Pre oblasť

    10 nadčasovo krásnych drevodomov

    Článok si prečítalo viac ako 1785+ používateľov
    Krásnou črtou modernej architektúry je, že sa v priebehu času neustále mení a vyvíja. Ešte pred pár rokmi sa stavalo prevažne z tehál, ocele a skla, dnes žijeme v dobe poznačenej najmä oživením dreva v architektúre. Túžba užívať si krásy prírody, ktorá nás obklopuje, nebola nikdy väčšia, a tak je čoraz viac badateľné, že drevo nielen ako stavebný materiál, ale aj ako vonkajší viditeľný prvok stavieb, je čoraz obľúbenejšie. Nárast používania dreva naznačuje aj rastúce povedomie o dôležitosti kvalitných a trvalo udržateľných priestorov. Pri správnom výbere dreva, typu konštrukcie a spôsobu výstavby môže drevostavba spĺňať podstatné požiadavky modernej udržateľnej výstavby, ktorá znižuje záťaž na životné prostredie. Strom počas svojho rastu absorbuje CO2, rovnako tak aj drevo počas doby používania. Spracovanie dreva tiež vyžaduje menej energie ako iné materiály. Drevostavba je rýchlejšia, energeticky efektívnejšia a ekologickejšia ako bežná stavba. Taktiež bývanie v kontakte s drevom má mnoho výhod, keďže drevostavby ponúkajú vysoký komfort bývania.
    Odborný článok 1785
    drevene domy
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    1. Dom s komínom_dekleva gregorič architects (www.dekleva-gregoric.com), foto: Flavio Coddou

    Kuchyňa s viacúčelovým sporákom na drevo zohráva kľúčovú úlohu v súkromnom a spoločenskom živote manželov žijúcich na vidieku. Celý koncept definuje komín umiestnený v strede domu. Hrebeň strechy je od seba vzdialený, vytvára tak súvislý svetlík, ktorý sa tiahne po celej dĺžke domu a poskytuje presvetlenie všetkých kľúčových priestorov a výhľad na oblohu v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Dom s tmavým dreveným exteriérom, ktorý sa nachádza na okraji dediny, je jasne modelovaný podľa susednej drevenej stodoly, no s novou objemovou identitou sa od nej zámerne dištancuje a uprednostňuje zvláštne spojenie s neďalekým kostolom zo 16. storočia, ktorý vytvára zaujímavý dialóg medzi nimi. Kontinuitu tmavého dreveného fasádneho obkladu zabezpečujú naolejované smrekovcové dosky a sekundárna drevená krytina. Materiálové vymedzenie interiéru akoby úplne bolo podriadené zmyslu hmatu: na všetky povrchy, ktorých sa ľudské telo môže dotknúť, je použitý olejovaný dub, strešná konštrukcia je železobetónová, vyrobená tak, aby pripomínala drevený obklad a zaisťuje kontinuitu s textúrou vnútorného priestoru.

    2. Rezidencia DC2_Vincent Van Duysen Architects (www.vincentvanduisen.com), foto: Koen Van Damme

    Umiestnenie novostavby bolo obmedzené pôdorysom existujúceho domu. Architektonický koncept návratu k jednoduchej typológii vidieckych stavieb (podlhovastý tvar, rovnobežný s ulicou, so 45° strechou) je inšpirovaný tradíciou jednoduchých vidieckych domov v regióne. Svojou polohou vytvára dvor medzi domom a stodolou, otvorený do ulice. Obytný dom sa nachádza medzi dvorom a poľami, užíva si tak intimitu uzavretej záhrady (s poludňajším slnkom), ako aj voľný a široký výhľad na polia. Odkaz na tradíciu v základnom koncepte dopĺňa moderný dizajn s dôrazom na precízny dizajn a starostlivý vyber materiálov. Dôsledným použitím dreva na fasáde sa z dizajnu odstraňujú akékoľvek dekoratívne prvky: typické strešné odkvapy a hrebene sú takmer abstraktné, neviditeľné. Tradičný presah strechy nebol zrealizovaný, rovnako tak ani prahy dverí. Pri návrhu boli okrem všetkého spomenutého zohľadnené zásady udržateľnej výstavby a zásady pre pasívne domy.

    3. Dom pre piatich a priateľov_Matej Gašperič, Biro Gašperič, (www.birogasperic.com), foto: Miran Kambič

    Riešenie priestorových nárokov pre aktívnu päťčlennú rodinu, ktorá má početných spolupracovníkov a priateľov, našiel architekt v rozdelení nového domu na dva paralelné objemy. Veľkosť rodinného domu tak prispôsobil jeho obyvateľom a lokalite – dva menšie štítové domy pekne zapadajú do vidieckeho prostredia. Využil aj sklon terénu, takže dom získal suterén s garážou a priestrannými obslužnými miestnosťami a skladom. Na pozemku zostal priestor aj pre basketbalové ihrisko, ktoré majiteľom pripomína dôležitosť rekreácie a hier. Hlavná (väčšia) časť domu je určená na kuchyňu s jedálňou na posedenie s priateľmi. Je dvojposchodová, teplá a útulná a štvorcové okno na konci miestnosti rámuje západ slnka. Smerom na juh jedáleň nenápadne prechádza z interiéru na vonkajšiu terasu. Príroda vstupuje do domu vizuálne cez veľké presklené plochy a fyzicky cez množstvo dreva použitého v interiéri aj exteriéri. Matej Gašperič rád stavia z dreva. Vysvetľuje: „Zdá sa mi, že drevo je v podstate atraktívny materiál. A pri správnom použití je stavba veľmi udržateľná a komfort bývania, najmä v kombinácii s inými prírodnými materiálmi, mimoriadne príjemný. Samotná konštrukcia je rýchlejšia, čistejšia a presnejšia. Detaily sú lepšie vyriešené, aj montáž... Vždy, keď staviate z dreva, musíte myslieť ďaleko dopredu, aby následných zmien a improvizácií nebolo až tak veľa.“

    4. Dom Yomogidai_Tomoaki Uno Architects (www.unotomoaki.com), foto: Ben Hosking

    Architekti, ktorí pracujú v Tomoaki Uno Architects, navrhli drevený dom, ktorý sa nachádza v rezidenčnej štvrti asi 20 minút východne od mesta Nagoya v Japonsku. Hľadanie vhodného pozemku, ktorý by spĺňal všetky požiadavky klienta, trvalo asi rok. Pozemok má mierny sklon,  je dlhý 28 metrov a široký len 8 metrov. Architekti našli inšpiráciu v tvaroch japonskej svätyne. Rozhodli sa použiť čo najviac prírodných materiálov a povrchových úprav a snažili sa, aby dom mal najblahodarnejšie účinky, nielen na svojich obyvateľov, ale aj na životné prostredie. Tomoaki Uno hovorí: „Verím v krásu obyčajných vecí. To najzaujímavejšie sa zvyčajne skrýva v tom najnezaujímavejšom. Tento architektonický projekt bol tak navrhnutý a zrealizovaný. Snažil som sa dosiahnuť maximálnu využiteľnosť s minimom materiálu.“

    5. Drevený dom_Arhitektura Krušec (www.arhitekturakrusec.com), foto: Miran Kambič

    Drevo zohralo podstatnú úlohu pri realizácii všetkých fáz tohto domu, určeného pre štvorčlennú rodinu. Najprv bolo použité ako debnenie na vyhotovenie základnej nosnej konštrukcie, ktorá je betónová a zároveň robí fasádu domu charakteristickou. Odtlačok brúsených dosiek v betóne so zvýraznenými drážkami vytvára rozpoznateľnú textúru betónovej fasády. Drevené dosky použité na debnenie boli neskôr očistené a použité pri realizácii celých častí fasády, ako aj pri realizácii ostatných častí interiéru domu. Vnútorné steny a dosky sú vyrobené výhradne z drevenej konštrukcie a zabudované do vonkajšieho betónového plášťa. Vo vnútri betónového plášťa, ktorý je jediným nosným prvkom stavby, je všetko drevené: podlaha, steny, nábytok. To všetko je zavesené na vonkajšom plášti, ktorý prenáša záťažové sily na zem cez štyri elegantné stĺpy, vďaka čomu je prízemie otvorené a svetlé. Obraz hotovej stavby je tak priamym odrazom typického konštrukčného riešenia stavby.

    6. Dom North Bank_Elliot Architects Ltd (www.elliotarchitects.co.uk), foto: Jill Tate

    North Bank leží na okraji malebnej dedinky v údolí Tyne v Northumberlande vo Veľkej Británii. Dom je navrhnutý tak, aby mal výhľad na krásne údolie. Pozemok leží v chránenej krajinnej oblasti. Keďže si návrh domu vyžadoval starostlivý a dobre premyslený prístup,  návrh zahŕňa a reinterpretuje prvky historických hospodárskych budov vo vidieckom Northumberlande. V minulosti mali mnohé obytné budovy slamené strechy – to si vyžadovalo strmý sklon strechy, ktorý dodnes na niektorých miestnych stavbách vidieť. Táto elegantná strecha vytvára dramatický interiérový obytný priestor pripomínajúci vidiecku kaplnku. Stavba sa nachádza hneď pri ceste a je orientovaná tak, aby maximálne využila výhľad na mesto a pritom neznemožňovala výhľad susedom či okoloidúcim. Vonkajšia terasa sa nachádza hneď vedľa domu, aby čo najlepšie využívala slnko, ale nechýba ani ochrana pred vetrom. Dom ponúka krásny výhľad na juh, ale zároveň zachováva súkromie. Zinková strecha a drevený obklad vytvárajú pocit ľahkosti.

    7. Dom Podkoren_Gregorc Vrhovec architekti (www.gregorcvrhovec.si), foto: Miran Kambič

    Cieľom bolo navrhnúť moderný dom, ktorý by oživil tradičnú architektúru alpských poľnohospodárskych usadlostí. Dom stojí v idylickom horskom prostredí s krásnym výhľadom, má masívnu drevenú konštrukciu s tromi apartmánmi (každý na samostatnom poschodí) a betónový suterén s garážou, wellness a vínnou pivnicou. Načierno natretý drevený obklad konštrukčných uhlopriečok prerušený je trojpodlažnou vysokou panoramatickou stenou, chránenou vertikálnymi žalúziami. Každá jednotka má otvorený obývací priestor, tri spálne, terasu a loggiu. Obývacie priestory sú orientované na veľké juhozápadné okno s nádherným orámovaným výhľadom. Podlhovastý tvar domu a strmá strecha odzrkadľujú kontext a výber čiernej farby bol inšpirovaný domami v bezprostrednom okolí, keďže v tridsiatych rokoch to bol jediný dostupný ochranný náter na drevo.

    8. Dom pre Juliu a Björna_Innauer Matt Architekten (www.innauer-matt.com), foto: Adolf Beureuter

    Dom určený pre Juliu a Björna je drevená rezidencia v malebnej lesnej oblasti Bregenz v Rakúsku. Tento dvojpodlažný dom, pomenovaný podľa svojich majiteľov, postavený je na svahu medzi lipou a orechom. Rakúske štúdio Innauer-Matt Architekten navrhlo fasádu z prekrížených drevených pásov, zatiaľ čo vnútorné steny a podlahy sú pokryté smrekovými panelmi. Vzhľad domu presahuje číru praktickosť, pôsobí síce ako ochrana pred poveternostnými vplyvmi, no ide skôr o rúcho, starostlivo utkané, ktoré zároveň skrýva aj odhaľuje. Keďže je  dom postavený na vidieku, fasáda je zámerne diskrétna a dom je jasne štruktúrovaný so strmou strechou a viditeľnými konštrukčnými prvkami, ako sú strešné nosníky. Vzhľadom na strmý svah, na ktorom sa nachádza, sa obe podlažia dotýkajú zeme. Hlavný vchod architekti lokalizovali v hornom poschodí, zatiaľ čo spodná úroveň sa otvára do okolitej krajiny dvoma priestrannými terasami. Väčšinu spodného podlažia zaberá kuchyňa a jedáleň s obývacím priestorom na jednej strane. Vo výklenku, ktorý vedie pozdĺž zadnej časti tohto priestoru, sú umiestnené skrinky, police a kuchynská linka, vyrobené zo smrekového dreva. Izby na poschodí sú usporiadané postupne – hlavný apartmán je na opačnom konci chodby, potom nasledujú dve jednolôžkové izby, pracovňa a technická miestnosť vedúca do garáže. Sklon strechy umožnil vytvoriť dve menšie podkrovné spálne, pričom každá má svoje schodisko. Na rozdiel od priestranného prízemia sú súkromné ​​priestory na poschodí hustejšie organizované a galéria v podkroví robí malé miestnosti prekvapivo priestrannými. 

    9. Stodola v AlpáchˍOFIS Arhitekti (www.ofis.si), foto: Tomaž Gregorič

    Architekti slovinského štúdia Ofis Arhitekti premenili tradičnú vidiecku stodolu na moderne zariadený apartmán bez toho, aby zmenili jej vonkajší vzhľad. Ich počin kladne hodnotia odborníci aj miestni obyvatelia, pretože sa podarilo zachovať kolorit miesta v pôvodnom ľudovom štýle. Ubytovacie zariadenie s rozlohou 120 m2 stojí v kotline Bohinj, v Juliánskych Alpách. Niekdajšia stodola slúžila na ustajnenie dobytka, sušenie sena a skladovanie poľnohospodárskeho náradia. Ako mnoho ľudových stavieb v kraji potom bola dlhé roky nevyužívaná a hrozilo, že začne chátrať a nakoniec nezostane nič iné iba ju zbúrať. Hosťom ponúka pokojné útočisko s rustikálnym exteriérom a moderným dreveným interiérom. Architekti v projekte videli príležitosť na propagáciu domácej drevenej architektúry, typickej pre slovinskú vidiecku krajinu. „K tradičným pamiatkam, ktoré tvoria slovinský vidiek, patria rôzne typy vidieckych domov, stodoly a stajne,“ uviedol tím architektov vedený architektmi Rokom Omanom a Špelou Videčnik. „Žiaľ, mnohé z nich už neslúžia svojmu účelu, takže sú väčšinou v zlom stave, neudržiavané a často sú jednoducho zničené a nahradené novými,“ uviedli. „Len osvojením si tradičných hodnôt a vedomostí našich predkov zabezpečíme, že ľudová architektúra prežije nielen ako národný symbol, ale aj ako neoddeliteľná súčasť slovinského vidieckeho spôsobu života.“ Exteriér budovy s robustnou kamennou základňou a drevenými stenami zostal až na nevyhnutné opravy nedotknutý. Jediné citeľné zásahy sú kruhové perforácie, ktoré tvoria okná a zabezpečujú prienik denného svetla. Interiér pôvodnej drevenej kostry stavby dopĺňa  nový obklad z miestneho brúseného smrekového dreva. „Vďaka našej koncepcii sa stará stodola zmenila na podkrovný byt tak, že pôvodný exteriér zostal neporušený, a v interiéri bol vytvorený nový drevený plášť,“ dodali architekti.

    10. Dom v zátoke Georgika_Bates Masi Architects (www.batesmasi.com), foto: Bates Masi Architects

    Dom je postavený podľa vzoru historických fariem. Nachádza sa v zátoke Georgika s výhľadom na oceán, na pobreží v East Hamptone, v dedine na južnej strane newyorského Long Islandu. Dom bol navrhnutý pre pár, ktorý túžil po pohodlnom bývaní pre dvoch, kde by mohli počas víkendov ubytovať aj svoje deti, vnúčatá a hostí. Na vytvorenie intímneho, no priestranného domu tím využil prvky miestnej stavebnej tradície. V tejto oblasti po stáročia dominovali farmy založené anglickými osadníkmi. Charakteristická typológia tzv. spojených fariem pozostáva z hlavnej budovy spojenej s menšími stavbami, ktoré časom pribúdali. V hlavnej budove je byt pre manželský pár a kancelária. V jednej z menších budov sú hosťovské izby, v druhej kuchyňa a obývačka a v tretej hlavná obytná miestnosť a jedáleň. Priestory sú usporiadané okolo nádvoria, aby sa medzi nimi vytvorilo vizuálne a fyzické spojenie, ktoré môže byť „rozbité“ veľkými posuvnými dverami. Každá budova má nezávislý systém vykurovania a vetrania, ktorý umožňuje vypnutie, keď je neobsadená. To zabezpečuje určitú flexibilitu. Pár môže bývať sám alebo môže privítať a pohostiť návštevu, alebo mať dom plný hostí. Na obnovu použili architekti len obmedzenú paletu materiálov. Interiér je moderne zariadený v zemitých tónoch. V celom interiéri boli použité dubové podlahy a drevený nábytok, ktorý vytvoril pocit jednoty. Cédrové šindle, ktoré sú typické pre miestne budovy, zväčšené až do veľkosti dosiek, sú použité na pokrytie strechy a obloženie fasády. Céder bol tiež použitý na vytvorenie paravánu, ktorý poskytuje súkromie a filtruje svetlo. Celý dom leží na mramorovom podstavci vyplnenom pieskom, stavba je tak zodvihnutá nad záplavovú oblasť a zároveň chránená pred silnými dažďami.

    Ak vás tieto domy zaujali svojou krásou a máte záujem o výstavbu nejakého podobného dreveného domu, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 1785
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy?

    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy
    8.7
    0

    Štefan Rostaš - R. S. STAV


    8.7
    0

    Pavol Kačány


    9.8
    0

    Krovon, s.r.o.


    10
    4

    Wood Renova s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené