Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Kúpeľňa – keramický obklad po strop – áno či nie?

    Článok si prečítalo viac ako 1540+ používateľov
    Častá dilema, s ktorou sa stretávame pri plánovaní a zariaďovaní kúpeľní alebo iného podobného priestoru, je rozhodnúť sa, do akej výšky položiť keramické obklady. Či bude keramický obklad položený až po strop alebo len do určitej výšky, závisí predovšetkým od želania zákazníka a účelu priestoru. Výška položenia obkladov by mala byť starostlivo vybraná podľa charakteristík miestnosti. Ak stojíte pred dilemou, sme tu, aby sme vám pomohli.
    Odborný článok 1540
    kupelna keramicky obklad po strop
    Máme 1700 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Kúpeľňa – keramický obklad po strop –  áno či nie?

    Moderná kúpeľňa – Položiť keramický obklad v kúpeľni po strop alebo nie? Dobrou správou je, že nemôžete urobiť nesprávne rozhodnutie! Môžete však urobiť rozhodnutie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a prioritám. Ak viete, čo je pre vás dôležité, určite sa vám bude ľahšie rozhodovať. Musíte prihliadať na cenu alebo máte záujem o luxus za každú cenu? 

    S prihliadnutím na náklady je možné pokladanie dlaždíc vykonať niekoľkými spôsobmi. Čím väčšia je plocha dlaždíc, tým vyššie sú náklady. Logicky! Je však potrebné zvážiť niektoré ďalšie faktory, o ktorých sa zmienime nižšie.

    Kombinácia keramických obkladov rôznych tvarov a na niektorých miestach stien bez obkladu vytvára v kúpeľni rytmus a textúru
    Kombinácia keramických obkladov rôznych tvarov a na niektorých miestach stien bez obkladu vytvára v kúpeľni rytmus a textúru

    1.1. Keramické dlaždice iba na podlahe – najlacnejšia možnosť

    Toto je bežná voľba, keď je potrebné venovať pozornosť rozpočtu. Prioritou je v tomto prípade mať pekný a upravený domov za čo najnižšiu cenu. Keďže veľká časť stien v kúpeľni bude bez keramických obkladov, steny bude potrebné ošetriť a natrieť, čo stojí menej ako obstaranie a lepenie dlaždíc. Dramatickejší, výraznejší štýl vytvoríte v kúpeľni aj farbou, ktorú ľahko zmeníte podľa svojich predstáv, ak sa vám nebude pozdávať. Nízka cena neznamená, že sa musíte vzdať estetiky a štýlu! 

    V posledných rokoch sú trendom aj kúpeľne s minimálnym obkladom, v ktorých sú len podlahy obložené keramickou dlažbou. Kúpeľne sú dnes často súčasťou spoločného priestoru so spálňami.

    1.2. Keramické dlaždice a sokel

    Ďalšia možnosť lepenia obkladov v kúpeľni zahŕňa celú podlahu a spodné časti stien, vyhotovenie sokla po celom obvode kúpeľne do výšky asi 10 cm. Takéto riešenie uľahčuje čistenie podlahy, pretože spodná časť steny sa pri čistení nezašpiní. Zvyšná časť stien môže byť natretá špeciálnou umývateľnou farbou na steny. Takéto riešenie je vhodné najmä pre toaletu vedľa obývačky kvôli jednoduchšej a rýchlejšej každodennej údržbe, kde by pokládka  obkladov až po strop bola zbytočným výdavkom.

    1.3. Keramické dlaždice do polovice výšky steny – o niečo nižšie výdavky

    Retro kúpeľňa – Tento štýl kladenia keramických obkladov bol bežný v 80. a 90. rokoch minulého storočia. V tom čase boli veľmi obľúbené dekoratívne lemovacie dlaždice. Dnes tento variant nie je práve v trende, no v detských kúpeľniach sa stále používa z praktických dôvodov.

    Na trhu je dnes naozaj široký výber keramických obkladov a dlažieb všetkých veľkostí, farieb a tvarov
    Na trhu je dnes naozaj široký výber keramických obkladov a dlažieb všetkých veľkostí, farieb a tvarov

    1.4. Keramické dlaždice po strop – najdrahší variant

    Moderná minimalistická kúpeľňa – Pokladanie dlaždíc od podlahy až po strop je určite tou najluxusnejšou možnosťou a výsledky môžu byť úplne ohromujúce. Ide zároveň o najdrahší variant, ale aj o 10 rokov bude vaša kúpeľňa vyzerať rovnako dobre ako prvý deň. Obklad je odolný a jeho položením od podlahy až po strop sa rozhodnete pre kvalitnú realizáciu alebo rekonštrukciu kúpeľne, ktorá obstojí v skúške času.

    2. Keramický obklad až po strop – výhody

    Vytvára pocit luxusu a štýlu. Kúpeľne nie sú iba funkčným priestorom, stali sa osobným útočiskom, oázou oddychu a relaxu. Práve preto by tento priestor mal byť krásne a kvalitne zariadený.

    Kúpeľňa vyzerá väčšia, preto je keramický obklad až po strop skvelou voľbou aj do malých kúpeľní.

    Eliminované sú náklady na maľovanie v súčasnosti aj v budúcnosti. Je potrebné maľovať iba strop.

    Obklady sú nenáročné na údržbu a vaša luxusná kúpeľňa si bez problémov zachová svoj vzhľad aj po mnohých rokoch používania.

    Moderné kúpeľne v súčasnosti často vôbec nemajú keramické obklady stien, dokonca aj podlaha v kúpeľni môže byť drevená
    Moderné kúpeľne v súčasnosti často vôbec nemajú keramické obklady stien, dokonca aj podlaha v kúpeľni môže byť drevená

    3. Keramický obklad až po strop – nevýhody

    Vysoké náklady. Ide o vyššie ceny materiálu a obkladačských prác v porovnaní s maľovaním stien. Neodporúča sa však len obyčajné maľovanie stien (bez vodeodolných náterov), pretože v takom prípade budú všetky povrchy veľmi citlivé a náročnejšie na údržbu.

    Kúpeľňa môže vyzerať klinicky a chladne. Ak si farbu a štýl keramických obkladov nevyberiete starostlivo, kúpeľňa by mohla v konečnom dôsledku pôsobiť dosť ostro a nevábne. Odporúčame vám vyhľadať architekta alebo interiérového dizajnéra alebo navštíviť špecializované predajne, kde vám pomôžu s výberom obkladov, aby ste sa tomuto výsledku vyhli.

    Nerovné steny. V starších domoch môže byť obloženie stien keramickými obkladmi, najmä veľkoformátovými, problematické, pretože steny sú často nerovné. Ak sú aj steny vo vašej domácnosti také, ich vyrovnanie dokáže výrazne predražiť rekonštrukciu.

    4. Kúpeľňa – cena obkladov

    Cena kúpeľňových obkladov je v podstate rovnaká ako pri podlahe, ak si vyberiete rovnaký typ obkladov na podlahu a steny. Väčšina zákazníkov volí túto možnosť. Existujú aj protišmykové dlaždice na podlahu, ktoré sú o niečo drahšie, aj keď sú žiaduce z hľadiska bezpečnosti. Pri výbere obkladov a dlažieb do kúpeľne cena väčšinou závisí od výrobcu, triedy a formátu obkladov. Ceny za klasický stenový obklad môžu začínať od 10 EUR/m2 a končiť napr. niekde pri značke Versace. Mozaiky a veľkoformátové obklady a dlaždice sú drahšie než klasické obkladačky. Upozorňujeme, že k cene dlaždíc je potrebné pripočítať náklady na pokládku.

    Odborný článok 1540
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1700 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1700 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    10
    8

    E+G STAV s.r.o.


    10
    1

    Igor Gašpar - Oblok servis


    8.7
    0

    Peter Kubej (Interier & Kúpelne)


    8.6
    0

    Zdenko Gombaraky


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené