Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Textilné podlahové krytiny – textilné koberce

    Článok si prečítalo viac ako 865+ používateľov
    Textilné podlahové krytiny zahŕňajú rôzne druhy kobercov. Tieto podlahové krytiny sú jedny z mála, ktoré sa dajú plne prispôsobiť potrebám a želaniam zákazníkov. Špeciálne techniky tlače umožňujú vybrať si vzory, ktorých jediným limitom je vaša vlastná fantázia. Textilné koberce sú dobrým zvukovým izolantom a chôdza po nich je veľmi pohodlná.
    Odborný článok 865
    koberce
    Máme 331 realizátorov v oblasti Textilné koberce:

    1. Koberec

    1.1. Čo je koberec?

    Koberec je textilná podlahová krytina bez podkladovej vrstvy. Vyrobený je z uzlov, vďaka čomu je jeho povrch homogénnejší a rovnomernejší z hľadiska hrúbky, ale aj farieb a vzorov. Koberce sú zvyčajne z jednej vrstvy, len máloktoré sú z dvoch vrstiev.

    2. Použitie kobercov

    2.1. Textilné koberce - výhody 

    Koberec je ideálna podlahová krytina, vhodná do súkromných objektov (domov) a do verejných budov. Extrémne hustý povrch koberca je odolný voči rôznym druhom nečistôt a prachu, keďže takmer nič neprenikne do hĺbky. Koberec je tiež veľmi antistatický, odolný voči opotrebovaniu, mechanickým, ale aj chemickým čistiacim a bieliacim prípravkom. Na koberci tak napríklad dlho nebudú viditeľné stopy po kolieskach kancelárskych stoličiek. Ak sa niečo rozleje alebo spadne na koberec, zvyšky sa dajú vyčistiť a nezanechajú viditeľné stopy. Dá sa jednoducho položiť aj do miestností s podlahovým kúrením.

    Ceny kobercov sa líšia v závislosti od druhu a kvality výrobku, často aj od výrobcu a dodávateľa. Samozrejme, ak si ho nebudete klásť sami, treba pripočítať aj cenu pokládky.

    2.2. Textilné koberce - nevýhody 

    Jednou z hlavných nevýhod koberca je jeho relatívne vysoká cena v porovnaní s celoplošnými kobercami, za čo môže väčšia odolnosť. Životnosť koberca sa odhaduje na viac ako desaťročie, pričom celoplošný koberec bude treba vymeniť približne o päť rokov.

    3. Celoplošné koberce s jutovým podkladom

    3.1. Čo sú to celoplošné koberce s jutovým podkladom?

    Tieto koberce sú najčastejšie používané ako podlahová krytina v obytných budovách. Na prvý pohľad pôsobia hrejivo a príjemne, sú jemné na dotyk a po nich môžeme chodiť bosí. Preto sú ideálne pre rodiny s malými deťmi. Absorbujú zvuky a tlmia pád ťažších predmetov. Sú antistatické a nehorľavé. Neodporúčajú sa však do miestností, kde sa zdržiavajú ľudia s dýchacími problémami, pretože pohlcujú prach. Podklad je z juty, zatiaľ čo horná vrstva je zložená z textilnej vrstvy. Má svoje výhody, ale aj určité nevýhody.

    4. Použite celoplošných kobercov s jutovým podkladom

    4.1. Celoplošné koberce s jutovým podkladom - výhody

    Tieto koberce pôsobia hrejivo, sú štýlové. Keďže sú jemné na dotyk, môžeme po nich chodiť bosí. Pozitívnou vlastnosťou celoplošného koberca s jutovým podkladom je, že dokonale tlmí  pád predmetov na zem, výborne tlmí hluk. Neodporúča sa použitie takéhoto koberca v miestnostiach, kde sa zdržiavajú astmatici a alergici, pretože pohlcuje prach. Kvalitné koberce sú nehorľavé a ľahko sa kladú. V porovnaní s kobercom sú cenovo dostupnejšie.

    4.2. Celoplošné koberce s jutovým podkladom - nevýhody

    Nevýhodou celoplošného koberca s jutovým podkladom je pomerne rýchle opotrebovanie, preto sa jeho použitie v budovách s vysokou frekvenciou ľudí neodporúča. Ak sa oň budete dobre starať a pravidelne ho udržiavať, bude v dobrom stave necelé desaťročie a potom ho bude potrebné vymeniť. Ak je však koberec položený v miestnostiach s vysokou frekvenciou ľudí, jeho životnosť sa výrazne skráti. Po niekoľkých rokoch bude vyzerať úplne opotrebovane a zničene.

    V porovnaní s inými podlahovými krytinami, ako sú parkety, keramická dlažba a kameň, má celoplošný koberec s jutovým podkladom krátku životnosť, preto je potrebné zvážiť, či je jeho použitie naozaj najlepšia voľba vzhľadom na frekvenciu využitia priestoru.

    S kľudným svedomím ho však stále môžete použiť v obytných budovách, najmä v spálňach, ktoré sú cez deň väčšinou nepoužívané, a chceme v nich mať pocit tepla.

    Textilné podlahové krytiny
    Špeciálne techniky tlače umožňujú vytváranie rôznych vzorov

    5. Vlnené koberce

    Vlnené koberce sa vyznačujú prirodzenou krásou. Prepletanie vlákien spôsobuje, že tieto podlahové krytiny, v závislosti od miesta, kde sa nachádzajú a typu osvetlenia, majú  zvláštny odraz, farby a motívy vždy pôsobia inak. Nové technologické a módne trendy diktujú  kombinovať vlnu s hodvábom alebo bavlnou, alebo aby vlnu špeciálnym postupom premeniť na plsť.

    5.1. Vlnené koberce - výhody

    Vlnený koberec je výborným tepelným aj zvukovým izolantom, pretože bráni prechodu teploty, na dotyk je veľmi príjemný. Vlna reguluje množstvo vlhkosti v miestnosti. Keďže je vlna prírodný materiál, dá sa plne recyklovať. Vlnené podlahové krytiny si pri pravidelnej údržbe zachovajú krásny vzhľad po dlhú dobu. Vďaka svojej pružnosti sú odolné a vhodnejšie na trvácnejšie použitie ako napríklad iné druhy textilných podlahových krytín.

    5.2. Vlnené koberce - nevýhody

    Na druhej strane je údržba vlnenej podlahovej krytiny náročná. Pravidelne ju treba kefovať, vysávať a nesmieme zabúdať ani na vhodnú vlhkosť v miestnosti. Nepravidelnou údržbou vlnenej podlahovej krytiny dochádza k vzájomnému prepletaniu vlákien a zmršťovaniu. Treba tiež poznamenať, že vlnený koberec je najdrahší zo všetkých textilných podlahových krytín.

    6. Textilné koberce – pokládka

    6.1. Textilné koberce – zvitky a kusy

    Textilné koberce sú na trhu dostupné vo forme zvitkov alebo kusov a vyrábajú sa prevažne z prírodných a ekologických materiálov.

    6.2. Kladenie textilných podlahových krytín

    Všetky typy textilných podlahových krytín môžu byť celoplošné, umožňujú kladenie od steny k stene.  Môžu byť položené s lepením alebo bez neho. V žiadnom prípade nezabúdajte, že podklad pre pokládku textilnej podlahy musí byť čistý, suchý, rovný a nosný. Nesmie byť  popraskaný. Ak sa praskliny vyskytnú, treba ich opraviť. Textilné podlahové krytiny sú v zásade vhodné na akýkoľvek podklad, dokonca aj na holý betón, resp. klasický poter. Po dokončení pokládky je povrch ihneď pripravený na použitie.

    Miestnosť, v ktorej je položený akýkoľvek typ textilnej podlahovej krytiny, musí mať minimálnu teplotu 15 °C a vlhkosť vzduchu menej ako 75 %. Textilné podlahové krytiny sú vhodné na použitie ihneď po pokládke.

    7. Textilné koberce – cena

    Cena textilných kobercov sa líši podľa druhu kobercovej krytiny, povrchu, kvality materiálu a samozrejme výrobcu. Keď ide o textilné koberce, nezabudnite k cene koberca prirátať ešte náklady na pokládku. Cena textilného koberca, len s dodávkou je 10 až 16 EUR/m2. Vlnené koberce stoja podstatne viac, okolo 32 EUR/m2.

    Za samotnú pokládku textilného koberca, ktorá zahŕňa brúsenie existujúceho podkladu, aplikáciu vyrovnávacej hmoty a protišmykového náteru, zaplatíte asi 12 EUR/m2.

    Odborný článok 865
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Textilné koberce?

    Máme 331 realizátorov v oblasti Textilné koberce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 331 realizátorov v oblasti Textilné koberce
    9.4
    3

    Matej Tomašovič


    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    10
    1

    JM-služby SK s.r.o. - Jozef Mokrý


    8.6
    0

    And&Mar Services, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené