Pre oblasť

    Zelená strecha, jej vrstvy a cena

    Článok si prečítalo viac ako 1350+ používateľov
    Začiatkom minulého storočia si projektanti v zvýšenej miere začali uvedomovať, že ľudia svojou činnosťou, okrem iného aj v oblasti stavebníctva, ničia prírodu. Vznikla tak idea ozeleniť strechy a tým spôsobom vrátiť prírode aspoň časť z toho, čo jej ľudia berú svojou činnosťou. Zelené strechy sú dnes čoraz bežnejšie v krajinách severnej a strednej Európy, u nás sa však tento trend pomaly snaží presadiť. V tomto článku sa zmienime o výhodách a nevýhodách tohto typu strešnej konštrukcie. Zelenú strechu je potrebné vnímať ako investíciu, nie ako náklad. 
    Odborný článok 1350
    zelene strechy
    Máme 304 realizátorov v oblasti Zelená strecha:

    1. Aké sú výhody zelenej strechy?

    1.1. Zelená strecha – kúsok prírody

    Zelená strecha jedinečným spôsobom vracia prírode časť strateného povrchu a zároveň predstavuje aj estetický prvok a zaujímavý prvok životného prostredia. Priestor získaný plochou strechou môže byť využitý ako terasa na oddych. Strecha s rastlinami prináša do priestoru zeleň, ktorá pôsobí upokojujúco, spríjemňuje a zvyšuje kvalitu bývania. Pre tých, ktorí bývajú v meste, a málo chodia do prírody, zelená strecha môže byť dobrou alternatívou.

    1.2. Zelená strecha je tepelne efektívna

    Zelená strecha tiež prispieva k dodatočnej tepelnej a zvukovej izolácii budovy. Má priaznivý vplyv na udržanie príjemného prostredia na bývanie. V zime zabraňuje tepelným stratám a v lete ochladzuje strešný priestor. Je všeobecne známe, že v letných mesiacoch je v podkroví zvyčajne dusno a horúco, a v zime príliš chladno a vlhko – to však neplatí, ak je strecha pokrytá vrstvou zeminy a určitým druhom rastlín. Zelená strecha navyše chráni hydroizoláciu budovy a tým predlžuje jej životnosť.

    1.3. Zelená strecha pohlcuje prachové častice

    V neposlednom rade zelené strechy pohlcujú aj časť prachových častíc z ovzdušia a vďaka zeleným rastlinám prispievajú k lepšej mikroklíme sídliska. To je obzvlášť žiaduce v mestskom prostredí, kde je znečistenie zvyčajne na vysokej úrovni a kde sú prítomné škodlivé častice rôzneho pôvodu.

    Odborná rada zo spoločnosti Real Roof s.r.o.

    1. Prečo sa rozhodnúť pre zelenú strechu, aké sú jej výhody?

    Dôvodov, prečo si zvoliť systém zelenej strechy je mnoho. Začala by som hlavne tým, čo bude ľudí najviac zaujímať, a to je ekonomická úspora. Systém zelenej strechy dokáže zabrániť velkým výkyvom teplôt. V zime chráni budovu pred únikom tepla, tým šetrí finančné prostriedky na vykurovaní, v lete zase chráni budovu pred prehrievaním, čiže šetrí financie na klíme.Pomocou zelenej strechy dokážete znížiť vašu spotrebu energie až o 25% pri vykurovaní a o 75% pri používaní klimatizácie.

    To však nie je vešetko. PVC strechy vystavené slnečnému žiareniu strácajú svoju funkčnosť najmä kvôli vplyvom počasia. Zelená strecha dokáže predĺžiť životnosť strechy až trojnásobne. Hydroizolačný materiál je chránený pred ultrafialovým žiarením, mechanickým poškodením, ale aj pred extrémnou horúčavou, či mrazom, čo šetrí  vaše peniaze pri údržbe a obnove.

    Ďalším veľmi podstatným argumentom, prečo si vybrať zelenú strechu je, že znižuje hlučnosť. Zelené strechy sú výbroným riešením aj v centre veľkomesta, pretože 1m² zelenej strechy dokáže absorbovať až 5kg CO₂ ročne a z hľadiska nižšej spotreby energie je znížená koncetrácia CO₂  v ovzduší až o 3,2 kg ročne. Tak isto rieši nedostatok priestoru, pretože si viete vybudovať v podstate záhradu, terasu na streche.

    Z ekologického hľadiska prináša zelená strecha taktiež mnoho benefitov. Teplota štandardnej plochej strechy sa môže vyšplhať až o 40° vyššie, v porovnaní so zelenou strechou. Budovy a cesty do seba nasávajú teplo a preto je teplota v miestach, kde je menej zelene vyššia až o 7°, ako mimo nich.

    Myslím si, že zelené strechy sú naša budúcnosť. Čoraz viac sa rieši globálne oteplovanie a sním sprevádzaný úbytok vody. Zelené strechy pomáhajú zadržiavať vodu z prívalových dažďov a tým sa zníži aj objem vody v kanalizačných systémoch o 70% až 95%. Tým, že sa táto voda nedostane do kanalizácie, prebehne prirodzená biofiltrácia a tak sa toxické látky ako napríklad olovo, meď, sulfid kademnatý a zinok ktoré sú súčasťou zrážkovej vody nedostávajú späť do vodných tokov, ale ostávajú zachytené v substráte. To znamená že zelená strecha zvyšuje kvalitu vody v danej lokalite.

    2. Aký je postup pri budovaní zelenej strechy?

    Postup pri budovaní zelenej strechy je nasledovný. Základom je hlavne kvalitná, dobre spracovaná hydroizolácia. Zelenú strechu je ideálne realizovať na novú hydroizoláciu, alebo hydroizoláciu po rekonštrukcií. Keďže zelená strecha so sebou prináša aj ďalšiu váhovú záťaž na streche, odporúčame, aby si zákazník dal vypracovať statický posudok v prípade rekonštrukcií. Pri novostavbách je väčšinou zelená strecha naplánovaná vopred, takže s váhou sa počíta. Už pred samotnou realizáciou odporúčame strechu prekontrolovať prostredníctvom iskrovej skúšky, aby sme zabezpečili, že hydroizolácia nebude poškodená a tak nedôjde k zatekaniu. Následne sa už prechádza na samotnú realizáciu, kde sa postup odvíja od typu vybranej zelenej strechy. Keďže zelenú strechu delíme hlavne na: extenzívnu - nepochôdzna, takmer bezúdržbová a bez potreby závlahového systému a intenzívnu - pochôdzna, slúži podobne ako záhrada. Rozdiel v týchto zelených strechách je hlavne vo využití zelenej strechy, od čoho závisí typ zvoleného substrátu a materiálu a výber pestovaných rastlín.

    3. Ako sa pohybuje cena zelenej strechy u nás na Slovensku a od čoho závisí?

    Cenová škála je veľmi široká, nakoľko cena zelenej strechy závisí od výberu typu (extenzívna/intenzívna) a veľkosti zelenej strechy a následne zvoleného materiálu a rastlín použitích na streche. Naša firma sa venuje prevažne systému extenzívnych zelených striech. Môžme povedať, že tento systém zelenej strechy sa pohybuje zhruba od 70€/za m². V tejto cene je zahrnutý materiál a práca. Cena intenzívnej zelenej strechy je závislá od hrúbky použitého substrátu. Ak zákazník si praje na streche pestovať stromy, substrát musí byť samozrejme v hrubšej vrstve a tým pádom aj cena bude vyššia.

    Na záver si dovolím dodať len toľko, že síce zákazník si za realizáciu zelenej strechy na začiatku priplatí, no v konečnom dôsledku sa mu to niekoľkonásobne vráti.

    Pani Bc. Barbora Fúsková, spoločnosť Real Roof s.r.o.

    2. Sklon zelenej strechy

    2.1. Sklon určuje typ zelenej strechy

    Sklon strechy určuje, aký druh vegetácie bude možné vysadiť na streche. Ak je sklon príliš strmý, dažďová voda pri silných dažďoch zmyje položenú vrstvu zeminy, takže výsadba väčších rastlín ako sú kríky a okrasné trávy neprichádza do úvahy. V takom prípade by dažďová voda zanechala katastrofálne následky, pretože rastliny by začali rýchlo odumierať a zeminu by bolo potrebné neustále dopĺňať tak, aby mala dostatočnú hrúbku. Ak má strecha strmý sklon, na výsadbu sú najvhodnejšie nízke trávy, lišajníky a machy. Strecha by mala byť vybavená protišmykovou vrstvou, ktorá zabráni zosuvu pôdy.

    2.2. Intenzívne alebo extenzívne ozelenenie strechy?

    Sklon strechy vplýva na realizáciu zelenej strechy. Môže byť extenzívny a intenzívny typ zelenej strechy, každý z nich si vyžaduje určitú hrúbku zeminy. Pri extenzívnom type zelenej strechy sa na plochú strechu vysádzajú nízko rastúce rastliny, ktoré si nevyžadujú neustálu starostlivosť a údržbu. Takými sú machy, kaktusy, niektoré druhy menších kríkov a menšie vždyzelené dreviny. Intenzívne ozelenenie kvôli väčšej hrúbke zeminy viac zaťažuje nosnú konštrukciu a rastliny potrebujú aj neustálu údržbu a zálievku. Ak uvažujete o ozelenení strechy, mali by ste byť veľmi opatrní. Extenzívnym porastom sa dá jednoducho ozeleniť existujúca strecha, no ak sa použije na ozelenenie intenzívny systém, je potrebné najskôr poradiť sa so statikom a skontrolovať statiku stavby. Problémom je hrubšia vrstva zeminy, ktorá má veľkú váhu navyše, ako aj ťažšie rastliny.

    Extenzívna zelená strecha je vhodná aj pre strechy so strmými sklonmi.

    Intenzívna zelená strecha nie je vhodná pre strechy so strmými sklonmi. Vhodná je pre ploché strechy alebo strechy s menším sklonom.

    Zelená strecha je vhodná na reguláciu vnútornej klímy a určite je aj ekologickým riešením
    Zelená strecha je vhodná na reguláciu vnútornej klímy a určite je aj ekologickým riešením

    3. Aké sú vrstvy zelenej strechy?

    3.1. Zelená strecha a typ konštrukcie

    Typ konštrukcie nemá vplyv na rozhodnutie o zelenej streche. Inými slovami, zelená strecha je vhodná takmer pre každú strechu bez ohľadu na skladbu konštrukcie budovy a materiál konštrukčných prvkov. Väčšinou sa zelená strecha realizuje na železobetónovej konštrukcii, ale môže byť aj na konštrukcii z pórobetónu, trapézového plechu alebo dreva. Bez ohľadu na to, o aký typ konštrukcie ide, treba ju najskôr chrániť podľa všetkých pravidiel a až potom ozeleniť, pretože korene rastlín môžu preniknúť až k nosným prvkom a narušiť ich statickú stabilitu, ak strecha nie je dostatočne chránená.

    3.2. Sklon zelenej strechy

    Sklon zelenej strechy sa nijako nelíši od sklonu akejkoľvek inej strechy, ale je pravdou, že veľkú väčšinu rastlinných druhov nemožno vysadiť na strmé svahy. Na strechách so strmým sklonom môžu byť vysadené lišajníky, machy a nízka tráva, ak chceme bohatú zeleň s kvitnúcimi rastlinami, kríkmi či dokonca nízkymi stromami, šikmé strechy na výsadbu týchto druhov rastlín v dôsledku erózie pôdy neprichádzajú do úvahy. Ako každá plochá strecha, aj plochá zelená strecha potrebuje minimálny sklon, aby mohla dažďová voda odtekať do odkvapov. Vhodný sklon je možné realizovať vyliatím betónovej dosky so sklonom alebo pomocou tepelnej izolácie (XPS dosiek) so sklonom.

    3.3. Vrstvy zelenej strechy

    Predtým, ako sa rozhodneme pre zelenú strechu, musíme zvážiť, na aký účel bude zelená strecha slúžiť a aké vrstvy bude obsahovať. Plochá strecha môže byť klasická alebo obrátená (inverzná) plochá strecha. Rozdiel medzi uvedenými typmi striech je v tom, že sa izolácia ľahšie montuje na klasickú strechu a inverzná plochá strecha poskytuje väčšiu odolnosť. Musíme sa tiež rozhodnúť, či bude strecha pochôdzna, alebo bude iba dekoratívnym prvkom. V závislosti od toho musí byť železobetónová doska vhodným spôsobom realizovaná.

    Klasická zelená strecha pozostáva z nasledujúcich vrstiev:

    1. Konštrukcia, ktorá môže byť vyrobená z rôznych materiálov a systémov. Môže byť železobetónová, oceľová (plechová) alebo drevená konštrukcia.
    2. Ďalšia vrstva je bitúmenový náter na ochranu konštrukcie pred dažďovou vodou a atmosférickou vlhkosťou.
    3. Potom nasleduje parozábrana, ktorá bráni prestupu vodných pár z interiéru stavby do jednotlivých vrstiev konštrukcie.
    4. Tepelná izolácia je ďalšia vrstva, ktorá bráni alebo znižuje prestup tepla zvnútra von a udržuje tak príjemné prostredie na bývanie v zimných aj letných mesiacoch. Musí byť dostatočne hrubá, pretože zabraňuje tepelným stratám v zime a zvyšovaniu teploty v lete a pomáha udržiavať stálu teplotu v miestnosti. Zvyčajne má hrúbku okolo 30 cm. Treba si uvedomiť, že výhodou zelenej strechy je aj to, že posledná vrstva zeminy a vegetácie pôsobí aj ako tepelná ochrana. V zime bráni prestupu tepla zvnútra von a v lete priaznivo pôsobí na znižovanie teploty, čím sa miestnosti v interiéri príjemne ochladzujú.
    5. Hydroizolácia chráni tepelnú izoláciu pred vodou a vlhkosťou a následne chráni všetky ostatné vrstvy stavebnej konštrukcie.
    6. Drenážny systém, ktorým je odvádzaná dažďová voda, zabraňuje nadmernej stagnácii vody na povrchu strechy. Táto drenážna vrstva však čiastočne zadržiava vodu, keďže ju rastliny na svoje fungovanie potrebujú. Na túto drenážnu vrstvu sa používa tzv. nopová fólia, ktorá zadržiava vodu a zároveň chráni spodné vrstvy pred mechanickým poškodením.
    7. Ďalšiu vrstvu tvoria filtre, ktoré prekrývajú inštalovanú drenáž a zabraňujú tak vymývaniu pôdy.
    8. Ochrana proti koreňom chráni spodné vrstvy pred prenikaním koreňov a následným možným mechanickým poškodením. Korene môžu byť veľmi agresívne, môžu spôsobiť obrovské škody na objekte, ak neexistuje vhodná ochrana proti koreňom, resp. ak je zle vykonaná.
    9. Zemina pre rastliny, ktorá závisí od druhu rastlín, ktoré chceme vysadiť. Zemina je potrebná bez ohľadu na to, či ide o intenzívny alebo extenzívny typ zelenej strechy. Hrúbka tejto vrstvy je určená typom vegetácie, pretože niektoré rastliny majú plytké korene, ale ak chceme vysadiť menšie kríky a stromy, je potrebná hlbšia vrstva zeminy, aby korene mali priestor na rast. V zásade má táto vrstva hrúbku 5 až 100 cm.
    10. Nasleduje protišmyková vrstva, ktorá je potrebná len pri strechách so sklonom 10° a viac, pri plochých zelených strechách nie je potrebná. Protišmyková vrstva zabezpečuje, že sa substrát (zemina) nezačne nadmerne vymývať pri silných dažďoch.
    11. Nakoniec je tu vrstva vegetácie, ktorú tvorí extenzívna alebo intenzívna zeleň. 
    Je veľmi dôležité správne zrealizovať všetky vrstvy zelenej strechy, aby samotná strecha dlho a dobre slúžila svojmu účelu
    Je veľmi dôležité správne zrealizovať všetky vrstvy zelenej strechy, aby samotná strecha dlho a dobre slúžila svojmu účelu

    4. Zelená strecha – cena

    Cena realizácie zelenej strechy (bez železobetónovej konštrukcie a odvodnenia), ktorá zahŕňa ochrannú vrstvu, vegetačnú vrstvu (ozelenenie), tepelnú izoláciu a hydroizoláciu sa pohybuje okolo 90 až 150 EUR/m2. Najdôležitejšia je hydroizolácia a odvodnenie, preto realizáciu rovnej strechy zverte odborníkovi. Chybné zhotovenie môže zapríčiniť neželané zvýšenie nákladov.

    Ak sa rozhodnete ozeleniť strechu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 1350
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zelená strecha?

    Máme 304 realizátorov v oblasti Zelená strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 304 realizátorov v oblasti Zelená strecha
    10
    0

    SK TMH Construction, s.r.o.


    10
    1

    EL strechy s.r.o


    10
    2

    GAMAT, s.r.o.


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené