Pre oblasť

    Renovácia kuchyne

    Článok si prečítalo viac ako 765+ používateľov
    Nie je náhoda, že kuchyňa je často považovaná za srdce domova. Stále sa v nej niečo deje. Je to priestor pre socializáciu, priestor, kde sa pripravujú tie najchutnejšie jedlá pre rodinu a priateľov. Po určitom čase si však začnete uvedomovať, že niektoré veci bolo potrebné urobiť alebo nainštalovať inak, domáce spotrebiče začnú postupne zlyhávať, máte málo pracovného a odkladacieho priestoru a iné. Uvedomíte si, že je potrebná renovácia kuchyne, preto vám chceme dať niekoľko užitočných odporúčaní. 
    Odborný článok 765
    renovacia kuchyne
    Máme 266 realizátorov v oblasti Renovácia kuchyne:

    1. Renovácia kuchyne – kde začať

    1.1. Renovácia kuchyne si vyžaduje stratégiu

    Skôr ako sa systematicky pustíte do rekonštrukcie kuchyne, urobte si jasnú stratégiu, čo presne chcete a čo potrebujete v novej kuchyni. Rekonštrukcia kuchyne nie je vôbec jednoduchá záležitosť a očakáva sa, že zrekonštruovaná kuchyňa bude slúžiť svojmu účelu desiatky rokov. Odpovedzte si na otázku, bez čoho sa v kuchyni nezaobídete, čo vám v starej kuchyni prekáža, ako si môžete uľahčiť prácu, ako často kuchyňu využívate, koľko malých domácich spotrebičov, ktoré zriedka používate, schovávate v skrinkách a podobne.

    Vytvorenie strategického plánu pred rekonštrukciou povedie k dobrému dizajnu, umožní presne určiť, či niektorý prvok treba posunúť alebo vymeniť za iný, či vám takýto počet zásuviek naozaj vyhovuje alebo potrebujete viac zásuviek, políc, ako ich umiestniť a podobne.

    1.2. V akom štýle vynoviť kuchyňu?

    Keď ste zodpovedali na všetky položené otázky, je nutné rozhodnúť sa pre štýl kuchyne. Logické je, že kuchyňa štýlovo ladí so zvyškom nábytku a interiéru. Pre ľahké čistenie je výber kuchyne s rovnými líniami tou správnou voľbou. Ak je vaša kuchyňa malá, odporúča sa zvoliť svetlejšie farby, pretože tmavšie farby priestor opticky zmenšujú.

    Je tiež dôležité vedieť, že výber kuchynských úchytiek vo veľkej miere ovplyvňuje celkový estetický dojem. Možností je tu veľa a siahnuť môžete po klasických alebo trendových úchytkách, čo znamená, že úchytky môžu byť v rustikálnom štýle alebo môžu byť skryté, takmer neviditeľné. Posledný uvedený spôsob výroby kuchynských úchytiek je v posledných rokoch čoraz obľúbenejší, no treba si uvedomiť, že je veľmi náročný na čistenie, a kuchynské čelá sa rýchlejšie špinia. Kvôli týmto a podobným veciam zdôrazňujeme, že k riešeniu každého detailu treba pristupovať premyslene, postupne a komplexne. 

    Renovácia kuchyne je zásah, ktorého cieľom je kuchyňu urobiť lepšou a krajšou na  ďalších  20 rokov, možno aj viac – preto všetko robte premyslene!
    Renovácia kuchyne je zásah, ktorého cieľom je kuchyňu urobiť lepšou a krajšou na  ďalších  20 rokov, možno aj viac – preto všetko robte premyslene!

    2. Renovácia kuchyne a nové rozloženie prvkov

    2.1. Minimálne zmeny potrebné na rekonštrukciu kuchyne

    Pri návrhu novej kuchyne v existujúcom priestore je potrebné jasne definovať, či sa inštalácie budú presúvať alebo nie, či je potrebné vykonať renováciu podlahovej a stenovej krytiny. Drobné pohyby alebo výmeny jednotlivých prvkov kuchynskej zostavy v zásade neovplyvňujú inštalácie; elektrina sa dá ľahko posunúť o 100 cm doľava alebo doprava, vodovodné potrubie je väčší problém.

    Drez a umývačka riadu musia zostať na rovnakom alebo takmer rovnakom mieste, pretože sú možné len minimálne zmeny o niekoľko centimetrov, pokiaľ to ohybnosť vodovodného potrubia dovoľuje.

    2.2. Väčšie zmeny: premiestnenie inštalácií a potrubí

    Ak nie ste vôbec spokojní s existujúcim rozložením kuchynských prvkov, odporúčame vám rozhodnúť sa pre zásadné zmeny. Renovácia kuchyne je v každom prípade veľký zásah, takže ak sa už do takejto práce púšťate, potom má zmysel usporiadať si kuchyňu tak, ako naozaj chcete. Medzi väčšie zásahy patrí premiestnenie drezu a umývačky riadu, pretože sú potrebné nové vodovodné inštalácie. Takáto rekonštrukcia kuchyne je následne drahšia, ako keby jednotlivé prvky ostali na rovnakom mieste, preto si vždy treba dobre premyslieť, či je to naozaj nevyhnutné. Ak ide o staršiu stavbu, v ktorej je nutná výmena existujúcich vedení, nemáte na výber, musíte investovať. Napokon, ak väčšie zásahy znamenajú z dlhodobého  hľadiska väčšiu funkčnosť, určite sa odporúčajú.

    Ak sa presúva vodovodné potrubie, to spôsobí problém, ktorý celú rekonštrukciu kuchyne predĺži a predraží
    Ak sa presúva vodovodné potrubie, to spôsobí problém, ktorý celú rekonštrukciu kuchyne predĺži a predraží

    3. Renovácia kuchyne a výber materiálov

    Po určení a zadefinovaní základných požiadaviek na novú kuchyňu je čas skontaktovať osobu, ktorá nám kuchyňu navrhne, vyhotoví plány. Môže to urobiť interiérový dizajnér alebo architekt, ktorý vám vďaka svojím vedomostiam, skúsenostiam a cenným radám pomôže prekonať mnohé úskalia, ktoré pri plánovaní kuchyne môžu vzniknúť. Pomôže vám aj pri výbere materiálov. Výber materiálov je v kuchyni veľmi dôležitý, pretože je potrebné, aby použité materiály boli pevné, odolné, ohňovzdorné a vodeodolné.

    4. Dvierka a čelá zásuviek pre kuchynské skrinky

    Ak je samotná kuchynská linka v dobrom stave, ale dvierka a čelá zásuviek pre kuchynské skrinky sú už trochu opotrebované alebo dokonca poškodené, vždy je tu možnosť opravy alebo výmeny týchto prvkov. Každá kuchyňa sa skladá z dvoch častí – korpusu (zadnej časti a políc) a dvierok skriniek a čiel zásuviek. Renovácia alebo výmena kuchynských dvierok je nevyhnutná, ak sa častým používaním opotrebovali, pričom samotný korpus je ešte nepoškodený a stále dobre plní svoju úlohu. Opravu kuchynských čiel a dvierok je možné urobiť na objednávku (stolárstvo), ďalšia možnosť je kúpiť nové v obchode s nábytkom.

    Ak je kuchyňa v dobrom stave, je možné namiesto výmeny všetkých prvkov obnoviť dvierka a čelá zásuviek pre kuchynské skrinky
    Ak je kuchyňa v dobrom stave, je možné namiesto výmeny všetkých prvkov obnoviť dvierka a čelá zásuviek pre kuchynské skrinky

    5. Renovácia kuchyne – cena

    Finálna dispozícia kuchyne a usporiadanie priestoru je to, na čo sa v čase plánovania tešíme a po čom túžime. Keďže sú však renovácie a rekonštrukcie nepredvídateľné, môžeme sa stretnúť s mnohými nepríjemnými prekvapeniami, najmä pri odstraňovaní starého nábytku, obkladov stien a podláh, ktoré záväzne treba riešiť pred pokračovaním v prácach. Pred finálnou montážou zariadení a nábytku by sme v žiadnom prípade nemali nechať neopravené poškodenia stien alebo podlahy.

    Ťažko povedať, koľko bude stáť rekonštrukcia kuchyne, pretože ceny sa veľmi líšia. Závisia od výberu materiálu, veľkosti miestnosti a v neposlednom rade od toho, ako veľmi do priestoru zasahujeme (búranie stien, výmena inštalácií, výmena podlahovej krytiny alebo iba  premaľovanie).

    Renovácia kuchyne s menším rozsahom prác, bez zásahu do stien a podlahy, bez výmeny podlahovej a stenovej krytiny a pod., teda len výmena kuchynskej dosky a výmena dvierok na kuchynskej linke, stojí približne 150 až 250 EUR/bm.
    Odborný článok 765
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Renovácia kuchyne?

    Máme 266 realizátorov v oblasti Renovácia kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 266 realizátorov v oblasti Renovácia kuchyne
    9.3
    0

    FAmont s. r. o.


    9.4
    0

    K200 s.r.o.


    10
    5

    Sergei Fediushin - DUBOMASTER.SK


    10
    3

    Peter Antolik


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené