Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Čistenie fasád, čistenie striech

    Článok si prečítalo viac ako 864+ používateľov
    Na všetkých fasádnych systémoch vznikajú plesne, riasy, lišajníky a ďalšie organické nečistoty, bez ohľadu na to, či ide o fasádu zateplené, natretú alebo  kamennú. Podobná situácia je aj so strechami, kde vznikajú nánosy nielen v rohoch strechy, ale aj na celom strešnom povrchu (mach, lístie, prach, zelený porast, vtáčí trus...). Pravidelné čistenie fasády a strechy prispieva k ich krásnemu vzhľadu, ale aj k dlhšej životnosti fasády a strešnej krytiny. Existujú firmy, ktoré sa zaoberajú čistením fasád, striech,  upchatých odkvapov, zvodov a podobne.
    Odborný článok 864
    cistenie fasad
    Máme 577 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby:

    Čistenie fasád

    Každá fasáda sa v priebehu rokov zašpiní. Preto časom stráca farbu a nahromadené nečistoty môžu spôsobiť rôzne poškodenia (korózia, hniloba, rozvoj plesní a podobne). Vďaka pravidelnému čisteniu fasády predĺži sa jej životnosť a ušetria sa náklady na renováciu. Odporúča sa, aby túto prácu vykonali kvalifikovaní odborníci, ktorí zvyčajne najprv vykonajú  obhliadku objektu a podľa úrovne znečistenia, druhu nečistôt, prístupnosti povrchov a ďalších faktorov môžu predvídať najvhodnejšie postupy, čistiace prostriedky a samozrejme náklady na čistenie. Čistenie fasád nie je práca pre amatérov, je to práca často nebezpečná, lebo sa najčastejšie vykonáva vo výške, v ťažšie dostupných miestach. Firmy zaoberajúce sa poskytovaním týchto služieb majú k dispozícii profesionálne vybavenie na odborné čistenie fasád (rebríky, lešenie, plošiny, horolezecká technika).

    Fasáda pred čistením a po vyčistení
    Fasáda pred čistením a po vyčistení

    Čistiace prostriedky na fasády

    Keďže sú fasády vyrobené z rôznych materiálov, ich čistenie si vyžaduje rôzne postupy, rozličné vybavenie a čistiace prostriedky. Na umývanie fasád je možné použiť mimoriadne silné neutrálne, zásadité alebo kyslé čistiace prostriedky. Menej znečistený povrch alebo vápennú fasádu možno umyť vodou (tlakovým čističom). Každý čistiaci prostriedok, ktorý sa používa na čistenie fasád, obsahuje aktívne zložky prispôsobené určitým materiálom. Veľmi silné kyselinové čističe sa používajú na čistenie špinavej bridlice, tehál, terakoty a čadiča. Silné alkalické čistiace prostriedky sú vynikajúce na znečistené citlivé fasády z vápenca, pieskovca, betónu alebo mramoru.

    Odborná rada zo spoločnosti BAYNER, s. r. o.

    1. Ako prebieha čistenie fasád, aký je postup?

    Pri čistení fasády najprv ju musíme navlhčiť vodou, po chvíli aplikujeme pripravenú chémiu, ktorú nanesieme na celú stranu. Po uplynutí pár minút začneme umývať fasádu, až kým znečistená fasáda bude čistá.

    2. Prečo si radšej zvoliť profesionálov na čistenie fasády ako si ju vyčistiť sám?

    Pri čistení fasády je hlavne dôležitý tlak vo vapkách a hlavne vzdialenosť od fasády, pričom pri neodbornej manipulácii sa môže fasáda vážne poškodiť.

    3. Aké stroje a technologické postupy používate pri čistení striech?

    Pri čistení striech používame vapky s rotačnými tryskami. Chémiu aplikujeme napeňovačom, na celú strechu. Chvíľu necháme pôsobiť a začneme od vrchu (korýtok) umývať strechu smerom nadol, pričom nemôžeme ísť vapkou pod škridlu, lebo by sme mohli spraviť majiteľovi vážnu škodu. Po vyčistení strechu opláchneme klasickou tryskou. Po uschnutí nanesieme impregnáciu.

    Pán Erik Bajner, spoločnosť BAYNER, s. r. o.

    Čistenie striech

    Na každej streche sa hromadí prach, vlhkosť a rôzne iné látky, preto ju časom pokryjú riasy, machy a lišajníky. Pôsobenie týchto organizmov v kombinácii s mrazom a dažďom môže časom spôsobiť poškodenie strešnej krytiny. Ak dôjde k poškodeniu strechy, rekonštrukcia je nevyhnutná. Tomu treba predísť čistením strechy, lebo neskôr to bude náročnejšie a nákladnejšie. Čistením zabezpečíte krajší vzhľad a dlhšiu životnosť strechy. Firma poskytujúca služby v oblasti čistenia strechy umyje strechu vodou (tlakovým čističom) alebo pomocou vlhkého piesku. Po vyčistení sa odporúča na strechu naniesť impregnačný náter pre hydrofóbnu (vodoodpudivú) úpravu, ktorý zabezpečí lepšiu ochranu a zároveň predĺži čas do ďalšieho čistenia alebo rekonštrukcie strechy. Odborníci na stavebné materiály odporúčajú pravidelné čistenie striech v intervaloch 5 až 8 rokov.

    Odporúčame vám investovať do čistenia fasády alebo strechy. Určite neoľutujete, váš dom bude opäť vyzerať ako nový. Pravidelným čistením fasády a strechy zaistíte životnosť a funkčnosť materiálov, a navyše ušetríte náklady a čas na opravy a rekonštrukciu.

    Ak máte záujem o čistenie fasády alebo strechy, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj realizátorov uvedených prác, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 864
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby?

    Máme 577 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 577 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby
    9.6
    0

    Záhrada-JM


    8.6
    0

    Patrik Neubeller - opieskujem


    8.6
    24

    Ondrej Kačáni


    10
    10

    ProDevelop s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené