Pre oblasť

    Plechová krytina

    Článok si prečítalo viac ako 1073+ používateľov
    Kovová, resp. plechová krytina vo forme škridiel alebo dosiek je čoraz bežnejším typom strešnej krytiny, pretože ju možno použiť na všetky typy striech okrem plochých. Pravdupovediac, určité typy tohto druhu strešnej krytiny nevyzerajú ako kovové, čo bolo donedávna ich hlavnou nevýhodou. Teraz sú celkom podobné tradičným strešným krytinám, obyčajným škridlám. Výhody plechovej strešnej krytiny uvádzame nižšie.
    Odborný článok 1073
    plechova krytina
    Máme 949 realizátorov v oblasti Plechová strecha:

    1. Kovová, resp. plechová krytina už dávno nie je novinkou

    Ešte pred niekoľkými rokmi plechovú strešnú krytinu ste mohli vidieť iba na stavbách, ktoré projektovali avantgardní architekti. Dnes sa plechová krytina nachádza aj na bežných domoch nielen vďaka svojej dostupnosti, ale aj vylepšeným a lacnejším výrobným procesom. Plechová strešná krytina sa stáva čoraz bežnejšou a obľúbenejšou voľbou. Predpokladá sa, že sa podiel plechovej strešnej krytiny na trhu v posledných rokoch výrazne zvýšil – nedisponujeme presnými údajmi pre našu krajinu, ale napr. v Slovinsku sa za posledných šesť rokov jej podiel na trhu zvýšil približne o 15 percent. 

    2. Druhy kovov na zastrešenie

    Prvým typom plechovej strešnej krytiny sú strešné dosky, ktoré môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, napr. z hliníka, zinku alebo pozinkovaného plechu. Môžu byť použité pre rôzne sklony strechy. V drsnejších klimatických podmienkach možno použiť strešnú krytinu z pozinkovaného oceľového plechu, ktorý je chránený umelou živicou a minerálnym granulátom. Ďalšou možnosťou sú tepelnoizolačné dosky, ktoré pozostávajú z vrstvy plechu, polyuretánového náteru a vrstvy minerálnej vlny. Nakoniec sú tu tepelnoizolačné stavebné dosky. Pozostávajú z dvoch vrstiev kovu, medzi ktorými je umiestnená sklenená alebo kamenná vlna.

    3. Plechová krytina tlmí zvuky 

    Pri plechových strechách sa veľmi často stretávame s mylnou predstavou, že dostatočne neizoluje vonkajšie zvuky a počas dažďa či krupobitia nás môže toto silné rezonovanie rušiť. Za predpokladu, že je plechová krytina správne nainštalovaná, život pod strechou z plechovej krytiny nie je o nič horší ako pod strechou z hocijakého iného materiálu. Ak je plechová strešná krytina pevne a celou plochou položená na podložke, žiadne vibrácie nevzniknú. Okrem toho aj správne realizovaná tepelná izolácia poskytuje eliminuje zvuky z exteriéru. Hluk je to posledné, čoho sa treba obávať.

    4. Plechová krytina nepriťahuje blesky 

    Možno ste počuli, že plechová strecha priťahuje blesky, no štatistiky tento fakt nepotvrdzujú. Ak by sa náhodou stalo, že blesk zasiahne plechovú strešnú krytinu, vedzte, že je menej horľavá ako bežné strešné materiály. Plechová strešná krytina je nielen elektrický vodič, ale aj nehorľavý materiál. Riziká spojené s jej používaním a správaním sa počas búrky robia z nej najžiadanejší dostupný strešný materiál. Vedecké vysvetlenie, prečo plechová strecha nepriťahuje blesky, je jednoduché.

    Elektrostatický výboj produkovaný počas búrky si nájde cestu k zemi; stromy, telefónne stĺpy a iné podobné objekty majú tendenciu priťahovať blesky. Plechová strecha je izolovaná časť objektu bez priamej cesty na zem. Preto neexistuje žiadny vedecký dôvod, prečo by mal blesk zasiahnuť plechovú strechu častejšie ako betón, tehlu alebo akúkoľvek iný strešný materiál.

    5. Plechová krytina je cenovo výhodné riešenie 

    Hoci väčšina plechových striech má záruku, ktorá sa dá porovnať s najlepšími strechami z betónu alebo škridlami (približne 30 rokov), z praxe je známe, že plechová krytina môže vydržať 50 a viac rokov. Zo skúseností je možné zaručiť, že plechová strecha vydrží 40 až 70 rokov. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že majiteľ domu, kým v ňom býva, bude musieť iba vo výnimočných prípadoch obnovovať strešnú krytinu.

    Odborná rada zo spoločnosti RENOVIA STRECHY, s. r. o.

    1. Aká je výhoda plechovej strechy a prečo ju odporúčate zákazníkom?

    Dôležitá vlastnosť plechovej krytiny je nízka hmotnosť, čo je často rozhodujúcim faktorom pri rekonštrukcii staršej strechy. Nezaťažuje staršiu konštrukciu krovu do takej miery ako napríklad betónová krytina. Ďalšia výborná vlastnosť je možnosť bezpečnej montáže na strechu s minimálnym sklonom (od sklonu 3 stupne pri krytine s dvojitou stojatou drážkou). Na rizikových miestach s vyššou nadmorskou výškou a silným zaťažením vetrom je plechová krytina ideálnou voľbou.
     
    2. Aká je životnosť plechovej strechy a od čoho závisí?

    Životnosť plechovej krytiny sa pohybuje od 15 - 60 rokov. Závisí to samozrejme od typu a povrchovej úpravy použitého materiálu, ale aj od konkrétneho typu plechovej krytiny. Samotné prevedenie montáže a prostredie v ktorom je krytina aplikovaná sú ďalšie faktory ovplyvňujúce životnosť.
     
    3. Aká je cena plechovej strechy za m²?

    Cena plechovej krytiny je samozrejme individuálna. Cenu ovplyvňuje hlavne:

    - typ krytiny,

    - sklon strechy a správne navrhnutá skladba strechy,

    - členitosť strechy,

    - výber príslušenstva a doplnkov (strešné fólie rôznej kvality, strešné okná, protisnehové zábrany, stúpacie schodíky ku komínu, atď).

    Odbornú radu poskytol pán Tomáš Mohylák zo spoločnosti RENOVIA STRECHY, s. r. o.

    6. Plechová strešná krytina je ohňovzdorná, odolná voči hnilobe a poškodeniu hmyzom 

    Jedným z hlavných dôvodov, prečo je dnes plechová krytina taká populárna, je skutočnosť, že je takmer úplne ohňovzdorná. S rastúcim rizikom lesných požiarov sa plechová strešná krytina stala v mnohých krajinách preferovanou strešnou krytinou. A nielen to: plechová strešná krytina je odolná aj proti hnilobe a plesniam, hmyzu a škodcom. Pri správnom spracovaní plechové škridly alebo dosky ľahšie vedú slnečné teplo a sneh sa z nich skĺzne rýchlejšie.

    Plechová strešná krytina sa dnes vďaka väčšej dostupnosti a vylepšeným a lacnejším výrobným procesom používa aj na zastrešenie bežných domov
    Plechová strešná krytina sa dnes vďaka väčšej dostupnosti a vylepšeným a lacnejším výrobným procesom používa aj na zastrešenie bežných domov

    7. Plechová krytina je energeticky úsporná 

    Plechová strecha odpudzuje slnečné lúče, čo môže počas leta znížiť náklady na chladenie o 10 až 25 percent. V klimatických podmienkach, kde sú náklady na chladenie vyššie ako náklady na vykurovanie, môže plechová krytina s lesklým, ale zrnitým povlakom zvýšiť odrazivosť povrchu a tým zlepšiť úspory energie.

    8. Plechová krytina sa výborne hodí na strechu s menším sklonom 

    Hoci mnoho ľudí považuje plechovú strešnú krytinu za vhodnú len pre strechy so strmým sklonom, plechová  krytina so správne prevedeným lemovaním môže veľmi dobre fungovať aj na menej strmých strechách. Strešná krytina tohto typu pozostáva zo škridiel alebo dosiek navzájom spojených lemovaním, resp. švami, ktoré sú vyvýšené vzhľadom na základné línie, a spojené tak, aby boli vodotesné. Na zabezpečenie odtoku vody je potrebný len minimálny sklon.

    9. Silné krupobitie môže zničiť plechovú strešnú krytinu

    Hoci je plechová krytina odolnejšia ako väčšina iných typov strešných krytín a vyžaduje si len minimálnu údržbu, nie je úplne nezničiteľná. Krúpy zanechávajú poškodenie na plechových, hliníkových a medených škridlách alebo doskách; najčastejšie sú to len preliačiny, ale môže sa vyskytnúť aj poškodenie v podobe prasklín alebo zlomených hrán. Strecha z oceľových škridiel je pevnejšia a lepšie sa správa počas búrok s krupobitím, takže na to pamätajte, ak žijete v oblasti, kde sú takéto búrky častejšie. Krúpy vo veľkosti hrášku alebo fazule sú málokedy problém, ale krúpy s väčším priemerom môžu plechovú strechu zničiť.

    10. Montáž plechovej strešnej krytiny a oprava plechovej strechy si zvyčajne vyžaduje profesionálov

    Techniky montáže kovovej strešnej krytiny a opravy plechových striech sú špecializované zručnosti. Ak sa rozhodnete pre plechovú strechu, v prípade akýchkoľvek problémov vám radíme najať si odborníka. Našťastie, problémy s  plechovými strechami sú naozaj zriedkavé.

    11. Kovová, resp. plechová krytina je recyklovateľná

    Hoci plechová krytina má veľmi dlhú životnosť, keď príde čas na jej výmenu, je akceptovaná ako šrot v miestach recyklácie kovov. Na druhej strane, pre starý bitúmen, tehlu alebo betón zvyčajne iné riešenie ako skládka neexistuje.

    Odborný článok 1073
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plechová strecha?

    Máme 949 realizátorov v oblasti Plechová strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 949 realizátorov v oblasti Plechová strecha
    9.6
    0

    MD - Miroslav Demoč


    9.1
    0

    PEGAtsp, s.r.o.


    8.6
    0

    AQUAFOL NR, s.r.o.


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené