Pre oblasť

    So stavbou sa poponáhľajte, výstuž je už teraz výrazne drahšia!

    Hoci za posledné dva roky prakticky všetky ceny stavebných prác a stavebného materiálu, posledný mesiac ešte rýchlejšie a výraznejšie zdražela oceľová výstuž do železobetónových konštrukcií.
    Odborný článok 441
    armatura
    Máme 537 realizátorov v oblasti Stavebný materiál:

    Za prvých desať mesiacov roku 2021 zdraželi všetky druhy týchto produktov o štvrtinu a aktuálne geopolitické udalosti v dôsledku vojny na Ukrajine spôsobili ďalší rast o 40 až 50 %.

    Súčasná vyhrotená politická situácia výrazne ovplyvnila rast cien výstuže nielen v dôsledku stagnácie výroby a dopytu, ale aj v dôsledku obrovského rastu cien energií, ktoré sú hlavnými ťahúňmi všetkých svetových odvetví. Kríza dokonca viedla k dočasnému úplnému zastaveniu výroby, čo samozrejme vplývalo na obstarávanie výstužnej siete v našom regióne. Teraz sú tieto produkty opäť dostupné, no za oveľa vyššiu cenu.

    Druhým dôvodom rastu cien je vraj Čína, ktorá sa v roku 2020 vysporiadala s pandémiou rýchlejšie ako zvyšok sveta a v tom istom roku sa vrátila k svojim obrovským infraštruktúrnym projektom. Sú to na naše pomery nepredstaviteľne veľké projekty a vyžadujú si megalomanské množstvá stavebného materiálu vrátane oceľovej výstuže.

    Oproti minulému roku výstuž zdražela o asi 40 %
    Oproti minulému roku výstuž zdražela asi o 40 %

    Keďže je oceľová výstuž nevyhnutným prvkom každej stavby – aj keď nejde primárne o betónovú konštrukciu, betónové sú aspoň steny v suteréne – jej zdražovanie sa dotýka každého, kto je momentálne v procese výstavby alebo má v úmysle čoskoro začať. Hoci ceny stavebných prác a stavebného materiálu už takmer dva roky prudko rastú, vzhľadom na nedávne geopolitické udalosti sa situácia s najväčšou pravdepodobnosťou tak rýchlo neskončí. Radíme vám, aby ste sa so stavbou poponáhľali a vyhli sa tak prípadnému dodatočnému zvyšovaniu cien.

    Odborný článok 441
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný materiál?

    Máme 537 realizátorov v oblasti Stavebný materiál:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 537 realizátorov v oblasti Stavebný materiál
    8.8
    0

    Green Moon Co s.r.o.


    8.6
    0

    Mária Balozava


    9.6
    0

    TAUBER s.r.o.


    10
    1

    Tomaso & Group, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené