Pre oblasť

    Vinylová podlaha

    Článok si prečítalo viac ako 1258+ používateľov
    S rozvojom nových technológií sa vinylové podlahové krytiny stali skvelou alternatívou k iným typom podláh. Uvádzame niektoré z výhod vinylových podláh, ktoré dnes možno zakúpiť v mnohých verziách do všetkých miestností domu či bytu. Vysvetľujeme tiež proces kladenia vinylovej podlahy.
    Odborný článok 1258
    vinylova podlaha
    Máme 1085 realizátorov v oblasti Vinylová podlaha:

    1. Čo sú to vinylové podlahy

    Názov vinylová podlaha pochádza zo skratky PVC, čo znamená polyvinylchlorid. Nie vždy sa PVC používa ako jediný materiál, keďže pre obsah chlóru nie je úplne zdravotne neškodný. Komerčný názov vinylového materiálu zahŕňa aj iné plasty. Čoraz častejšie sa využívajú napríklad materiály EVA a PEVA (etylén vinyl acetát, polyetylén vinyl acetát), ktoré sú oveľa vhodnejšie na použitie v obytných priestoroch.

    Vinylové podlahy sú silne zastúpené v podnikateľských objektoch a komerčných budovách, stále častejšie sa používajú pri zariaďovaní domov a bytov. Vinyl sa vyrába viac ako 50 rokov, neustále sa technologicky zdokonaľuje. Existujú dva typy vinylových podlahových krytín: homogénne a heterogénne. Homogénne podlahové krytiny pozostávajú z jednej vrstvy vinylu, zatiaľ čo heterogénne vinylové krytiny pozostávajú z niekoľkých vrstiev rôznych materiálov, prevažne so zvukovou izoláciou alebo s vrstvou tlmiacou nárazy.

    Vinylová podlaha vzhľad dreva
    Vinylová podlaha - vzhľad dreva

    2. Výhody vinylových podláh

    Prvou výhodou vinylových podláh je odolnosť. Hrubšia vrchná vrstva vinylovej podlahy chráni pred nárazmi predmetov. Vinylové podlahové krytiny sú zároveň elastické, čo znamená, že bez problémov vydržia pohyb po povrchu podlahy (chôdza, skákanie, beh...) bez prasklín a viditeľných deformácií.

    Technológia výroby umožňuje neobmedzené možnosti dizajnu. Pokročilé techniky tlače vinylových podláh v kombinácii s razením textúry umožňujú presvedčivé imitácie dreva, imitácie kameňa alebo iných moderných textúr.

    Výhodou vinylu je aj to, že vrchná vrstva je antibakteriálna a antistatická, čo znamená, že podlahy sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia rôznymi druhmi alergií.

    nenáročné aj na údržbu, pretože vďaka odolnosti voči vlhkosti sa dajú čistiť vlhkou utierkou.

    Vinylová podlaha v kuchyni
    Vinylová podlaha v kuchyni

    3. Nevýhody vinylových podláh

    Napriek tomu, že vinyl je veľmi odolný materiál, pri nadmernej záťaži sa „nespráva“ najlepšie. Vinylovú podlahu môžu poškodiť ťažké alebo ostré predmety, veľké kusy nábytku a podobne. Takže táto podlahová krytina nie je dobrou voľbou pre sklady, dielne alebo výrobné prevádzky. Vinyl poškodzuje aj priame vystavenie slnku a vysokým teplotám. Jeho farba môže na slnku vyblednúť a vysoké teploty ho môžu zdeformovať. Preto vinyl nie je vhodný na vonkajšie povrchy. V interiéri vinyl nie je priamo vystavený slnečnému žiareniu, nevzniknú v tomto zmysle žiadne problémy, takže ho možno použiť do akejkoľvek miestnosti.

    4. Kladenie vinylovej podlahy

    Vinyl je možné položiť na existujúce podlahové krytiny, ako sú keramické dlaždice alebo parkety. To je veľká výhoda vinylu a umožňuje veľmi jednoducho obnoviť podlahu v jednotlivých priestoroch. Neodporúča sa však položiť vinyl na starý, opotrebovaný vinyl alebo laminát. Ak vám vadí chlad (napríklad keramická dlažba), na zateplenie a spríjemnenie podlahy môžete použiť vinyl. Môžete ho položiť aj v novostavbách priamo na cementový poter. Pritom treba dbať len na správnu prípravu povrchu.

    Vinylová podlaha - pokládka
    Vinylová podlaha - pokládka

    4.1. Kladenie vinylu – príprava podlahy

    Pri kladení vinylu priamo na poter musí byť podklad úplne suchý, rovný a čistý. Ak sú v ňom trhliny alebo iné poškodenia, musia sa pred pokládkou sanovať.

    Ak sa chystáte položiť vinyl na existujúcu podlahovú krytinu (keramika, parkety...), uistite sa, že na podlahe nie sú žiadne klince ani stopy po vlhkosti. Odstráňte všetky nerovnosti a naneste vyrovnávaciu hmotu. To je dôležité, pretože na novej vinylovej podlahe by sa tiež objavili nerovnosti. Ak sú škáry medzi keramickými dlaždicami užšie ako štyri milimetre a podlaha je inak dokonale rovná, nie je potrebné použiť vyrovnávaciu hmotu. Len treba dbať na to, aby sa spoje medzi vinylovými platňami neprekrývali so škárami medzi dlaždicami.

    Najvhodnejším podkladom pre pokládku vinylu je predbrúsená preglejka, ktorá vytvára mäkšiu, teplejšiu a príjemnejšiu podlahu.

    4.2. Pokládka klikovej vinylovej podlahy

    4.2.1. Pokládka vinylu – predbežná príprava

    Pred položením vinylovej podlahy odporúčame skontrolovať kvalitu a vhodnosť materiálu. Dbajte na farebnú jednotnosť, prípadné mechanické poškodenia a vady. Je veľmi dôležité, aby sa materiál pred pokládkou aklimatizoval na priestor, do ktorého ho budete pokladať. Prakticky to znamená, že ho treba nechať pri izbovej teplote aspoň dva dni. Vinyl sa v teple roztiahne a v chlade zmrští. Kvôli tomuto roztiahnutiu materiálu je tiež dôležité ponechať na okrajoch medzeru aspoň 5 milimetrov, aby mohol vinyl v súlade so zmenami mikroklimatických podmienok v miestnosti „dýchať“.

    4.2.2. Pokládka klikovej vinylovej podlahy

    Vinylovú podlahu začnite pokladať v ľavom rohu a pokračujte smerom doprava a nahor. Pomocou dištančných prvkov si vyznačte vzdialenosť od steny minimálne 5 mm a dbajte na zarovnanie dosiek. Položte celý rad. Nakoniec opäť dodržujte minimálnu vzdialenosť od steny. Po dokončení pokládky odstráňte dištančné prvky. Vzdialenosť od steny zakryte vhodnými lištami.

    4.3. Pokládka vinylových dosiek lepením

    Vinyl je možné na podklad aj lepiť. Zabráni sa tak prenikaniu vody. To je dôležité najmä vtedy, ak vinyl použijete do kúpeľne alebo iných miestností s vysokou vlhkosťou. Samozrejme, aj v tomto prípade je potrebné pred kladením podlahy skontrolovať podklad – mal by byť úplne suchý, rovný a čistý. Ak to nie je tak, treba naniesť vyrovnávaciu hmotu vo vrstve hrubej minimálne 3 mm. Na lepenie vinylových dosiek použite lepidlo, najlepšie to, ktoré odporúča výrobca. Nakoniec je potrebné podlahu dodatočne vyrovnať valčekom.

    4.3.1. Vinylová podlaha a podlahové kúrenie

    Ak sa chystáte lepiť vinyl na podlahy s podlahovým kúrením, treba dať pozor, aby teplota na povrchu vinylu nepresiahla 25 °C. Vinyl je materiál s vynikajúcou tepelnou vodivosťou.

    4.3.2. Ďalšie upozornenia

    • Pred pokládkou nechajte vinyl ležať v miestnosti, kde ho budete pokladať, aspoň 2 dni. Materiál sa tak aklimatizuje na podmienky prostredia.
    • Je veľmi dôležité, aby podklad, na ktorý budete vinyl lepiť, bol suchý, hladký a rovný.
    • Dávajte pozor na smer dosiek alebo roliek, všetky musia byť otočené rovnakým smerom.
    • Dôsledne dodržujte pokyny výrobcu.
    Vinylová podlaha prvok
    Vinylová podlaha 

    5. Kde môžete položiť vinylovú podlahu?

    Vinylové panely sú vhodné do miestností s podlahovým kúrením, ako aj do vlhkých miestností. Keďže sú veľmi odolné, môžu byť položené v rušných chodbách, kuchyniach a iných podobných priestoroch. Vinyl je možné použiť aj na schody a tým ovplyvniť hrúbku nášľapnej plochy. Okrem vinylových podlahových krytín sa predávajú aj príslušné lemovacie a rohové lišty, preto si ich nezabudnite kúpiť spolu s ostatnými materiálmi, pretože bez nich pokládka vinylovej podlahy nebude dokončená.

    6. Vinylová podlaha – cena

    Vinylové podlahy sú veľmi odolné, ľahko sa udržujú, a preto majú dlhú životnosť. Cena vinylových podláh závisí od druhu (doska alebo rolka), farby, ochranného náteru a samozrejme od dodávateľa. Cena PVC podláh sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 12 do 20 EUR/m2. Ceny za pokládku vinylových podláh sa začínajú od 7 EUR/m2.

    Odborný článok 1258
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vinylová podlaha?

    Máme 1085 realizátorov v oblasti Vinylová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1085 realizátorov v oblasti Vinylová podlaha
    10
    1

    Meni Stav, s.r.o.


    10
    1

    Ľuboš Fehervary LD-bau


    9.7
    0

    Interier Rimi


    8.6
    0

    Ajven-Stav -Ivan Nikitinskij


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené