Pre oblasť

    Prečo je potrebné pravidelné čistenie komína

    Článok si prečítalo viac ako 764+ používateľov
    Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké služby poskytuje kominár? Pri vykurovaní sa na stenách dymovodov a komína usadzuje mazľavá hmota decht, ktorá zmenšuje priemer komína, a zároveň je vysoko horľavá. Vznietenie dechtu a sadzí má za následok vznik komínového požiaru. Čistením komína kominár odstraňuje decht a sadze. Práve preto je pravidelné čistenie komína dôležité nielen pre bezpečnosť obyvateľov domu, ale aj pre dobré vykurovanie. Sadze znižujú aj účinnosť vykurovacích zariadení, spotrebuje sa tak viac paliva a na kúrenie sa minie viac peňazí.
    Odborný článok 764
    cistenie kominov
    Máme 245 realizátorov v oblasti Kominárstvo:

    Čistenie komína

    Pri spaľovaní paliva s vysokým obsahom uhlíka sa uvoľňuje veľké množstvo sadzí, ktoré sa usadzujú na stenách komína. Všetky tieto nahromadené nečistoty, pod vplyvom rôznych vonkajších a vnútorných faktorov, sa môžu vznietiť a spôsobiť požiar. Tomu sa dá predísť pravidelným čistením komína.

    Kominár vykonáva ručné alebo mechanické čistenie komína, kontrolu a meranie emisií na zariadeniach a určite vie aj poradiť ako správne používať vykurovacie zariadenia a dymovody. Čistý komín zlepšuje ťah komína, čím sa zlepšuje hospodárnosť prevádzky vykurovacích zariadení a paliva. Zároveň je produkcia škodlivých plynov nižšia, čo je dôležité nielen pre životné prostredie, ale aj pre vašu peňaženku. Pozrime sa bližšie na niektoré služby, ktoré poskytuje kominár.

    Prvá kontrola spaľovacieho zariadenia

    Prvá kontrola sa vykoná pri každom novom alebo upravenom spaľovacom zariadení, dymovode alebo pri obnove budovy. Pri prvej kontrole vykurovacieho zariadenia sa overí správnosť inštalácie v súlade s projektovou dokumentáciou a predpismi, čím sa zabráni nesprávnej inštalácii a prevádzke. Kominár skontroluje spotrebič, dymovody, prieduchy, prístup k spotrebičom a posúdi riziko otravy spalinami. Na základe kontroly vydá kominár kladnú správu o prvej kontrole alebo určí lehotu na nápravu. Po uplynutí lehoty na nápravu je užívateľ spaľovacieho zariadenia povinný informovať kominára, ktorý vykoná opätovnú kontrolu spotrebiča. Na základe kladnej správy sa zariadenie zapíše do katalógu zariadení, ktorý je platný ako povolenie na prevádzku. Na objednanie prvej kontroly je potrebné vyplniť žiadosť o zápis vykurovacieho zariadenia do registra, priložiť všetky plány a dokumentáciu, získať súhlasy vlastníkov, ak ide o pripojenie na komín v bytovom dome, a všetko zaslať príslušnému kominárovi.

    Keď ide o vykurovacie sys­témy, ich súčasťou môžu byť kotly a aj klimatizačné zariadenia. Už niekoľko rokov energetická efektívnosť ich prevádzky podlieha kontrole – vyžaduje to zákon č. 314/2012 Z. z. o kontrole vykurovacích systémov a klimatizačných systémov. Kontrolujú sa tie vykurovacie systémy, ktorých súčasťou je kotol s výkonom väčším ako 20 kW. Hlavným účelom prvých kontrol (doteraz) bolo overiť účinnosť, s akou kotly premieňajú palivo na teplo. Účinnosť sa však môže počas prevádzky výrazne znížiť. Vplýva na to nielen vek zariadenia, ale aj spôsob jeho prevádzkovania. Ak sa pri kontrole zistí, že kotol nespĺňa podmienky stanovené normami, je potrebné uviesť to v správe z kontroly. To znamená, že by  majiteľ mal zabezpečiť minimálne dobrý servis, prípadne zvážiť aj výmenu kotla.

    Pri prvej kontrole sa porovnáva výkon kotla a maximálny tepelný výkon, ktorý bol určený výpočtom na základe tepelnotechnických vlastností objektu. Ak je kotol starší ako 15 rokov, vykonáva sa rozšírená kontrola, ktorá pozostáva z celkovej podrobnej technickej kontroly vykurovacej sústavy. Kontrolu v danej oblasti vykonávajú oprávnené osoby, špecialisti s odbornou spôsobilosťou na vykonávanie kontroly.

    Keď ide o novostavbu s komínom, ku kolaudácii je potrebná revízna správa od kominára. Revízna správa komína a dymovodu je potrebná aj pre poisťovňu.

    Kontrola spaľovacieho zariadenia zabezpečuje optimálnu prevádzku zariadenia, nižší účet za vykurovanie a nižšie riziko vzniku požiaru
    Kontrola spaľovacieho zariadenia zabezpečuje optimálnu prevádzku zariadenia, nižší účet za vykurovanie a nižšie riziko vzniku požiaru

    Kontrola komína aspoň raz ročne

    Pravidelná kontrola znižuje riziko požiaru, znižuje možnosť otravy spalinami či riziká súvisiace s ochranou životného prostredia. Vždy majte na pamäti, že bezpečnosť a ochrana vašej rodiny je prvoradá. Majiteľom domu s komínom ukladá novela zákona o ochrane pred požiarmi vykonať kontrolu komínov a aj dymovodov s napojeným vykurovacím telesom minimálne raz ročne. V niektorých prípadoch, v závislosti od technického riešenia, je potrebné aj častejšie vykonať kontrolu komína. Skontrolovať a podľa potreby vyčistiť treba nielen klasický komín, na ktorý je napojený krb či pec, ale aj komín, ku ktorému sú pripojené kondenzačné kotly.  Keď ide o poisťovne, na preplatenie škôd spôsobených ohňom poisťovni nestačí čestné vyhlásenie o tom, že ste si komín sami vyčistili. Poisťovne vyžadujú potvrdenie o revíznej kontrole od kominára, bez tohto dokumentu vám škody spravidla nepreplatia. Okrem toho, nastáva tu aj riziko pokuty a v konečnom dôsledku aj trestné stíhanie. Aj napriek výdobytkom doby, komíny aj v 21. storočí zohrávajú dôležitú úlohu, a preto im treba venovať náležitú pozornosť a zabezpečiť pravidelnú údržbu.

    Najvhodnejšie je vykonať ročnú kontrolu komína súčasne s jeho každoročným čistením.

    Čistenie komínov, spaľovacích zariadení a prieduchov

    Základná služba, ktorú kominári najčastejšie poskytujú, je čistenie komína. Neodmysliteľnou pomôckou pri tejto práci je komínová kefa, aj keď kominári určite používajú aj iné nástroje. Dobre vyčistený komín zaisťuje vyššiu požiarnu ochranu, lepšie prúdenie vzduchu, čím sa zvyšuje účinnosť spaľovania a životnosť spaľovacích zariadení alebo vykurovacích systémov. V dôsledku toho sa znižujú aj náklady na vykurovanie. Možno to znie neuveriteľne, ale zistilo sa, že každý milimeter usadeniny vo vnútri komína zvyšuje spotrebu energie o 3 až 5 %, čo, uznáte, vôbec nie je zanedbateľné.

    Vykurovanie tuhými palivami (napríklad uhlím) si vyžaduje čistenie až 4-krát za sezónu, vykurovanie biomasou 2-krát. Ak na kúrenie používate vykurovací olej alebo plyn, odporúča sa jedno čistenie za vykurovaciu sezónu. Raz ročne je potrebné vyčistiť aj prieduchy pre prívod a odvod vzduchu.

    Komín silne znečistený sadzami a dechtom slabo ťahá, spaľovaním sa z paliva uvoľňuje menej tepla a vzniká viac sadzí
    Komín silne znečistený sadzami a dechtom slabo ťahá, spaľovaním sa z paliva uvoľňuje menej tepla a vzniká viac sadzí

    Odstránenie nánosov dechtu

    Dobrý prísun kyslíka pri spaľovaní palivového dreva zlepšuje jeho účinnosť, pričom sa uvoľňuje viac tepla a vzniká menej sadzí. Usadeniny dechtu a sadze sa môžu hromadiť na vnútornej strane dymovodov v dôsledku nesprávne dimenzovaného dymovodu, nedostatočného prívodu vzduchu, nekvalitného paliva, nedostatočného spaľovania alebo v dôsledku nepravidelného a nedostatočného čistenia. Usadeniny dechtu v dymovodoch sa odstraňujú mechanicky alebo spaľovaním. Preventívne odstraňovanie usadenín znižuje riziko vzniku požiaru v dôsledku samovznietenia a zlepšuje odvod spalín zo spaľovacieho zariadenia.

    Meranie emisií zo spaľovacieho zariadenia

    Merania emisií zabezpečia, aby škodlivé plyny a tepelné straty zostali v rámci projektovaných limitov. Merania sú potrebné na zabezpečenie efektívneho využívania energie, ochrany životného prostredia a ovzdušia a ochrany zdravia. Meranie emisií spalín sa vykonáva pri každej kontrole spaľovacieho zariadenia, pričom kominár vydá správu o meraní. Ak sa zistia nezrovnalosti, je potrebné aby ich používateľ odstránil v stanovenej lehote. Staršie spaľovacie zariadenia, ktoré nespĺňajú moderné normy, musí prevádzkovateľ upraviť. Pravidelné merania zlepšujú výkon vykurovacieho zariadenia a zabraňujú možnosti otravy spalinami. Ak vykurujete plynom alebo vykurovacím olejom, emisie spalín je potrebné merať aspoň raz za vykurovaciu sezónu.

    Návšteva kominára teda zvyšuje požiarnu bezpečnosť vášho domova a znižuje náklady na vykurovanie, preto kontrolu komína a vykurovacieho zariadenia, resp. čistenie komína neodkladajte.

    Odborný článok 764
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kominárstvo?

    Máme 245 realizátorov v oblasti Kominárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 245 realizátorov v oblasti Kominárstvo
    8.6
    0

    Renata Rácova


    8.6
    0

    Ladislav Markech - KOMINÁRSTVO


    8.6
    0

    Miloš Balaz


    10
    1

    RB-KOMINSERVIS, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené