Pre oblasť

    Detské ihrisko

    Článok si prečítalo viac ako 1441+ používateľov
    Deti sa môžu zabaviť a vyblázniť na hojdačkách, kolotočoch, šmýkačkách, rozličných preliezačkách, všelijakých vežiach, detských domčekoch, pieskovisku... Detské ihrisko, pozostávajúce z najrozličnejších herných prvkov, môže byť verejné, umiestnené v parku neďaleko vášho sídliska, alebo v areáli hotela, reštaurácie... Materskú školu alebo základnú školu si nevieme predstaviť bez detského ihriska. Ihrisko môže byť aj súkromné, umiestnené priamo na vašej záhrade, kde môžete vašim ratolestiam dopriať nekonečnú zábavu. Bez ohľadu na to, o aké ihrisko ide, dôležitá je jeho bezpečnosť a funkčnosť.
    Odborný článok 1441
    detske ihrisko
    Máme 171 realizátorov v oblasti Detské ihriská:

    V súčasnosti na trhu dostať detské ihriská, ktoré majú za cieľ inšpirovať detskú fantáziu a podporovať estetické cítenie u tých najmladších. Alebo rozličné športové prvky, ktoré majú za cieľ rozvíjať motorické zručnosti detí a mládeže. Môžu byť realizované z rôznych materiálov, ale pri všetkých prvkoch je dôležitá najmä funkčnosť a bezpečnosť, preto jednotlivé prvky musia spĺňať určité normy, vďaka ktorým prostredie, v ktorom sa deti budú hrať, bude príjemné a bezpečné.

    1. Bezpečnosť detského ihriska je prvoradá

    Bez ohľadu na to, či ide o detské ihrisko verejné alebo súkromné, pri jeho realizácii pozornosť treba venovať niekoľkým dôležitým bezpečnostným zásadám, okrem iných sú to:

    • detské ihriská a ich vybavenie by mali spĺňať požiadavky určitých noriem týkajúcich sa tejto problematiky,
    • ak sa používajú skrutky, tie musia byť poriadne utiahnuté,
    • hrany na jednotlivých prvkoch by mali byť oblé,
    • ak ide o prvky z dreva, povrch treba zbrúsiť a ošetriť tak, aby nehrozilo vzniknutie ostrého lomu alebo triesok,
    • preliezačky treba umiestniť na rovný a pevný povrch, aby boli dostatočne stabilné,
    • pod detským ihriskom, ale aj pod všetkými dopadovými plochami by mala byť umiestnená mäkšia pochôdzna plocha, napr. tráva, piesok, alebo gumová dlažba, ktorá vďaka svojej pružnosti tlmí pád...

    2. Dôležité je vedieť, pre akú vekovú skupinu je detské ihrisko určené

    Vo všeobecnosti, v závislosti od toho, pre aké deti ihrisko bude určené, treba zvoliť správny typ vybavenia. Určite sa ihrisko, ktoré je určené pre deti napr. predškolského veku nebude páčiť 12-ročným deťom a batoľatá a mladšie deti nemôžu používať ihriská určené pre deti vo veku 5 až 7 rokov. Okrem toho, ihrisko budú používať deti s rozličnými kategóriami schopností, nie všetky deti majú predispozície používať napr. šmýkačky alebo rôzne preliezačky. Keď ide o verejné detské ihriská, pri plánovaní treba zohľadniť počet detí, ktoré budú ihrisko v tom-ktorom čase používať. Školské ihriská deti budú používať iba počas prestávky alebo po škole, ihrisko v parku sa dá používať počas celého dňa. Bez ohľadu na všetko uvedené, ihriská sa navrhujú podľa dostupného priestoru a želania zákazníka, prakticky ide o detské ihrisko na mieru. Priestor sa tak najlepšie využije, bude kvalitnejší a určite aj zaujímavejší, pretože ho možno vybaviť rôznymi detailmi, ktoré podnietia detskú fantáziu. V tom vám môžu pomôcť osvedčení realizátori detských ihrísk.

    3. Detské ihrisko doma, na záhrade

    V tomto článku osobitnú pozornosť venujeme aj vybudovaniu vlastného detského ihriska, doma na záhrade.

    Každý, kto chce pre svoje ratolesti pripraviť prekvapenie v podobe detského ihriska, má k dispozícii dve možnosti.

    Jednou z nich je kúpa hotovej konštrukcie. Dajú sa zohnať rôzne prvky – šmýkačky, preliezačky a iné atrakcie, ktoré je potrebné iba zložiť podľa návodov výrobcu a zábava sa môže začať.

    Druhá možnosť je vybudovať vlastné ihrisko, kedy musíte začať takmer od nuly a vynaložiť viac úsilia a práce, aby sa dosiahol požadovaný výsledok, čo je výzva omnoho náročnejšia. Všetko treba dobre plánovať a premerať.

    Ak chcete, aby sa vaše deti dobre zabavili, vybláznili, prvky treba vybrať tak, aby boli čo najrozličnejšie, najpestrejšie. Odporúča sa kombinovať rôzne druhy hojdačiek, šmýkačky... Ak máte nadostač veľký priestor, môžete zakomponovať aj pieskovisko, trampolínu, rôzne lezecké prvky alebo vežové zostavy.

    3.1. Dôležitý je správny materiál

    Na vybudovanie detského ihriska môže byť použité drevo. Je to prírodný, ekologický materiál, ktorý sa ľahko obrába a spája. Vyhotoveniu rozličných prvkov detského ihriska sa môžete venovať aj sami, ak máte základné nástroje na opracovanie dreva, ako sú napr. píla, brúska, vŕtačka. Najvhodnejšie je drevo agátové, gaštanové, dubové..., odolnejšie je voči lámaniu, vlhkosti a drevokazným činiteľom ako iné druhy dreva. Predsa, aj najkvalitnejšie drevo treba náležite ošetriť a predĺžiť jeho životnosť. Prvky detského ihriska môžu byť aj plastové, kovové...

    Na vyhotovenie jednotlivých prvkov treba voliť materiál, ktorý je odolný voči rozličným poveternostným podmienkam. Treba ich konštruovať tak, aby zvládli nielen rôzne detské hry, ale aj nápor starších a ťažších detí.

    3.2. V jednoduchosti je krása

    Deti sú kreatívne a sú schopné zabaviť sa aj s jednoduchými prvkami. Preto netreba vymýšľať komplikované konštrukčné riešenia. Do ihriska môžete zakomponovať napr. hojdačku, domček so šmýkačkou, preliezačku, pieskovisko...

    3.2.1. Hojdačka

    Každé dieťa sa rado hojdá. Hojdanie je jednou z najobľúbenejších detských zábav. Na trhu je obrovský výber najrozličnejších hojdačiek, niektoré hojdačky umožňujú hojdanie viac detí naraz. Šikovnejší môžu hojdačku zhotoviť sami. 

    3.2.2. Domček so šmýkačkou

    Záhradný domček je sám o sebe zaujímavý, ak pridáte k nemu aj šmýkačku, o zábavu bude postarané. Výber domčekov je rôznorodý, nielen keď ide o materiál, z ktorého sú vyrobené, ale aj o tvar, veľkosť. Keď ide o tento prvok, dôležité je rešpektovať zásady bezpečnosti, keďže súčasťou tohto prvku sú aj schody alebo rebrík.

    3.2.3. Preliezačka

    Rôzne konštrukcie na lezenie a šplhanie, do ktorých môžu byť zakomponované tunely, lanové mosty alebo lezecké steny, budú vďaka svojmu zaujímavému tvaru výzvou pre vaše ratolesti. V tomto prípade kreativita takmer nepozná hranice.

    3.2.4. Pieskovisko

    Na pieskovisku sa deti dokážu hrať dlhé hodiny, rozvíjajú tak svoje kreatívne a motorické schopnosti. V súčasnosti je na trhu veľa druhov pieskovísk, ktoré sú prevažne drevené alebo plastové. Každý materiál má svoje klady aj zápory. Aký druh si zvolíte, závisí od vašich možností a potrieb. Pred obstaraním akéhokoľvek pieskoviska je potrebné vedieť, kam ho umiestnite, pre koľko detí bude slúžiť, či sa bude sťahovať alebo nie.

    Ako sme už viackrát v tomto článku uviedli, bezpečnosť detských ihrísk je na prvom mieste. Okrem toho deti lákajú ihriská, ktoré hýria farbami, ktoré sú pestrofarebné. 

    V jednoduchosti je krása detského ihriska
    V jednoduchosti je krása detského ihriska
    Odborný článok 1441
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Detské ihriská?

    Máme 171 realizátorov v oblasti Detské ihriská:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 171 realizátorov v oblasti Detské ihriská
    9.7
    0

    FIDO s.r.o.


    10
    2

    REFISTAV - TRADE s.r.o.


    10
    3

    PROWISS s. r. o.


    8.8
    0

    R.Š.ELEKTROSTAV s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené