Pre oblasť

    Čistenie dlažby

    Článok si prečítalo viac ako 878+ používateľov
    Ľudia na jar väčšinou upratujú a čistia dvor, upravujú záhradu. Vydláždené plochy, vzhľadom na množstvo škár, si tiež vyžadujú pravidelnú údržbu. Niektorí tvrdia, že na dlažbu je potrebný betónový podklad, iní si myslia, že stačí piesok. Faktom je, že v oboch prípadoch sú škáry zvyčajne vyplnené obyčajným alebo kremičitým pieskom alebo maltou. Najjednoduchšie čistenie dlažby je pomocou vysokotlakových čističov. Najnovšia generácia viacúčelových čističov a vysávačov, zvlášť tých profesionálnych, je taká, že umožňuje aj použitie špeciálnych nástavcov na čistenie škár v dlažbe.
    Odborný článok 878
    cistenie dlazby
    Máme 582 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby:

    1. Čistenie dlažby (dosiek, blokov, tehál, zámkovej dlažby...)

    1.1. Čo zahŕňa čistenie dlažby?

    Keď ide o čistenie dlažby, odstraňujú sa nečistoty, prach, ale aj burina, ktorá rastie medzi škárami dlažby. Semená burinových rastlín prenáša vietor a je takmer nemožné zabrániť ich rastu, najmä ak sú škáry vyplnené pieskom alebo maltou, ktoré sú dobrým podkladom pre rast burín. V severných tienistých častiach dvora sa môžu vyskytovať riasy a machy, pretože obľubujú vlhké miesta v tieni, v tienistých kútoch, kde je menej slnka, schnutie je pomalšie.

    1.2. Ako zabrániť šíreniu buriny?

    Keď sa machu a buriny konečne zbavíme, je potrebné zabrániť ich ďalšiemu šíreniu. Dá sa to urobiť pomocou herbicídov, ktoré nie sú príliš organické, alebo pomocou domácich prípravkov. Ocot, soľ a mydlo patria jednoznačne medzi najúčinnejšie domáce prostriedky na čistenie dlažby. Špeciálne fytofarmaceutické prípravky sú dostupné v špecializovaných predajniach, bohužiaľ, nie vždy sú dostupné pre bežných zákazníkov. Pred použitím týchto produktov je potrebné poradiť sa s predajcom o tom, ako ich aplikovať na rastliny a informovať o tom, aký je ich vplyv na životné prostredie.

    Pravidelné čistenie dlažieb je dôležité, aby sa zmiernilo šírenie burín
    Pravidelné čistenie dlažieb je dôležité, aby sa zmiernilo šírenie burín

    2. Ručné čistenie škár

    Buriny sa zbavíte aj nožnicami. Takéto čistenie škár je lepšie ako čistenie vysokotlakovým čističom, nakoľko odstraňujeme len to, čo nám prekáža resp. kazí vzhľad dvora. Nevýhodou ručného čistenia dlažieb je, že si vyžaduje fyzickú prácu, ktorá trvá oveľa dlhšie, a často spôsobuje bolesti chrbta v dôsledku nesprávnej polohy tela.

    3. Čistenie dlažby chemickými prostriedkami

    So špinou si samozrejme poradíte aj pomocou chemických prostriedkov. Takéto čistenie dlažby je síce efektívne, no nie práve najekologickejšie. Navyše neexistuje žiadna záruka, že sa burina a špina znova neobjavia. Neexistujú spoľahlivé dôkazy o tom, že niektorý z aplikovaných prostriedkov môže byť dlhodobým, resp. trvalým riešením tohto problému.

    Odborná rada zo spoločnosti Tomáš Lovás

    1. Čomu sa venuje Vaša spoločnosť?

    Naša spoločnosť sa venuje čisteniu a renovácii všetkých druhov povrchov. Predovšetkým sa zameriavame na čistenie striech fasád dlažieb a iných. Potom je to následná buď hydroizolácia striekanie natieranie alebo impregnácia týchto daných povrchov. V skratke následné ošetrenie pred vodou zimou  slnkom a poveternostnými vplyvmi. Naša firma je tu už od roku 2007. Samozrejme vieme poskytnúť zákazníkovi aj rôzne stavebné práce popri týchto prácach.

    2. Ako prebieha realizácia čistenia zámkovej dlažby a kedy je správny čas na vyčistenie zámkovej dlažby?

    Realizácia týchto prác prevažne začína na jar, keď sú teploty v noci stabilné a neklesnú pod teplotu 3 stupňov a končia na jeseň presne z toho istého dôvodu. Samotnému čisteniu zima nevadí skôr následnému ošetreniu povrchu. Realizácia prebieha jednoducho. Náš tým príde všetko potrebné zakryje pred znečistením nainštaluje si pracovné pomôcky ku ktorým by nemala chýbať elektrina a voda ak nie je viem to zabezpečiť dodávkou vlastnej vody a elektrocentrály no v tomto prípade sa zákazka finančne navýši. Ak je všetko potrebné pripravené začíname nanášať čistiaci prostriedok pomocou airless zariadenia a následne po dobe 15 až 20 minúť začína samotné čistenie rotačnými kefami. Keď je všetko takto vyčistené tak sa prebytočný bordel naberie do vedier a zlikviduje sa. Nakoniec sa všetko napení jednoducho pooplachuje a následne sa dlažba ošetrí proti tvoreniu rias machov a ďalších nečistôt. Ak si zákazník želá na konci škáry v dlažbe vyškárovať tak ich vyškárujeme vopred dohodnutým materiálom ako je napríklad najčastejšie kremičitý piesok alebo rôzne druhy a frakcie kameniva. Pracovné pomôcky a obalový materiál pobalíme a naša práca je tým pác na konci.

    3. Dá sa zámková dlažba vyčistiť aj od oleja a ako?

    Na otázku či sa dá zámková dlažba vyčistiť aj od oleja je odpoveď že áno ak sa zakročí v čas najneskôr do jedného týždňa od znečistenie. Po dlhšej dobe na mieste ostane jemný fľak záleží na tom ako dlho je daný povrch znečistený a ako hlboko nasiakol olej do materiálu a ako moc je materiál savý a pórovitý.

    4. Aký je dnes záujem o realizáciu čistenia dlažieb, koľko trvá realizácia a ako sa pohybujú ceny na Slovenskom trhu?

    V našej firme je záujem o čistenie dlažieb dosť vysoký ako aj o ostatné služby ktoré poskytujeme. Veľa krát si zákazník nevie dať rady s týmito problémami tak sa otočí na nás a mi mu radi so všetkým pomôžeme a zodpovieme všetky jeho otázky. Čistenie takýchto dlažieb trvá vždy inak u každého. Hlavne záleží od znečistenie potom ďalej od tlaku vody akú zákazník má doma na pozemku a či disponuje aj elektrickou sieťou 400V.  Keď sú podmienky ideálne vie jeden človek za deň vyčistiť cca 120m2 a keď je to opačne napríklad 40m2. No v priemere by som to zhrnul tak zhruba do tých 250m2 vieme vyčistiť za jeden deň. Na druhý deň sa vždy všetko riadne naimpregnuje a zapieskuje. Najčastejšie podľa našich skúseností majú majitelia rodinných domov do tých 200m2 dlažieb a chodníkov. Cez leto keď je ideálne počasie že sú teploty vysoké vieme takúto službu zrealizovať aj za jeden deň.

    A na záver je cena to je to čo všetkých zaujíma najviac. Cena je vždy individuálna záleží od množstva dlažby od jej znečistenie a od úkonov ktoré si zákazník želá zrealizovať.

    Pri samotnom čistení začína cena na 1,8 za m2 a môže sa vyšplhať až k 3eurám za m2. Impregnácia začína na 2 eurách za m2 a môže sa vyšplhať až na 4,5 eura za m2. A zapieskovanie takejto dlažby kremičitým pieskom 0,5eura za m2.

    Odbornú radu poskytol pán Tomáš Lovás - obnovime.sk

    4. Vysokotlakový čistič

    4.1. Vysokotlakový čistič zaisťuje najlepšie výsledky

    Prach, soľ, mastnoty, rôzne nečistoty a burinu medzi škárami najlepšie odstránite vysokotlakovým čističom. Takéto spotrebiče na domáce použitie niekedy môžu byť príliš agresívnym prostriedkom. Samozrejme, dlažby budú vyzerať ako nové a budú mať ešte dlhšiu životnosť. Nevýhodou vysokotlakového čističa je, že často vymýva piesok zo škár, preto je potrebné prázdne miesta medzi dlažbou po vyčistení opäť vyplniť materiálom, ktorý bol použitý na škárovanie. Aby prúd vody pod vysokým tlakom vytlačil zo škár čo najmenej škárovacej hmoty, čistenie by sa malo robiť až vtedy, keď je dlažba úplne suchá.

    Vysokotlakový čistič je veľmi účinný
    Vysokotlakový čistič je veľmi účinný

    5. Ako funguje vysokotlakový čistič

    Zdokonaľovanie technológie výroby rôznych prístrojov a zariadení, vrátane domácich spotrebičov, viedlo k tomu, že dnes pre potreby upratovania a umývania v domácnostiach možno používať aj spotrebiče, ktoré boli predtým výlučne na priemyselné alebo profesionálne použitie. Na trhu sa tak objavili početní výrobcovia a dodávatelia viacúčelových čističov a parných čističov, ako aj vysávačov, ktoré možno vďaka ich  príslušenstvu a nástavcom použiť v dome aj okolo neho. Keď ide o vysokotlakový čistič, ten funguje tak, že silným prúdom vody pod vysokým tlakom odstraňuje z dlažieb riasy, machy, lišajníky a spomedzi škár burinu. Vysokotlakové čističe zvyčajne majú aj trysky, ktoré zaisťujú vyššiu efektivitu čistenia a rýchlejšiu prácu. Navyše to znamená, že na prevádzku spotrebujú menej vody, saponátu a samozrejme aj energie. Samozrejme, je len na vás, či sa rozhodnete pre kúpu niektorého z týchto prístrojov alebo si prenajmete profesionála, ktorý čistenie dlažby vykoná namiesto vás.

    6. Koľko stojí vysokotlakový čistič na čistenie dlažby?

    Cena vysokotlakového čističa závisí od výrobcu, typu a výkonu prístroja. Na trhu je veľké množstvo modelov od základných s nižším výkonom, ktoré sú vhodné pre domáce použitie až po poloprofesionálne, či plne profesionálne čističe, ktoré sa môžu používať každý deň niekoľko hodín. Ceny za modely vhodné na použitie do vašej záhrady sa pohybujú okolo 200 eur. Silnejšie a profesionálnejšie čističe sú o niečo drahšie. 

    Odborný článok 878
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby?

    Máme 582 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 582 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby
    9.8
    1

    FARTYG TRÄT, s.r.o.


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    10
    1

    Renáta Chudá - čistenie fasád


    8.8
    0

    DENEMA s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené