Pre oblasť

    MDF dosky, drevotrieska alebo niečo iné?

    Článok si prečítalo viac ako 2868+ používateľov
    Na trhu dnes môžete nájsť rôzne materiály, ktoré môžu byť použité na výrobu nábytku na mieru. Keď si budete u stolára objednávať nejaký kus nábytku na mieru do kuchyne alebo obývačky, budete si musieť vybrať materiál, z ktorého ten nábytok bude vyrobený. V tomto článku sa zmienime o jednotlivých materiáloch, ktoré sú najčastejšie používané na výrobu nábytku na mieru.
    Odborný článok 2868
    drevotrieska
    Máme 1135 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1. MDF dosky

    1.1. Čo sú to MDF dosky?

    Na výrobu nábytku na mieru sa v poslednej dobe veľa používajú MDF dosky. Sú to dosky vyrobené z dreveného prachu a živice, lisované pod vysokým tlakom a teplotou. MDF dosky preto majú vysokú hustotu a sú jednotnejšie a kompaktnejšie ako drevotrieskové dosky.

    1.2. Výhody MDF dosiek

    Keďže je MDF doska o niečo drahšia ako drevotriesková doska, má niekoľko výhod. Jej povrch je hladký, doska sa dá ľahko opracovať – rezať, brúsiť, vŕtať... Lakovaná MDF doska sa používa na výrobu moderných kuchýň na mieru, ale aj iných kusov nábytku. Stolár môže MDF dosky lakovať až dovtedy, kým nezískajú vysoký lesk, či už ide o bielu alebo inú farbu. Lakované MDF dosky pôsobia jednotne, pretože okraje nikde nevidieť. Ak chcete vynikajúcu, priamočiaru eleganciu a jedinečnú kuchyňu na mieru, voľba MDF dosiek je správnym riešením.

    1.3. Nevýhody MDF dosiek

    Hlavnou nevýhodou MDF dosiek je vysoká cena. V porovnaní s drevotrieskovou doskou môže byť MDF doska až 2-krát drahšia! Ak sa však rozhodnete kus nábytku alebo celú zostavu potiahnuť „ultrapasom“, potom výber MDF dosiek nie je racionálny, pretože výrobok bude iba drahší a ďalšie rozdiely nebudú viditeľné. Celkový estetický dojem bude rovnaký.

    MDF dosky
    MDF dosky 

    2. Drevotrieska

    2.1. Čo je to drevotriesková doska?

    Drevotrieska je kompozitný materiál, ktorý sa vyrába z drevených častíc (drevná štiepka, hobliny alebo piliny), spojených syntetickou živicou alebo nejakým iným vhodným spojivom,  ktoré sú ďalej lisované alebo extrudované a narezané na dosky určitých rozmerov. Drevotrieskové dosky je možné ďalej upravovať, čím sa zlepšia ich mechanické vlastnosti (napr. laminovaním fóliou, dyhovaním, lakovaním...), vzniknú tak drevotrieskové dosky v rôznych farebných odtieňoch, vzorované. Takto spracovaná drevotrieska sa najviac využíva v nábytkárskom priemysle. Dostať ju aj vo voľnom predaji, kedy môže byť použitá na výrobu nábytku na mieru a vybavenie interiéru.

    Drevotrieska je materiál, ktorý sa v surovom stave používa len zriedka, keď je obložená iným materiálom alebo potiahnutá rôznymi druhmi fólie, môže byť použitá na výrobu kuchynského alebo kúpeľňového nábytku.

    Obzvlášť vhodná na výrobu kuchynských a kúpeľňových prvkov je drevotriesková doska  opracovaná tak, aby bola vodeodolná.

    2.2. Drevotriesková doska – výhody

    Drevotrieska má mnoho výhod. V prvom rade treba spomenúť, že drevotrieska je ľahká a cenovo dostupná. Umožňuje rôzne dizajny, môže byť obyčajná alebo vodeodolná. Drevotriesková doska je ľahko spracovateľná. Ak je dyhovaná alebo potiahnutá vhodnou melamínovou fóliou, môže mať matný alebo vysoko lesklý povrch a ako takú ju možno použiť v rôznych štýloch a estetických riešeniach.

    Tiež treba vyzdvihnúť jednoduchú údržbu, keďže sa drevotrieskové dosky veľmi ľahko čistia. Sú aj hygienicky nezávadné, to znamená, že sú vhodné aj do reštaurácií a predajní potravín. Odolné sú aj UV žiareniu a majú dobrú tepelnú, chemickú a mechanickú odolnosť, takže sú vysoko odolné proti poškriabaniu, oderom a nárazom.

    2.3. Nevýhody drevotrieskových dosiek

    Drevotrieska má však aj niektoré nevýhody, ktoré spočívajú v jej spracovaní. Drevotrieskové dosky nemožno brúsiť okolo rohov ani stenčovať. Trochu problematické je aj vŕtanie. Inými slovami, ak chceme prerobiť drevotrieskovú skriňu vyrobenú stolárom, ťažko zakryjeme existujúce diery a opravíme chyby. Je tiež ťažké opraviť poškodenia spôsobené údermi.

    2.4. Drevotrieska je jedným z najobľúbenejších stolárskych materiálov

    Drevotrieska je pre svoje jednoduché a rozmanité metódy a spôsoby spracovania a dostupnú cenu jedným z najobľúbenejších stolárskych materiálov. Ak chcete, aby bol povrch objednaného kusu nábytku potiahnutý „ultrapasom“ alebo dyhovaný, potom je drevotrieska tou najlepšou voľbou a cenovo najvýhodnejšie riešenie.

    Drevotrieskové dosky
    Drevotrieskové dosky sú cenovo dostupné

    3. Drevotrieska potiahnutá fóliou

    3.1. Čo je drevotrieska potiahnutá fóliou?

    Drevotrieska potiahnutá fóliou je vlastne surová drevotriesková doska potiahnutá dekoratívnou fóliou v rôznych farbách alebo vzoroch, ktoré sú imitáciou dreva, kovu... Tento materiál ponúka veľa možností pri navrhovaní interiérového dizajnu a výrobe nábytku.

    3.2. Kde sa používa drevotrieska potiahnutá fóliou?

    Drevotriesku potiahnutú fóliou je možné použiť na výrobu rôznych druhov nábytku alebo ako obklad stien. Používa sa dokonca aj v automobilovom priemysle na vybavenie niektorých typov vozidiel, aj keď sa drevotrieskové dosky najčastejšie používajú vo verejných priestoroch, predovšetkým kvôli cenovej dostupnosti, napr. v nemocniciach, reštauráciách, baroch, obchodoch a podobne.

    Drevotrieska potiahnutá fóliou v rôznych farbách alebo fóliou, ktorá je imitáciou niektorých iných materiálov môže byť použitá na oživenie priestoru, resp. ako dekoratívny prvok.

    4. Dyhovaná drevotrieska/MDF dosky

    Ak chcete kuchyňu na mieru, ktorá bude vyzerať ako keby bola vyrobená z pravého masívneho dreva, potom je kombinácia drevotriesky a dyhy ideálnou voľbou. Dyhovať sa môžu MDF dosky aj drevotrieskové dosky, no treba si uvedomiť, že realizácia s MDF doskou bude oveľa drahšia. Dyha je tenká vrstva dreva rôznej hrúbky – od niekoľkých milimetrov až po jeden centimeter. Môže byť z domácich druhov dreva ako je dub, buk, orech, čerešňa alebo z tíkového a z podobných exotických druhov dreva. Dyhy môžu byť brúsené alebo hladké, bielené alebo opracované tak, aby vyzerali staršie.

    Textúra dyhy je v porovnaní s imitáciami oveľa prirodzenejšia.

    Výhoda drevenej dyhy je v tom, že ide o prírodný materiál, ktorý dodáva nábytku dojem tepla. Textúra, farba, tvar alebo podobné vlastnosti dyhy sú vždy lepšie ako akákoľvek napodobenina. Okrem toho sa dá dyha na okrajoch použiť tak, aby vyzerala ako masívne drevo. Ak sa použije hrubšia dyha, nábytok na mieru sa môže zreštaurovať.

    Dyha
    Dyha sa najviac svojím vzhľadom podobá masívnemu drevu

    5. Ultrapas

    Pre monochromatický nábytok na mieru alebo imitáciu akéhokoľvek prírodného materiálu je ultrapas ideálny. Ultrapas je kompozitný materiál pozostávajúci z niekoľkých vrstiev celulózy a papiera impregnovaného melamínovou živicou. Jeho výhodou je vysoká odolnosť proti nárazom a opotrebovaniu.

    Ultrapas je najčastejšie používaný materiál na obohatenie drevotrieskových dosiek, z ktorých sa vyrábajú kuchyne a iný nábytok na mieru.

    K dispozícii je veľa možností: ultrapas vo farbe, v imitácii dreva alebo kameňa, dostupný je aj ultrapas s tenkou vrstvou rôznych kovov alebo tlačenými vzormi. Kombinácia ultrapasu a drevotriesky je cenovo dostupné riešenie. Nevýhodou tejto kombinácie je, že obnova alebo oprava utrapasového nábytku sa jednoducho neoplatí. To isté platí aj pre hrany, oblepené špeciálnymi páskami. Spoje pásky a ultrapasu sú vždy slabým miestom, sú citlivejšie na poškodenie a navyše môžu pôsobiť lacno.

    Ultrapas
    Ultrapas je kompozitný materiál pozostávajúci z niekoľkých vrstiev celulózy a papiera

    6. Masívne drevo alebo iné materiály

    V modernom dizajne sa čoraz viac kladie dôraz na používanie prírodných textúr a materiálov v obytnom priestore. Niet pochýb, že drevo vnáša do našich príbytkov teplo, vôňu, vplýva na našu náladu. Nábytok z masívu je nadčasový, pretože sa dá reštaurovať, brúsiť, lakovať... Drevo je prírodný materiál, ktorý presvedčí svojou jedinečnou textúrou. Tieto výhody však rýchlo spochybňuje vysoká cena.

    Masívny nábytok je vždy minimálne o 50 % drahší ako nábytok z MDF dosiek alebo iných kompozitných materiálov. Náročnejšia je aj výroba väčších alebo tenších dosiek a spájanie pripravených prvkov. Zákazníci si preto čoraz menej na výrobu nábytku na mieru vyberajú masívne drevo, na tieto účely volia iné materiály.

    Masívne drevo
    Nábytok z masívneho dreva je najdrahší

    7. Čo si teda vybrať?

    Pri výbere materiálu pre kuchyňu alebo obývačku na objednávku odporúčame vyhnúť sa imitáciám dreva a uprednostniť drevotrieskové dosky a drevenú dyhu. Ak chcete rovné línie, MDF dosky s vysokým leskom sú tou správnou voľbou. Pracovné plochy alebo nábytok na mieru, ktoré budú vystavené vlhkosti, však musia byť pokryté odolným ultrapasom.

    Ceny materiálov sú dnes viac-menej približné, preto sa neoplatí šetriť na úkor kvality. Najdrahšia je práca stolára, ktorý vyrába nábytok na mieru.

    Odborný článok 2868
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1135 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1135 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    9.7
    0

    DREVOSTYL ZAVARSKÝ

    52 Siladice
    7.6
    4

    Conteel s.r.o. - Peter Macho


    8.8
    0

    PEKRA, spol. s r.o.


    9.7
    0

    Almaris


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené