnosti (slabšie únosné pôdy je potrebné viac vyplniť a zhutniť).

    3. Zemné práce – cena

    Súčasťou zemných prác je aj príprava terénu pre prípojky inžinierskych sietí. Cena zemných prác sa líši v závislosti od veľkosti budovy a vlastností pôdy. Ak je pôda kamenistá alebo močaristá, je potrebné investovať viac času a materiálu do kvalitnej prípravy stavebnej jamy. Náklady na zemné práce sa počítajú na kubík vykopaného alebo nasypaného materiálu. Široký výkop zeminy vás bude stáť 4 – 5 EUR/m3, podsyp 16 – 20 EUR/m3, tvarovanie a spevnenie podkladu 3 – 4 EUR/m2. Prípadné sťažené podmienky môžu zemné práce zdražiť. 

    Odborný článok 877
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zemné práce?

    Máme 1425 realizátorov v oblasti Zemné práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1425 realizátorov v oblasti Zemné práce
    10
    0

    Bagersbau s.r.o.


    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    10
    2

    ŠIPS Staving s.r.o.


    8.5
    3

    Radoslav Olah


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené