Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Rekonštrukcia bytu v piatich krokoch

    Článok si prečítalo viac ako 1111+ používateľov
    Krásne zariadené bývanie je to, čo každého z nás inšpiruje a napĺňa životnou energiou. Zároveň zariadenie alebo rekonštrukcia bytu môže niesť pečať osobnosti, osobitosti, ktorá je predurčená originalitou majiteľa nehnuteľnosti, a z toho dôvodu sa nemusí páčiť každému. Cesta od schátraného bytu k dokonale upravenému bývaniu, po akom túžite a o akom snívate, však môže byť tŕnistá. Venujte pozornosť týmto 5 krokom, ktoré sú pri renovácii veľmi dôležité.
    Odborný článok 1111
    plan rekonstrukcie bytu
    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu:

    1. Rekonštrukcia bytu - posúdenie situácie

    Kúpili ste byt, zdedili ho alebo v ňom už nejaký čas bývate a chcete ho zrekonštruovať? Najprv treba zistiť, v akom stave sa byt nachádza a aké všetko práce bude potrebné vykonať. Vzťahuje sa to na okná, inštalácie, podlahy, parkety, steny, nábytok. V prípade výskytu plesní v interiéri, ktoré zásadným a negatívnym spôsobom ovplyvňujú zdravie, treba im venovať dostatočnú pozornosť. Taktiež byt treba premerať, ak nemáte hotový pôdorys, tak si ho vyrobte, označte problémové body, opíšte stav jednotlivých častí. Okrem toho môžete nájsť profesionála, staviteľa alebo architekta, ktorý vám s tým pomôže, najmä s tým, čo nasleduje v ďalšom kroku.   

    2. Rekonštrukcia bytu sa začína dobrým nápadom

    Po zhodnotení situácie má zmysel urobiť si komplexný plán, víziu toho, čo rekonštrukciou chcete dosiahnuť! Ľudia sa často rozhodnú pre čiastočné rekonštrukcie, najčastejšie je to z finančných alebo časových dôvodov. Čiže raz sa vymenia parkety, inokedy okná, potom sa prerába kúpeľňa... Samozrejme, možná je aj kompletná rekonštrukcia. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre čiastočnú alebo kompletnú rekonštrukciu, je vhodné presne vedieť, čo chcete v konečnom dôsledku dosiahnuť! Len tak budete o krok bližšie k realizácii svojej predstavy.   

    3. Rekonštrukcia bytu - plány a vizualizácia 

    Kľúčom každej úspešnej rekonštrukcie je vytvoriť si cieľ, nakresliť celý obraz toho, čo chcete dosiahnuť. V tom vám určite môže pomôcť architekt. Okrem plánov môže zhotoviť aj vizualizáciu finálnej podoby jednotlivých miestností, poradiť s výberom materiálov a nábytku. Predovšetkým príde vhod, ak sa rozhodnete meniť pôdorys, preraziť alebo odstrániť steny. Pri viacbytových domoch je potrebné určiť, či ide o nosné steny alebo nie. Totiž do nosných stien nie sú dovolené žiadne zásahy, pri ostatných je potrebné statické posúdenie stavby.

    Svoje nápady skicujte na papier a architekt vám pomôže s konečnou realizáciou
    Svoje nápady skicujte na papier a architekt vám pomôže s konečnou realizáciou

    4. Rekonštrukcia bytu - súpis prác a materiálov

    Po rozpracovaní nápadu sa urobí súpis potrebných prác a materiálov, resp. vypracuje výkaz výmer. Súpis urobí stavebník, architekt alebo dodávateľ. Je potrebné určiť druh, kvalitu a množstvo materiálov. Dobrý výkaz výmer umožňuje získať porovnateľné ponuky od jednotlivých dodávateľov a uľahčiť odhad nákladov. Cena za vypracovanie výkazu výmer pre renováciu, rekonštrukciu, prístavbu a vonkajšiu úpravu sa pohybuje od 100 EUR a viac, čo je naozaj zanedbateľná čiastka v porovnaní s benefitom, ktorý vám môže priniesť.

    Ak sa sami púšťate do projektu rekonštrukcie, venujte osobitnú pozornosť harmonogramu prác, teda jednotlivým fázam projektu. Oddeľte hrubé stavebné práce od remeselných a dokončovacích prác. Jednoducho rozdeľte prácu na „špinavú“ a „čistú“. Napríklad, parkety sa kladú nakoniec, po dokončení maliarskych prác.

    Osobitnú pozornosť je potrebné venovať vodovodným potrubiam a elektroinštaláciám. Ak chcete mať funkčné bývanie, musíte si dobre premyslieť a presne vedieť, koľko vypínačov a zásuviek potrebujete. Akékoľvek následné zmeny budú stáť viac, ale môže prísť aj k zničeniu podlahových a stenových krytín.

    Odborná rada zo spoločnosti KanreK s.r.o.

    1. Oplatí sa zrekonštruovať starý byt alebo dom pred predajom? Kedy to už nestojí za to?

    Je to veľmi individuálna otázka. Vždy je to otázka financií. Ak má majiteľ nehnuteľnosti kde bývať a financie na rekoštrukciu, tak sa mu to oplatí. Rekonštrukcia, či už čiastočná alebo kompletná zvýši hodnotu nehnuteľnosti. Je predpoklad, že zisk z predaja bude vyšší. Kompletná rekonštrukcia pred predajom sa môže oplatiť aj majiteľom zdedených nehnuteľností.  V prípade čiastočných rekonštrukcií bytov pred predajom je vhodné "doladiť" detaily v závislosti aká stará rekonštrukcia je. Ak ide o pôvodný stav a majiteľ nech investovať financie a čas do rekonštrukcie odporúčam byt aspoň vymaľovať.  Hygienická maľba pomôže nehnuteľnosti oživiť ju. Z vlastných skúseností vieme, že aj úplne pôvodný stav vyzerá inak, keď je byt vymaľovan, vyprataný a vyčistený. Pri domoch je to otázka aj na statika či poloha domu. Vo väčšine prípadov sa majitelia domov v pôvodnom stave do rekoštrukcie pred predajom nepúšťajú.

    2. Na čo všetko treba dbať pri rekonštrukcii kúpeľne?

    Teší nás, že kúpelňové štúdia robia 3D návrhy pre klientov. My sami spolupracujeme s viacerými. Kúpeľňa je jedna z najväčších investícií, preto treba dbať hlavne pri výbere kvalitnej stavebnej firmy, ktorá má špecializovaných odborníkov. Aby sa nestalo, že po osadení vane neodteká voda, či po roku užívania sprchovacieho kúta majú susedia mokrý strop, lebo nebola správne zrealizovaná hydroizolácia.

    kanerek-rekonstrukcia.jpg

    3. S akými problémami sa môžeme stretnúť keď ide o rekonštrukciu bytu?

    Pri rekonštrukcii nejde o problémy, ale výzvy, ktoré na nás čakajú. Všetko je o komunikácii medzi stavebnou firmou a investorom. Ideálne je ak má investor svoju predstavu hneď od začiatku jasnú. V dnešnej dobe spolupráca s architektmi a dizajnérmi funguje skvele. Aj keď po pravde, ešte sa nám nestalo na žiadnom projekte, aby nič "nevyskočilo". Najvhodnejšie je, ak rekonštrukciu realizuje jedna stavebná firma, ktorá zastrešuje všetky profesie. Tým predídeme už skutočným problémom, kedy sa profesia vyhovára na profesiu. Napríklad, ak elektrikár posunie zásuvku, lebo vodár tam umiestnil odpadovú rúru. Obkladač obloží a v konečnom dôsledku je investor samozrejme nespokojný.

    Našou radou je každodenná komunikácia a prítomnosť majiteľa firmy na stavbe.

    kanerek-rekonstrukcia-obyvacka.jpg

    Odbornú radu poskytol pán Ján Kandra zo spoločnosti KanreK s.r.o.

    5. Koľko stojí rekonštrukcia bytu?

    V konečnom dôsledku, všetko sa točí okolo peňazí. Cena rekonštrukcie bytu závisí od množstva zásahov, typu a kvality vstavaných materiálov, dodávateľa, zložitosti renovácie atď. Ak chcete aj pomoc architekta alebo interiérového dizajnéra, suma, ktorú zaplatíte za ich služby je zanedbateľná v porovnaní s cenou celkovej rekonštrukcie. Avšak to vám môže ušetriť veľa času a peňazí a výsledok bude vizuálne oveľa lepší.

    6. Záver

    Rekonštrukcia bytu je náročná záležitosť. K projektu čiastočnej alebo úplnej renovácie pristupujte premyslene. Prvá a najdôležitejšia vec je dobre zhodnotiť stav a potom si premyslieť, čo chcete rekonštrukciou dosiahnuť. Budete potrebovať pôdorys, plány, podrobné náčrty alebo vizualizácie a na základe toho bude možné pripraviť opis materiálov a prác, podľa ktorých budete môcť získať výhodnejšie ponuky od poskytovateľov služieb a dodávateľov. S tým vám môže veľmi pomôcť architekt. Týmto spôsobom môžete ušetriť veľa času a peňazí a predísť rôznym chybám a problémom. Nakoniec sa presťahujete do domova prispôsobeného vašim potrebám.

    Ak vás zaujímajú ceny rekonštrukcie bytu, architektov alebo realizátorov rekonštrukcie, kontaktujte nás cez stránku daibau.sk a my vám pomôžeme!

    Odborný článok 1111
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu?

    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu
    8.7
    0

    H&M Building s. r. o.


    8.7
    0

    DIMI max, s.r.o.


    10
    10

    Martin Kropuch-Makro-stav


    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené