Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Vonkajšia sprcha – prečo je záhradná sprcha skvelou voľbou

    Článok si prečítalo viac ako 1414+ používateľov
    V horúcich letných mesiacoch nie je nič také príjemné ako osviežujúca voda. Vonkajšia sprcha je preto skvelou voľbou, najmä ak máte doma bazén. Vonkajšie záhradné sprchy sa tešia čoraz väčšej obľube, no natíska sa otázka, akú sprchu si vybrať a kam ju umiestniť.
    Odborný článok 1414
    vonkajsia sprcha
    Máme 302 realizátorov v oblasti Záhradný nábytok:

    1. Kedy je vonkajšia sprcha jednoducho nevyhnutnosťou?

    1.1. Vonkajšia sprcha – príjemné schladenie v horúcom lete

    Vonkajšia sprcha je riešením v horúcich letných dňoch, pretože poskytuje rýchle schladenie. Je tiež nepostrádateľným prvkom, keď máme na záhrade bazén alebo dom pri mori. Záhradná sprcha je tiež skvelou voľbou, ak žijete v oblasti s horúcou klímou (aj keď v blízkosti nemáte bazén alebo more), pretože kúpeľne v takomto prostredí sú obzvlášť vlhké a dusné, a preto je sprchovanie vonku oveľa príjemnejšie.

    1.2. Záhradná sprcha a bazén

    Po každom kúpaní v bazéne sa odporúča sprchovanie, aby sa z pokožky odstránil chlór a iné chemikálie, pridávané do bazénovej vody. Ak by ste vošli neuschnutí do domu, všade by ste zanechali mokré stopy. Vonkajšia sprcha je preto veľmi pohodlným riešením, po kúpaní v bazéne sa môžete ihneď osprchovať a utrieť bez toho, aby ste zašpinili interiér.

    1.3. Vonkajšia sprcha a more

    Vonkajšia sprcha asi nie je nikde vhodnejšia ako pri mori. Aj keď sa váš pozemok nenachádza priamo pri mori, vonkajšia sprcha je po návrate z kúpania v slanej morskej vode veľmi vítaná, najmä ak ste ešte mokrí. Aj keď ste už uschnutí, piesok a soľ by vám mohli spadnúť z oblečenia a tela, ak by ste sa chceli osprchovať vo vnútornej kúpeľni. Rovnako nie je vhodné, aby sa deti zašpinené pieskom sprchovali v interiéri, keďže okrem zašpinenia bytu by mohlo dôjsť aj k upchatiu odtoku.

    Ďalším dôvodom, prečo sa odporúča používať záhradnú sprchy počas pobytu pri mori je samozrejme horúca klíma, ktorá priam láka sprchovať sa vonku. V malých kúpeľniach môže byť v letných horúčavách poriadne dusno, horúce slnko priam pozýva na osvieženie. Vonkajšia sprcha je v takýchto prípadoch veľmi vítaná.

    Vonkajšia sprcha je skvelou voľbou, ak máte doma bazén alebo sa váš dom nachádza v blízkosti mora
    Vonkajšia sprcha je skvelou voľbou, ak máte doma bazén alebo sa váš dom nachádza v blízkosti mora

    2. Kedy vonkajšia sprcha nie je potrebná?

    Vonkajšia sprcha sa v určitých prípadoch neodporúča. Napríklad nie je potrebná, ak nemáte vlastný bazén alebo bývate v oblasti s mierne chladnejšou klímou s krátkymi letami. Nie je  potrebná ani vtedy, ak v blízkosti nie sú rieky, jazerá alebo moria, v ktorých by sa dalo kúpať počas kúpacej sezóny. Sprcha na dvore by bola v tomto prípade len zbytočnou investíciou, keďže by sa s najväčšou pravdepodobnosťou používala iba párkrát do roka. Okrem toho treba si uvedomiť, že záhradná sprcha môže byť vizuálne rušivým prvkom, pretože ide o výrazne vertikálny prvok, ktorý nie je tak ľahko skryť.

    3. Vonkajšia sprcha: typy a tvary

    Vonkajšie sprchy môžu mať veľmi jednoduché tvary alebo dizajnovo zaujímavé tvary.

    Najjednoduchšia vonkajšia sprcha môže byť vyrobená z rúrky, ktorá je ohnutá tak, aby ste sa pod ňou mohli sprchovať. Často je sprcha spolu so zavlažovacím systémom (hadicou) pripojená k vonkajšiemu vodovodnému kohútiku. Vonkajšie sprchy môžu byť navrhnuté aj tak, aby boli nielen funkčným, ale aj estetickým prvkom. Môžete sa rozhodnúť aj pre sprchu, ktorá má rozprašovacie trysky, takže sprchovanie môže byť ešte príjemnejšie. 

    Vonkajšia sprcha zvyčajne býva voľne stojaca, ale môže byť aj súčasťou vonkajšej úpravy, keď je napríklad namontovaná na kamennú stenu. Šikovným umiestnením dokážeme urobiť vonkajšie prostredie zaujímavejším.
    Najkrajšou a najmenej nápadnou záhradnou sprchou je jednoznačne sprcha integrovaná do existujúcej steny
    Najkrajšou a najmenej nápadnou záhradnou sprchou je jednoznačne sprcha integrovaná do existujúcej steny

    4. Solárna sprcha: vonkajšia sprcha s množstvom teplej vody

    Solárna sprcha je špeciálny typ vonkajšej sprchy, ktorá ohrieva vodu pomocou slnečnej energie. Sprchu je potrebné umiestniť na požadované miesto a pripojiť záhradnú hadicu pripojenú k vodovodnému kohútiku. Výhodou je, že na solárnu sprchu nepotrebujete prívod teplej vody, nakoľko solárna sprcha obsahuje špeciálny zásobník vody, v ktorom sa voda ohrieva solárnou energiou.

    Solárne sprchy tiež môžu byť rôznych tvarov, najjednoduchšie solárne sprchy sú vyrobené z rúr s väčším priemerom, v tmavej farbe. Voda je ohrievaná solárnou energiou. Solárne sprchy môžu mať aj samostatnú nádrž na vodu.

    5. Koľko stojí vonkajšia sprcha?

    Jednoduché vonkajšie sprchy, ktoré nemajú možnosť solárneho ohrevu, sú dostupné už za niekoľko desiatok eur. To samozrejme znamená, že takéto sprchy nebudú mať horúcu vodu, čo väčšinou stačí na rýchlu sprchu po kúpaní v bazéne alebo v mori, najmä ak je vonku horúco. Polyvinylová prenosná sprcha stojí okolo 10 eur. Cena klasických spŕch s prítokom teplej vody sa môže vyšplhať na niekoľko stovák eur. Solárna sprcha s objemom 35 l (tmavé rúrky väčšieho priemeru) sa dá kúpiť aj za asi 150 eur, aj keď sa ceny zvyčajne pohybujú od 200 do 350 eur.

    Odborný článok 1414
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný nábytok?

    Máme 302 realizátorov v oblasti Záhradný nábytok:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 302 realizátorov v oblasti Záhradný nábytok
    8.7
    0

    ML Stolárske práce


    10
    3

    Stolárstvo Konrád


    10
    0

    Stolárstvo Murín Marian


    10
    1

    EL-REZ s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené