Pre oblasť

    Optimálna hrúbka fasády

    Článok si prečítalo viac ako 2661+ používateľov
    Na trhu je k dispozícii množstvo riešení pre klasické kontaktné fasády od renomovaných výrobcov. Písali sme už o dôležitosti hrúbky izolačného plášťa budovy. Aká je však skutočne optimálna hrúbka fasády, pri minimálnych nákladoch a maximálnej hrúbke izolácie?
    Odborný článok 2661
    optimalna hrubka fasady
    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Optimálna hrúbka izolácie

    1.1. Aká je optimálna hrúbka izolácie?

    V prvom rade je potrebné vysvetliť, aká je optimálna hrúbka zateplenia fasády.

    Optimálna hrúbka zateplenia fasády je taká, pri ktorej použitá tepelná izolácia ochráni budovu pred energetickými stratami v každom ohľade a zároveň umožní využitie energie v samotnej budove racionálne a hospodárne – teda čo najefektívnejšie.

    Príliš veľká hrúbka tepelnej izolácie na fasáde vedie nielen k zbytočne vysokým nákladom, ale spôsobuje, že budova nedýcha tak, ako by mala. Navyše je tu neekologické a nadmerné používanie materiálu.

    2. Izolácia fasády: minimálna hrúbka

    2.1. Hrúbka fasádnej izolácie podľa predpisov

    Predpismi stanovená minimálna hrúbka tepelnej izolácie nie je vždy najoptimálnejším riešením. V skutočnosti príliš tenká vrstva polystyrénu, grafitového polystyrénu alebo minerálnej vlny neposkytuje dostatočnú tepelnú izoláciu na zníženie nákladov na vykurovanie. Tiež platí, že veľmi hrubé vrstvy izolácie predražujú a komplikujú výstavbu, zbytočne zahusťujú steny a bránia budove dýchať.

    3. Minimálna hrúbka tepelnej izolácie vo vzťahu k materiálu

    Hrúbku tepelnej izolácie samozrejme najviac ovplyvňuje materiál, z ktorého je vyrobená. XPS vyžaduje menšiu hrúbku na dosiahnutie rovnakej tepelnej izolácie ako napr. kamenná vlna. Minimálna hrúbka tepelnej izolácie z kamennej alebo sklenej vlny je približne rovnaká, pretože ide vlastne o podobné druhy materiálov. Minimálnu hrúbku tepelnej izolácie zabezpečuje vákuová tepelná izolácia, ktorá sa používa na izoláciu kozmických lodí. Pri tomto druhu izolácie stačí len fólia s hrúbkou niekoľkých milimetrov, ktorá je však mimoriadne drahá, preto sa v stavebníctve používa len zriedka.

    Vákuová fólia je najtenšia izolácia. Hoci umožňuje minimálnu hrúbku fasády, pre extrémne vysokú cenu sa používa len na zateplenie určitých vybraných detailov.
    Vákuová fólia je najtenšia izolácia. Hoci umožňuje minimálnu hrúbku fasády, pre extrémne vysokú cenu sa používa len na zateplenie určitých vybraných detailov.

    4. Minimálna hrúbka izolácie podľa ceny

    Keďže sa ceny tepelnej izolácie značne líšia, je to určite jedno z hlavných kritérií pri výbere tepelnej izolácie. Len minimálna hrúbka tepelnej izolácie nikdy nie je a ani nemôže byť jediným kritériom – minimálnu hrúbku zabezpečuje len vákuová fólia, ktorá je taká drahá, že sa používa len na niektoré detaily, aby sa predišlo vzniku tepelných mostov. V každom prípade je potrebné zvážiť efektívnosť hrúbky izolácie a jej cenu.

    5. Optimálna hrúbka tepelnej izolácie – estetika

    Keďže pri určovaní hodnoty optimálnej hrúbky izolácie neexistuje jednoznačná odpoveď, jedným z dôležitých kritérií pri rozhodovaní je estetický vzhľad domu po zateplení jeho fasády. Ak má dom napr. menšie okná, veľmi hrubá vrstva tepelnej izolácie nie je žiaduca, na druhej strane ani veľké okná v príliš hrubom obvodovom plášti nebudú vyzerať oveľa lepšie.

    Veľká hrúbka tepelnej izolácie domu ovplyvní aj presvetlenie interiéru.

    6. Hrúbka izolácie závisí od častí budovy

    Netreba zabúdať, že minimálna hrúbka izolácie vo veľkej miere závisí od časti domu, ktorá bude izoláciou obložená. Maximálna hrúbka tepelnej izolácie by mala byť na streche domu, lebo sa cez strechu stráca najviac energie. Preto by tepelná izolácia strechy mala byť 2-krát až  2,5-krát hrubšia ako v iných častiach budovy. Izolácia by mala byť hrubšia aj keď ide o základy, približne rovnaká ako na streche. Na stenách v pivnici, ktoré sú v kontakte so zemou, môže byť hrúbka izolácie o niekoľko centimetrov väčšia ako na stenách nad terénom.

    Optimálna hrúbka tepelnej izolácie pre strechu je minimálne dvakrát väčšia ako pre vonkajšie steny
    Optimálna hrúbka tepelnej izolácie pre strechu je minimálne dvakrát väčšia ako pre vonkajšie steny

    7. Cena by nemala byť jediným faktorom

    7.1. Menšia hrúbka fasády môže znamenať vyššie náklady

    Pri výbere fasády domov sa v prvom rade pozeráme na cenu. Lacnejšia fasáda však znamená tenšiu izoláciu a tým aj väčšiu tepelnú vodivosť, čo sa už prvý rok prejavuje na tepelných stratách. Príliš hrubá fasáda tiež nie je vhodným riešením. Sú situácie, keď ani tepelná izolácia s hrúbkou 30 cm a viac nedokáže znížiť tepelné straty a investičné náklady budú vysoké.

    7.2. Ceny fasád neurčuje len zateplenie

    Ak sa rozhodnete pre 20 cm hrubú fasádu, investícia do zateplenia bude predstavovať len 30 % celkových nákladov. Je potrebné vedieť, že v cene fasády domov sú zahrnuté aj náklady na dopravu, lešenie, dokončenie fasády okolo okenných a dverných otvorov. Za izolačnú vrstvu s hrúbkou 20 cm zaplatíte len o 20 % viac, ako by vás stála izolácia s hrúbkou 15 cm.

    8. Aká je teda ideálna hrúbka izolácie?

    Najoptimálnejšia hrúbka fasády je medzi 20 a 25 cm. V prípade použitia XPS je možné aj  zmenšenie hrúbky fasády pod 20 cm. Na strechu a základy je potrebná oveľa väčšia hrúbka, takmer dvojnásobná, okolo 30 – 40 cm. Na steny pivnice vo vzťahu k zvyšku budovy stačí rovnaká hrúbka izolácie alebo o niekoľko centimetrov viac, nevyhnutne však musí byť vodotesná.

    Keď ide o zateplenie domu, ak chcete mať dobrú tepelnú izoláciu, fasáda nesmie byť tenšia ako 12 cm. Za fasádny systém z 12 cm polystyrénu zaplatíte okolo 33 EUR/m2. Cena za 15 cm polystyrén je 36 EUR/m2. Za ešte hrubší, 20 cm polystyrén, sa cena fasády pohybuje okolo 40 EUR/m2.

    Ak máte záujem o vyhotovenie novej alebo rekonštrukciu starej fasády, alebo zateplenie vašej budovy, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Odborný článok 2661
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.6
    0

    Vincent Holub


    8.8
    0

    MRJ final


    8.6
    0

    Roman Gažo


    8.6
    2

    Ján Poník


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené