Pre oblasť

    Solárna sprcha – najlepšia záhradná sprcha s teplou vodou

    Článok si prečítalo viac ako 1998+ používateľov
    Záhradná alebo vonkajšia sprcha je nepostrádateľnou súčasťou úpravy exteriéru, najmä ak je v blízkosti bazén alebo more. Vonkajšie sprchovanie ponúka mnoho výhod, často však počuť, že najväčšou nevýhodou záhradnej sprchy je studená voda. Tento problém úspešne rieši solárna sprcha, o ktorej sa zmienime v tomto článku.
    Odborný článok 1998
    solarna sprcha
    Máme 304 realizátorov v oblasti Záhradný nábytok:

    1. Záhradná sprcha

    Vonkajšie sprchy sú čoraz obľúbenejšie. Sú obzvlášť dobrým a praktickým riešením, ak máme doma bazén, a po kúpaní sa chceme osprchovať a prezliecť do suchého. Vonkajšia sprcha je tiež vítaná, ak je váš dom blízko pláže – nie je nič horšie ako deti zašpinené pieskom, ktoré sa pohybujú po dome, aby sa dostali do kúpeľne.

    Najlepšou voľbou pre váš dvor alebo záhradu je solárna sprcha. Vždy budete mať k dispozícii dostatok teplej vody bez montáže ďalších zariadení alebo inštalácií.

    2. Čo je solárna sprcha?

    Solárna sprcha je záhradná sprcha, ktorá sa vyznačuje mnohými výhodami; je to vonkajšia sprcha, ktorá ohrieva vodu pomocou slnečnej energie. Teplá voda vo vonkajších sprchách nie je ničím výnimočným. Teplú vodu môžete mať kdekoľvek, dokonca aj na dvore či záhrade, je to však veľký, invazívny a nákladný zásah. Dobrou alternatívou je solárna sprcha, ktorá zabezpečuje teplú vodu bez ďalších zariadení. Princíp, podľa ktorého funguje solárna sprcha, aby mohla využívať energiu slnečného žiarenia, si predstavíme nižšie.

    3. Ako funguje solárna sprcha

    Ako už bolo spomenuté v predchádzajúcom odseku, solárna sprcha ohrieva vodu v nádrži pomocou solárnej energie. Treba ju iba umiestniť na požadované miesto a potom jednoducho pripojiť gumenú hadicu pripevnenú k vodovodnému kohútiku. Každá solárna sprcha obsahuje nádrž tmavej farby. Sú aj také solárne sprchy, ktorých celé telo tvorí nádrž na vodu. Či už ide o samostatnú nádrž alebo nádrž zakomponovanú do sprchového kúta, vždy je tmavej farby, keďže tmavá farba sa na slnku rýchlejšie a efektívnejšie zohreje. Vyhrievaná nádrž následne ohrieva vodu v nádrži. Na základe využitia tohto prastarého a základného princípu využíva solárna sprcha slnečnú energiu.

    4. Solárne sprchy rôznych farieb a tvarov

    4.1. Solárne sprchy s integrovanou nádržou

    Ako všetky záhradné sprchy, aj solárne sprchy majú rôzne tvary a veľkosti. Najjednoduchšie sú vo forme rúry s väčším priemerom. Tento typ sprchy má väčšinou nádrž integrovanú v samotnom tele sprchy, preto je v tmavej farbe. Toto prevedenie je výhodné, pretože nádrž nie je viditeľná a teda vizuálne neruší. Na druhej strane si nemôžeme vybrať zo širokej škály farebných odtieňov, vzhľadom na to, akým princípom solárna sprcha funguje, každá solárna sprcha s integrovanou nádržou musí byť v tmavej farbe (tmavozelená, tmavomodrá, sivá alebo čierna).

    4.2. Solárne sprchy so samostatnou nádržou

    Ak sa rozhodnete pre solárnu sprchu so samostatnou nádržou, bude vám k dispozícii viac farebných odtieňov a tvarov. Predsa však, nádrž umiestnená na vrchu sprchy bude vizuálnym vnímaním veľmi exponovaná. To môže byť obzvlášť nepríjemné, ak sprchovací kút nie je obklopený zeleňou alebo umiestnený v rohu, ale v samom strede priestoru.

    5. Solárna sprcha v zime

    Dobrou správou je, že sa solárna sprcha v zime dá ľahko odstrániť. Voda v sprche nezamrzne, takže nedôjde k nežiaducemu poškodeniu.

    6. Cena solárnych spŕch

    Priemerné ceny solárnych spŕch sa pohybujú od 200 do 300 EUR, môžu sa však vyšplhať až na 500 EUR. Cena závisí najmä od veľkosti nádrže. Za základný model solárnej sprchy môžete zaplatiť niečo viac ako 100 EUR.  

    Odborný článok 1998
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný nábytok?

    Máme 304 realizátorov v oblasti Záhradný nábytok:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 304 realizátorov v oblasti Záhradný nábytok
    10
    14

    Ter-mont Slovakia s.r.o. - Radoslav Muchanič


    10
    1

    Jozef Lazor - Stolárstvo JOLA


    9.6
    0

    Andrej Kováč - NAJLACNEJŠIE ALTÁNKY


    10
    0

    Stolárstvo Murín Marian


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené