Pre oblasť

    Základová doska: detaily, výhody

    Článok si prečítalo viac ako 2190+ používateľov
    Zakladanie budov sa vykonáva niekoľkými spôsobmi. Najčastejšie využívaným typom zakladania, predovšetkým rodinných domov, sú základové pásy. V poslednej dobe sa však v stavebníctve, najmä pri montovanej výstavbe, nízkoenergetických a pasívnych domoch oveľa častejšie používa základová doska. Z hľadiska energetickej účinnosti sa základová doska osvedčila na výbornú, ale čo cena základovej dosky?
    Odborný článok 2190
    zakladova doska
    Máme 1485 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    1. Čo je to plávajúca základná doska?

    Sú lepšie pásové základy alebo základová doska? Základová doska úplne nahrádza funkciu pásových základov. Základovú dosku si netreba miešať s vystuženou betónovou podlahovou doskou, ktorá sa robí nad pásovými základmi a má hrúbku zvyčajne 10 až 15 cm. Hrúbka základovej dosky sa vypočíta podľa zaťaženia, ktorému bude vystavená. Zaťaženiami na základovej doske sú vlastná hmotnosť budovy, zaťaženie obyvateľov, nábytku a rôzne vonkajšie vplyvy ako sneh a vietor, ale aj zemetrasenie. Hrúbka základovej dosky pre obytný dom sa zvyčajne pohybuje okolo 30 cm. Podľa najnovších noriem sa tepelná izolácia ukladá pod dosku, ktorá sa nazýva plávajúca základová doska. Na základovej doske sa potom môže pokračovať v prefabrikovanej alebo klasickej výstavbe.

    2. Postup realizácie základovej dosky

    2.1. Výkop pre základovú dosku a kladenie inštalácií

    Najprv je potrebné vykopať stavebnú jamu. Hĺbka výkopu závisí od terénu a únosnosti zeminy. Výkopom sa treba dostať k nosným vrstvám zeminy, nasleduje zasypanie a zhutnenie určitými druhmi štrku a piesku, aby sa získal kompaktný podklad pre vyhotovenie základovej dosky. Spolu so zásypom sa kladú potrubia pre všetky typy inštalácií. Nakoniec sa na dobre pripravený podklad naleje podkladový betón v hrúbke 10 cm.

    2.2. Hydroizolácia základovej dosky a izolácia základovej dosky

    Na podkladový betón sa položí prvá vrstva tepelnej izolácie XPS, nasleduje vrstva obojstrannej samolepiacej hydroizolácie, ktorá zároveň slúži ako spojovací prvok medzi prvou a druhou vrstvou tepelnej izolácie XPS, položenou nad hydroizoláciou. Druhá vrstva tepelnej izolácie XPS je vyrobená so špeciálne navrhnutými drážkami, ktoré sú vyplnené čerstvým betónom a umožňujú tak lepšie spojenie všetkých vrstiev v systéme. Opísané systémové riešenie sa nazýva aj SEISMIC základová doska („základový vankúš“) a bolo vyvinuté spoločnosťou FIBRAN. Okrem iného ide o systém vyvinutý pre zemetraseniami  ohrozené územia.

    2.3. Zhotovenie betónovej dosky

    Súčasne s týmito prácami sa pripravuje debnenie na vyliatie základovej dosky, kladie sa výstuž a inštalácie. Nasleduje betonáž. Hrúbka základovej dosky by mala byť okolo 30 cm a je určená statickými výpočtami. Po okrajoch základovej dosky sa kladie aj tepelná izolácia a hydroizolácia. Styk vodorovnej a zvislej izolácie nesmie byť pod uhlom 90°, z dôvodu nebezpečenstva roztrhnutia sa robí pod uhlom 45°.

    Odborná rada zo spoločnosti Art Bau s.r.o.

    1. Keď ide o základovú dosku, aká je jej úloha a aké ponúka výhody?

    Základová doska slúži spolu so základmi ako hlavný nosný prvok stavieb.

    a.) Je možné zakladať stavby bez základov, v tom prípade sa jedná o hrubú roznášaciu dosku

    b.) Viac časté je štandardné riešenie, tvorené so základmi a na nich sedí základová doska o rôznych hrúbkách podľa veľkosti a zaťaženia hornej stavby.

    2. Aký je postup realizácie základovej dosky?

    Postup naozaj ale stručne povedané, pretože to by bol veľmi dlhý text:

    -  strhnutie ornice miesta stavby;
    - výkopy základov;
    - uzemnenie a bleskozvod pod základové konštrukcie;
    - betonáž základov (nezabudnúť na všetky rozvody, teda všetky prestupy, aby bolo možné uložiť potrubia a prípojky sieti;
    - realizácia rozvodov, kanalizácie, elektro, voda, plyn... to čo je potrebné a obsahuje projekt;
    - zasyp lôžka štrkodrva a hutnenie tohto zásipu,
    - armovanie základovej dosky;
    - montáž debnenia dosky;
    - betonáž základovej dosky;
    - ošetrovanie betónu po betonáži aspoň 5 dní.

    3. Ako sa pohybuje cena základovej dosky?

    Keď ide o cenu základovej dosky, je to veľmi individuálne. Cena závisí od projektu, veľkosti a spôsobu prevedenia, terénu stavby, atď.

    Pán Tomáš Jurčo, spoločnosť Art Bau s.r.o.

    3. Výhody základnej dosky sú:

    • menej výkopov,
    • menej debnenia,
    • jednoduchšia výstuž,
    • rýchlejšia výstavba,
    • rovnomernejšie sadanie,
    • základová doska je vhodná aj do horšieho terénu,
    • najlepšia hĺbková tepelná ochrana budovy.
    Základová doska musí byť dobre vystužená
    Základová doska musí byť dobre vystužená

    4. Na čo si dať pozor pri realizácii základovej dosky

    Pod základovú dosku treba položiť len tepelnú izoláciu, ktorá má výrobcom deklarovanú dostatočnú pevnosť v tlaku, aby vydržala všetky dané zaťaženia a aby ani po dlhšom zaťažení nezmenila svoje technické vlastnosti.

    Je veľmi dôležité, aby najnižšia hrana základovej dosky bola dostatočne hlboko, aby v zime nedošlo k premŕzaniu ani dvíhaniu základovej dosky, tiež aby po rozmrazení nezostávala  voda, čo môže predstavovať nebezpečenstvo pre konštrukciu. Spodná hrana základovej dosky musí byť mimo zóny zamrznutia, v hĺbke minimálne 80 cm. Ďalším možným riešením je položenie dodatočnej tepelnej izolácie v šírke minimálne 60 cm od okraja základovej dosky, čím sa dosiahne podobný efekt.

    Styk medzi vertikálnou a horizontálnou hydroizoláciou musí byť v určitých prípadoch vytvorený cez rohy základovej dosky, v závislosti od typu bitúmenovej hydroizolácie. Prerušenie hydroizolácie na ostrých rohoch môže ohroziť jej účelnosť. Preto sú rohy a tepelná izolácia pri zváraní hydroizolácie chránené nanesením tenšej vrstvy malty.

    5. Základová doska – cena

    Koľko stojí výstavba základov? Cena za vybudovanie základov najviac závisí od typu vybraných základov (pásové základy, základová doska, pätkové základy alebo pilóty), hrúbky a druhu izolácie (izolácia nad alebo pod doskou). Základová doska sa čoraz častejšie používa pri výstavbe rodinného domu. Za vyhotovenie základovej dosky s podkladovým betónom, zváraním hydroizolácie a pokládkou 20 cm izolácie, zaplatíte v rozmedzí 75 až 110 EUR/m2. Cena dobre izolovanej základovej dosky pre klasický rodinný dom, alebo montovaný dom s rozlohou 100 m2 sa pohybuje v rozmedzí od 9 000 do 17 000 EUR. Vyhotovenie základovej dosky predstavuje v priemere približne 10 % z celkovej investície novostavby.

    Odborný článok 2190
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Základová doska, základy ?

    Máme 1485 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1485 realizátorov v oblasti Základová doska, základy
    8.7
    0

    ACS Building s.r.o


    9.3
    0

    LH Progress s.r.o.


    8.7
    0

    René Rusnák- Rebel bez príčiny


    9.8
    0

    T.I.S. Plus s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené