Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Penové sklo

    Článok si prečítalo viac ako 2446+ používateľov
    Na trhu sú k dispozícii rôzne druhy materiálov, ktoré sa používajú na tepelnú izoláciu, vrátane penového skla. Penové sklo je vysoko kvalitná izolácia,  v stavebníctve sa používa ako výplňový materiál. Predstavuje alternatívnu izoláciu budúcnosti, ktorá ponúka skutočne skvelé použitie v stavebníctve.
    Odborný článok 2446
    penove sklo
    Máme 1975 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Čo je penové sklo?

    1.1. Penové sklo je izolačný materiál

    Mnoho ľudí o tomto druhu materiálu nikdy nepočulo, čo neprekvapuje, pretože ide o relatívne nový produkt, ktorý je v praxi stále slabo využívaný. Čo to teda vlastne penové sklo je? Ide o vysoko kvalitnú a ekologickú tepelnú izoláciu novej generácie, ktorá sa dá použiť aj na odľahčenie konštrukcie, pretože ide o veľmi ľahký materiál. Penové sklo tak ponúka mnohé výhody, ktoré stavebný sektor využíva už niekoľko rokov, hoci je materiál v zásade pre širokú verejnosť pomerne neznámy a nový. Zaujímavosťou je, že izoláciu z penového skla vyvinul sovietsky vedec v 30. rokoch 20. storočia. Technológia jeho výroby bola v tom čase považovanú za drahú, preto bol projekt odložený na neurčito. Predsa tento materiál našiel svoje uplatnenie v stavebníctve.

    1.2. Penové sklo – izolácia budúcnosti?

    Penové sklo ponúka veľa možností využitia v stavebníctve a jeho obľuba postupne rastie. V budúcnosti bude pravdepodobne popri iných ekologických materiáloch hlavnou alternatívou k v súčasnosti známym, klasickým izoláciám, ktoré väčšinou nie sú ekologické. Polystyrén patrí medzi najznámejšie izolácie tohto typu.

    2. Výhody penového skla

    Penové sklo má mnoho výhod oproti klasickej izolácii. Je to ekologický materiál, ktorý poskytuje ekologický spôsob výstavby. Materiál je extrémne ľahký a zároveň odolá veľkej záťaži. Je odolný voči vlhkosti, najmä tzv. kapilárnej, a je dobrým tepelným a zvukovým izolantom. Tento typ izolácie je mimoriadne ohňovzdorný a zároveň paropriepustný, preto ho možno použiť aj v pivniciach.

    Penové sklo je obzvlášť dobré ako izolácia pre takúto konštrukciu (pivnice, suterény), najmä ak sa používa z vonkajšej strany. Tepelná vodivosť penového skla je 0,06 W/m2K. Pre pivnice sa najčastejšie používa XPS, teda polystyrén, a keďže ide o najmenej ekologickú tepelnú izoláciu, je táto alternatíva o to žiadanejšia a vítanejšia. Pre všetky uvedené vlastnosti je určite veľmi využiteľný aj pri energetickej sanácii starších budov.

    3. Penové sklo ako tepelná izolácia

    3.1. Vlastnosti materiálu – penové sklo

    Penové sklo sa vyrába zo 100 % recyklovaného materiálu, použitého skla a sklenených črepov najrozličnejšej kvality bez ohľadu na farbu, ktoré sa melie na jemnú sklenenú múčku, do ktorej sa primiešavajú v ďalšej fáze výroby minerálne aktivátory. Keďže je vyrobené výlučne z prírodných surovín, je šetrné k životnému prostrediu. Z recyklovateľného skla za pomoci vysokej teploty vzniká hmota, ktorá má jedinečné tepelné vlastnosti a pevnosť. Na výrobu nového materiálu sa spotrebuje až o 30 % menej energie ako pri výrobe iných izolačných materiálov.

    3.2. Výroba penového skla

    Vysokú izoláciu penového skla zabezpečuje veľké množstvo uzavretých bublín nachádzajúcich sa v tomto materiáli. Zvyčajne sa vyrába v tvare dosiek určitých rozmerov, čo závisí od výrobcu a výrobných možností, ktorými disponuje. Penové sklo sa dá použiť aj vo forme štrku (frakcie), na stavbu ho možno doviezť dopravným vozidlom alebo vo vreciach, ktoré sa používajú na izoláciu tam, kde nie je možné umiestniť dosky.

    Proces výroby dosiek je plne automatizovaný, robotizovaný a prísne kontrolovaný, výsledné produkty sú rozmerovo identické a umožňujú relatívne jednoduchú inštaláciu.

    To by však mal urobiť odborník, pretože nesprávna inštalácia vedie k vzniku tepelných mostov, ako aj pri kladení iných typov izolácií.

    4. Kde sa používa takáto izolácia?

    Penové sklo sa môže použiť v rôznych budovách, verejných aj súkromných. Používa sa na izoláciu stien, podláh, stropov a striech, šikmých aj plochých, ako aj na izoláciu suterénov a pivníc. Môže sa použiť aj pri stavbe ciest, kde ponúka veľké výhody. Často sa používa ako tepelná izolácia pri rekonštrukciách budov, ktoré je potrebné energeticky zefektívniť.

    5. Penové sklo – cena

    Za penové sklo v doskách treba vyčleniť niekoľko stoviek EUR za m3. Cena za štrk je o niečo nižšia, pohybuje sa okolo 50 EUR/m3.

    Odborný článok 2446
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1975 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1975 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.3
    0

    FAMI, S.R.O.


    8.8
    0

    Zdenka Herakova


    9.5
    0

    STAFAB - Marek Fábián


    8.7
    0

    HORMAK s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené