Pre oblasť

    Galéria Cukrarna – ako fénix z popola

    Po takmer 200 rokoch od svojho vzniku dostal starý cukrovar (Cukrarna) omladený vzhľad a nový obsah – stal sa centrom súčasného umenia. Nový kultúrny priestor ešte viac obohatí kultúrnu ponuku Ľubľany.

    Cesta od parku Špica smerom k väznici

    Rekonštrukciou starého cukrovaru, ktorá sa začala v októbri 2018 a úpravou okolia táto časť mesta ožila a začala prosperovať. V projekte kompletnej rekonštrukcie je budova starého cukrovaru chýbajúce ohnivko v reťazci, ktorý tiahne pozdĺž rieky Ľubľanice, o ktorej sníval architekt Jože Plečnik.

    Vďaka realizácii tohto projektu môžu si nie len obyvatelia Ľubľany, ale aj početní návštevníci užiť krásnu prechádzku, po parku Špica, Trojmostí (Tromostovje) a Prešernovom námestí, popri tržnici, Dračom moste (Zmajski most), smerom k novému cukrovaru a ďalej až k väznici. Po dlhých rokoch je táto časť brehu rieky Ľubľanice opäť otvorená pre chodcov a cyklistov. Teraz je Plečnikova Ľubľana opäť spojená od parku Špica smerom k väznici.

    Z továrne sa stalo útočisko pre bezdomovcov

    Bývalý cukrovar postavený v roku 1828 fungoval krátko po požiari v roku 1858 ako tabaková továreň, potom ako kasárne. Po zemetrasení v roku 1895 sa budova stala útočiskom pre ohrozených, vrátane umelcov. Boli medzi nimi aj spisovatelia slovinskej moderny, niektorí z nich vytvorili diela z najslávnejšieho obdobia slovinskej literatúry. Napriek otrasom sa budova zachovala ako najstaršia budova priemyselného kultúrneho dedičstva v Ľubľane.

    Napriek otrasom sa budova zachovala ako najstaršia budova priemyselného kultúrneho dedičstva v Ľubľane, foto: Miran Kambič
    Napriek otrasom sa budova zachovala ako najstaršia budova priemyselného kultúrneho dedičstva v Ľubľane, foto: Miran Kambič

    Od ruín po modernú galériu

    Dlhoročné chátranie zanechalo stopy aj na vnútornej konštrukcii starého cukrovaru. Rekonštrukcia budovy a zmena účelu bola obrovským inžinierskym výkonom. Jediným zmysluplným a účelným architektonickým riešením súvisiacim s plánovaným obsahom rekonštruovaného objektu, v ktorom mala sídliť galéria pre súčasné umenie, bolo úplné vyprázdnenie a odstránenie interiéru a realizácia nových priestorov a plôch na expozíciu plánovaním nových objemov interiéru.

    Rekonštrukcia budovy a zmena účelu boli obrovským inžinierskym výkonom, foto: Miran Kambič
    Rekonštrukcia budovy a zmena účelu boli obrovským inžinierskym výkonom, foto: Miran Kambič

    Oceľová konštrukcia pokrytá bielym dierovaným plechom pôsobí akoby sa vznášala v prázdnom priestore. Vznikli tak štyri galerijné priestory, kancelárie na dvoch podlažiach a viacúčelový priestor s prednáškovou sálou, v blízkej budúcnosti aj s knižnicou.

    Interiér budovy je obložený bielym dierovaným plechom, takže všetko akoby sa vznášalo v priestore; foto: Miran Kambič
    Interiér budovy je obložený bielym dierovaným plechom, takže všetko akoby sa vznášalo v priestore; foto: Miran Kambič

    Na prízemí sa nachádza príjemná kaviareň, ktorá je upravená ako možný priestor pre rôzne akcie. Nájdete tam aj pódium a galériu vyvýšenú nad barom, kde sa dá aj posedieť. Vnútorný priestor je prepojený s vonkajškom cez veľké presklené dvere smerom k novému južnému schodisku, ktoré stúpa nad terén smerom k Roške (škola). Tu architekti naplánovali aj amfiteátrové schody na rôzne akcie, podujatia...

    Ako kontrast k bielobe hlavnej sály galérie je reštaurácia celá v čiernom, má pódium a galériu, foto: Miran Kambič
    Ako kontrast k bielobe hlavnej sály galérie je reštaurácia celá v čiernom, má pódium a galériu, foto: Miran Kambič

    Budova získala ďalších 1300 metrov štvorcových (nový suterén), v ktorých je viacúčelová sála, galéria určená predovšetkým na performancie, šatne a toalety pre návštevníkov, kotolňa a obslužné miestnosti.

    Interiér je prepojený s exteriérom cez veľké presklené dvere smerom k novému južnému schodisku, ktoré stúpa nad terén smerom k Roške. Tu architekti naplánovali aj amfiteátrové schody na rôzne akcie, podujatia..., foto: Miran Kambič
    Interiér je prepojený s exteriérom cez veľké presklené dvere smerom k novému južnému schodisku, ktoré stúpa nad terén smerom k Roške. Tu architekti naplánovali aj amfiteátrové schody na rôzne akcie, podujatia..., foto: Miran Kambič

    Starý cukrovar (Cukrarna) tak opäť vstal z popola a ožil v podobe najväčšej modernej galérie v Slovinsku, ktorá obohacuje kultúrnu a turistickú ponuku Ľubľany.

    Objednávateľ: Mesto Ľubľana

    Začiatok rekonštrukcie: 2018
    Autori projektu: Marko Studen, Jernej Šipoš, Boris Matić (Scapelab)
    Stavebné konštrukcie: Angelo Žigon, Tomaž Strmole (Elea IC)
    Zhotoviteľ: Strabag
    Celková plocha: 6 000 m2
    Hodnota projektu: 21,5 milióna eur; spolufinancovateľom je Európsky fond regionálneho rozvoja
    473
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené