Pre oblasť

    Moderné obývačky – inšpirácie

    Článok si prečítalo viac ako 1639+ používateľov
    Obývačka je odjakživa najdôležitejšie miesto domácnosti, kde sa po večeroch stretáva a trávi čas celá rodina. Napriek digitalizácii a postupnému znižovaniu významu fyzických interakcií sa obývačke podarilo tento status udržať dodnes. Kedysi kozub zaujímal centrálne miesto v obývačke, dnes túto úlohu prebral televízor, pred ktorým sa zoskupuje celá rodina. V minulosti ľudia často sedeli na podlahe, dnes máme pohodlné a veľké pohovky, sedacie súpravy. V tomto článku predstavujeme niektoré moderné obývačky, ktoré vás môžu inšpirovať pri zariadení vlastnej obývačky.
    Odborný článok 1639
    moderne obyvacky
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Nadčasová elegancia

    Jednu z najelegantnejších a minimalisticky zariadených obývačiek navrhol anglický architekt John Pawson, známy svojimi čistými interiérmi. Ani tento priestor nie je iný – pozostáva z troch jednoduchých prvkov, veľkej rohovej sedačky, starožitného kozubu a panoramatických okien. Atmosféru priestoru dotvárajú béžové tehlové steny a drevom obložený strop, ktorý je zladený s kostrou sedačky. Plošina sedačky pokračuje do nízkej odkladacej police s dekoratívnym osvetlením.

    Obývacia izba môže byť minimalisticky zariadená a pozostáva len z niekoľkých vybraných prvkov
    Obývacia izba môže byť minimalisticky zariadená a pozostáva len z niekoľkých vybraných prvkov

    2. Kozub ako dominantný dizajnový prvok

    Hoci je dnes kozub skôr výnimkou ako pravidlom, slovinský architekt Matej Gašperič sa ho pri návrhu obývačky pre starší manželský pár rozhodol použiť ako oddeľovací prvok medzi jedálňou a obývačkou. Subtílne tak oddelil obývačku od zvyšnej časti bývania, pričom zachoval ich plynulosť a prepojenosť. Keďže podlaha aj strop sú obložené dreveným obkladom, obývačka pôsobí teplo a útulne. Oproti tomu kozub je zo surového betónu, no sú na ňom stopy po drevenom debnení – drevo sa teda opakuje iným spôsobom. Obývaciu izbu zdobia aj drevené police na knihy a dekoratívne stropné svietidlá.

    Kozub ako oddeľovací prvok medzi jedálňou a obývačkou
    Kozub ako oddeľovací prvok medzi jedálňou a obývačkou

    Odborná rada zo spoločnosti navrhbyvania, s.r.o.

    1. Prečo by sme mali zveriť dizajn interiéru do rúk odborníkovi?

    Ak si nie ste na 100% istý svojim osobným štýlom, alebo si neviete predstaviť, ako by Váš domov mal vyzerať, je dobré zavolať odborníka, ktorý Vám to ukáže aj vo vizualizáciách. Interiérový dizajnér by mal s Vami úzko spolupracovať, aby najprv definoval Váš osobný štýl. Dizajnéri sú skúsení v tom, ako využiť to, čo sa deje vo Vašej hlave, a premeniť to na krásny a súdržný dizajn miestnosti, ktorý si ihneď zamilujete.

    2. Aké sú teraz najvýraznejšie módne trendy v interiérovom dizajne?

    Boli sme nútení spomaliť a tráviť čas v našich domovoch – to vedie k silnej túžbe skutočne vytvoriť priestor, ktorý vizuálne aj láskyplne odráža to, čo cítime. V poslednej dobe venujeme veľkú pozornosť tomu, ako dizajn dokáže vytvárať tú správnu energiu. A čo presne priťahuje naše zmysly v roku 2022?

    Prírodou inšpirované povrchy a predmety

    Na základe viac času stráveného vo vnútri ako kedykoľvek predtým sa všetci snažíme posilniť naše spojenie s prírodou. To zároveň inšpirovalo oživenie prírodných povrchov. Predstavte si, že kamenina, terakota, mramor a travertín sa začali v roku 2022 používať, od striekania na povrchy až po vane, nábytok a dekoratívne predmety. Organické materiály dodávajú hĺbku, dušu a zároveň napodobňujú upokojujúcu a regeneračnú atmosféru.

    Zakrivený nábytok

    Zakrivená forma je podvedome vnímaná ako bezpečná, priateľská a prívetivá. Myslím si, že tieto mäkšie tvary a uhly budú aj v roku 2022 veľkým trendom v nábytku, ako aj v architektúre.

    Výrazné vzory a farby

    Uvidíme odklon od neutrálnych farieb a ľudia budú používať žiarivejšie farby a výrazné vzorované látky. Roky nudných a tlmených farieb vystriedali svetlé, radostné farby, ktoré Vám vyčaria úsmev na tvári. Tapeta je aj naďalej dominantným prvkom v interiéroch so silnými vzormi a viac textúrovanými materiálmi, ktoré sa používajú na vytvorenie priestorov, ktoré Vás obklopia.

    Trend, o ktorom vieme, že ide cestou minulosti, je všetko biele. Rok 2022 nám ukáže viac nasýtených farebných miestností.

    3. Ako by mala vyzerať moderná obývačka?

    V prvom rade si modernú obývačku predstavujem tak, že má otvorený pôdorys a je prepojená s priestormi ako kuchyňa alebo jedáleň. Priestory sú často bez použitia stien.

    Určite by nemal chýbať napríklad moderný krb. Obrovské presklené steny a okná siahajúce od podlahy až po strop sú ďalšou dôležitou charakteristikou moderných priestorov.

    Odvážne nápady na tapety do obývačky sú dobrým spôsobom, ako vytvoriť nadčasovosť.

    Koberec na drevenej podlahe dodáva obývačke vrstvu zaujímavosti a pohodlia. Určite by sa na neho nemalo zabudnúť.

    Nábytok by mal byť s elegantnými, rovnými líniami a hladkými povrchmi. Dôraz je kladený skôr na jednoduché geometrické tvary než na ťažké ornamenty. Cieľom je vytvoriť prehľadný vzhľad bez chaotických línií. Takmer každá moderná obývačka má jeden pútavý prvok, ústredný bod, vďaka ktorému vyniká. Môže to byť čokoľvek od veľkej lampy až po obraz alebo sochársky kus.

    Odbornú radu poskytol pán Ing. Dávid Riško zo spoločnosti navrhbyvania, s.r.o.

    3. Farba

    Richard Rogers vo svojej obývačke použil nábytok v kontrastných farbách a oživil tak celý priestor. Fialovú sedaciu súpravu skombinoval so žiarivo žltými kreslami a oproti nim umiestnil doplnkovú súpravu čiernych kresiel. Na bielu stenu za sedacou súpravou zavesil farebný obraz. V kombinácii s bielou stenou, vysokým stropom a oknami v dvoch úrovniach nad sebou priestor pôsobí veľmi odvážne a moderne.

    Hoci farba priestor oživí, predsa je potrebné byť pri jej použití veľmi opatrný
    Hoci farba priestor oživí, predsa je potrebné byť pri jej použití veľmi opatrný

    4. Upokojujúce odtiene

    Architektky Nena Gabrovec a Maja Kocbek zvolili pre byt NB v Starej Ľubľane pokojné klasické nadčasové odtiene. V obývačke dominujú teplé farby, špinavo žltá sedacia súprava, a teplo miestnosti ešte zvýrazňujú drevené parkety a kreslo Eams. Steny sú natreté bielou farbou a jednoduchá kombinácia materiálov vytvára neutrálny priestor, ktorý môže byť  zariadený podľa potrieb a želaní jeho majiteľov. Biele steny opticky zväčšujú menší priestor tohto veľmi starého domu s nízkym stropom.

    Biele steny opticky zväčšujú priestor, čo je žiaduce najmä v malých obývačkách
    Biele steny opticky zväčšujú priestor, čo je žiaduce najmä v malých obývačkách

    5. Stoličky namiesto sedacej súpravy

    Dnes si len ťažko vieme predstaviť obývačku bez sedacej súpravy. Dôkazom toho, že takýto priestor dokáže perfektne fungovať aj bez tohto kusu nábytku, je dom architektky Liny Bo Bardi v Brazílii, kde je okolo väčšieho stola rozmiestnených niekoľko stoličiek. Zaberajú centrálne miesto v priestore, z ktorého sa otvára krásny výhľad do prírody cez panoramatické okná so závesmi. Závesy zjemňujú chladný modrý odtieň podlahy. Druhou dominantou v priestore je kozub, kde architektka umiestnila ďalšie dve stoličky.

    Obývačka so stoličkami a kreslami, bez sedacej súpravy
    Obývačka so stoličkami a kreslami, bez sedacej súpravy

    6. Obývacia izba osvetlená prirodzeným svetlom

    Najcennejším doplnkom každej obývačky je prirodzené svetlo. Toho si boli vedomí aj architekti španielskeho kolektívu Tiago Frazão Arquitectos, ktorí to navyše zdôraznili výberom svetlých kusov nábytku v kombinácii s dreveným nábytkom. Výsledkom je svetlá obývačka, ktorá vyžaruje zvláštny pokoj. Vďaka dreveným prvkom priestor, v ktorom je použité veľké množstvo bielej farby, nepôsobí sterilne. Jednou z najväčších kvalít je samozrejme výhľad na more.

    Obývacia izba v odtieňoch bielej v kombinácii s drevom pôsobí obzvlášť pokojne
    Obývacia izba v odtieňoch bielej v kombinácii s drevom pôsobí obzvlášť pokojne

    7. Keď je výhľad najväčšou výhodou priestoru

    Z obývačky domu LHM, ktorý navrhla architektonická slovinská kancelária studio7, je úchvatný výhľad do prírody. Architekti to vedeli dobre využiť, a tak sedaciu súpravu umiestnili tak, aby obyvatelia domu, bez ohľadu na to, kde sedia, mohli vychutnávať výhľad na krajinu. Samozrejme, bolo treba nájsť vhodné miesto pre televízor. Architekti ho odvážne umiestnili priamo pred oknom.  

    V dome LHM je vlastne najväčšia kvalita interiéru exteriér – prekrásna príroda
    V dome LHM je vlastne najväčšia kvalita interiéru exteriér – prekrásna príroda
    Odborný článok 1639
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.7
    0

    TOMONDYOVA interiér dizajn


    8.7
    0

    ARCH TRADE, s.r.o.


    8.7
    0

    PARAPETROL a. s.


    8.7
    0

    SBN Design s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené