Pre oblasť

    Tvár domu – 10 najkrajších fasád

    Článok si prečítalo viac ako 2120+ používateľov
    Ak uvažujete o stavbe alebo rekonštrukcii domu, možno vás prekvapí množstvo  materiálov, ktoré máte k dispozícii a môžete použiť na vyhotovenie fasády. Klasicky omietnuté fasády nie sú ani zďaleka jedinou voľbou. Samozrejme, treba si vybrať materiál, ktorý bude ladiť so zastavaným prostredím, v ktorom dom stojí, v súlade s klimatickými podmienkami, zároveň však musí vyhovovať aj vášmu osobnému vkusu. Drevená fasáda je v posledných desaťročiach mimoriadne obľúbená vďaka svojej prirodzenej príťažlivosti, môže vytvárať veľké konštrukčné „žalúzie“, ktoré dokážu ochrániť váš dom pred priamym slnkom, najmä ak žijete v oblastiach, kde je veľa slnečného svetla. Sklo má tiež mnoho dekoratívnych a funkčných výhod. Domovu dodáva moderný vzhľad a stiera hranice medzi interiérom a exteriérom. Architekti čoraz častejšie využívajú aj suroviny, akými sú pohľadový betón, tehly a plechy ako fasádny materiál. V miestach s teplejším podnebím sa čoraz viac pozornosti venuje prirodzenému ochladzovaniu budov prostredníctvom zelených fasád a striech. Vybrali sme naozaj nádherné príklady fasádnych materiálov použitých v modernej bytovej architektúre.
    Odborný článok 2120
    fasada tvar domu
    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Tehlová fasáda

    Kanadské štúdio Batay-Csorba Architects vytesalo do monolitickej fasády tehlového domu v Toronte oblúkový tunel, ktorý (najviac) pripomína architektúru starovekého Ríma. Budova, ktorá má dve podlažia a suterén, bola navrhnutá pre majiteľov s talianskymi koreňmi. Klenba tvorí prístrešok na parkovanie áut. Trojrozmerný vzor, ktorý vytvorili tehly použité na fasádu, vytvára hru svetla a tieňa, a malé poličky, na ktorých v zime zostáva sneh, tiež vytvárajú  zaujímavý efekt. Architekti Batay-Csorba zvolili tehly preto, aby fasáda domu ladila s okolitými domami (Toronto má bohatú tradíciu výstavby domov z tehál) a zároveň dodávajú domu moderný nádych.

    Rezidencia High Park_Batay Csorba Architects (www.batay-csorba.com), foto: Doublespace Photography
    Rezidencia High Park_Batay Csorba Architects (www.batay-csorba.com), foto: Doublespace Photography

    2. Fasáda z čiernych dosiek

    Tento dom sa nachádza na pobreží mora, na hranici s Dánskom a Nemeckom. Využívaný je ako penzión, alebo ako pokojné a krásne miesto na oddych. Dom je postavený na základoch  zo surového betónu, po ktorých sa šplhá brečtan, na fasádu je použitý čierny drevený obklad, ktorý dobre ladí s okolitou prírodou. Ručne vyrobené tehlové schody vedú dolu z hlavného domu na terasu, pokračujú do interiéru a dodávajú priestoru tejto prímorskej rezidencie krásny rustikálny nádych.

    Domček pri vode_Norm Architects (www.normchp.com)
    Domček pri vode_Norm Architects (www.normchp.com)

    3. Fasáda bez okien z cédrového dreva

    Dom Ogimachi bol navrhnutý tak, aby bol maximálne využiteľný s minimálnym množstvom použitého materiálu. Východiskovým bodom projektu bolo ponúknuť matke klienta pokojné a tiché útočisko. Prihliadajúc na to, každá miestnosť bola navrhnutá tak, aby umožňovala plynulosť pohybu. Pod vplyvom japonského a škandinávskeho minimalizmu pozostáva zo starostlivo vybraného a len nevyhnutného vybavenia, bez viditeľných ozdôb. Prírodné drevo je použité na povrchovú úpravu stien a detaily. Vizuálna súdržnosť je priamym dôsledkom najdôležitejšieho pravidla japonského spôsobu stavania, podľa ktorého sa využívajú iba suroviny miestneho pôvodu. Cédrové dosky sú starostlivo opracované tak, aby boli chránené pred rizikom požiaru a v zime poskytovali primeranú izoláciu, resp. aby mali všetky vlastnosti zrubu.

    fDom Ogimachi_Tomoaki Uno (www.unotomoaki.com), foto: Ben Hosking
    Dom Ogimachi_Tomoaki Uno (www.unotomoaki.com), foto: Ben Hosking

    4. Betónová fasáda

    Dom Delluna je introvertný, solídny a antagonistický rodinný dom v uzavretej komunite, ktorá chráni súkromie svojich obyvateľov. Život rodiny sa odohráva vo veľkom betónovom monolite usporiadanom okolo centrálneho dvora, ktorý otvára výhľad na juh a vytvára vnútornú mikroklímu, ktorá vhodne reaguje na fyzicko-geografické podmienky územia. Garáž a flexibilný obytný priestor sú umiestnené v suteréne so stenami z prírodného kameňa získaného na tvári miesta. Suterén slúži ako podstavec, nad ktorým sú na úrovni terénu obytné priestory (vstup, obývačka, jedáleň, kuchyňa, rodinná izba, ateliér a terasa). Sila a úprimnosť liatej betónovej steny a teplo mramorovej podlahy určujú atmosféru. V priestore na najvyššom poschodí sú umiestnené spálne a technické miestnosti. Tieto izby sú obložené drevom, ktoré vytvára jemnú a príjemnú atmosféru pre obyvateľov domu.

    faDom Delluna_Reims 502 (www.reims502.com), foto: Ricardo Janet
    Dom Delluna_Reims 502 (www.reims502.com), foto: Ricardo Janet

    5. Zrkadlová fasáda

    Dom Los Terrenos sa nachádza na zalesnenom svahu v severomexickom meste. Pozostáva z dvoch budov, ktoré sú rozmiestnené okolo bazéna v krajine s domorodou flórou, terakotovou dlažbou a kamennými múrmi. Obytný priestor je členený podľa funkcie a úlohy jednotlivých komponentov. Väčšia z dvoch budov má obdĺžnikový pôdorys a je doplnená asymetrickou sedlovou strechou. Fasáda je opláštená zrkadlovým sklom, čo umožňuje priestoru splynúť s okolitou zeleňou. V objekte je jednoducho vybavená kuchyňa, jedáleň a obývačka. Sklenené dvere sa úplne otvárajú a zaisťujú tak plynulé prepojenie medzi obývacou časťou a tienenou terasou. Druhá budova v tvare písmena L má dve spálne orientované rôznymi smermi. Architekti použili drevené plošiny a schodiská na vytvorenie štruktúry na niekoľkých úrovniach. Steny spální sú z hutnenej zeminy a tehál. Prednú stranu každej spálne tvorí sklenená priečka, ktorá sa dá zložiť a umožňuje prepojenie vnútorného priestoru s exteriérom.

    Dom Los Terrenos_Tatiana Bilbao (www.tatianabilbao.com), foto: Rory Gardiner
    Dom Los Terrenos_Tatiana Bilbao (www.tatianabilbao.com), foto: Rory Gardiner

    6. Stromy na fasáde

    Architekti kancelárie Vo Trong Nghia postavili dom v malebnom zálive Ha Long vo Vietname, so stromami, ktoré „vyrastajú“ z betónových stien. Na betónovej fasáde sú veľké obdĺžnikové otvory a cez každý z nich vyrastá strom. Architekti chceli obyvateľom budovy dopriať zážitok z bývania v prírode, hovoria: „Navrhli sme trvalo udržateľný dom, ktorý existuje v súlade s okolím a chce sa stať súčasťou krajiny.“ Dúfajú, že tento dom, ktorý je čiastočne budovou a čiastočne krajinou, môže byť pripomienkou dôležitosti zachovania rovnováhy medzi tým, čo sa stavia, a prírodou. Vila má päťuholníkový pôdorys, šesť poschodí spojených schodiskom, umiestneným po obvode budovy. Debničky na sadenie stromov sú umiestnené v medzerách medzi jednotlivými časťami schodiska, s dostatočným priestorom pre rast stromov. Vytvorenie tohto „zeleného nárazníka“ okolo exteriéru budovy má mnoho výhod – pomáha prirodzene ochladzovať interiér, eliminuje potrebu umelej klimatizácie a znižuje hluk. Na fasádu architekti zvolili betón s drevenou textúrou, aby stavba pôsobila čo najprirodzenejšie.

    Dom Ha Long_VTN architekti (www.vtnarchitects.net), foto: Hiroyuki Oki
    Dom Ha Long_VTN architekti (www.vtnarchitects.net), foto: Hiroyuki Oki

    7. Dynamická drevená fasáda

    Tento ambiciózne navrhnutý dom zapadá do kontextu svojho okolia tým, že uprednostňuje prísnu geometrickú kompozíciu, dynamické využitie priestoru a svetla a výrazné prispôsobenie sa uličnej krajine. Cieľom architektov bolo presadiť tradičnú typológiu  dvojitých domov (duplex) tak, aby lepšie odrážali súčasný spoločenský a kultúrny kontext sídliska. Geometria novej fasády je zrkadlom susedného domu. Minimalistická drevená fasáda s bielou farbou uprednostňuje čistotu a jasnosť troch postupne usporiadaných štítových foriem, pričom zachováva formálne spojenie so susednou budovou. Silné prepojenie s exteriérom, zachovanie súkromia a schopnosť prispôsobiť budovu rôznym tepelným podmienkam sa podarilo dosiahnuť dynamickou prednou a zadnou fasádou. Predtým tmavá fasáda tohto dvojitého domu je teraz osvetlená slnkom počas celého dňa a prirodzene vetrá celý dom, privádza vzduch spredu aj zozadu a odvetráva ho cez otvorené strešné okná. Zachovaná paleta materiálov sa spolieha na rôznorodosť textúr a vzorov a ich interakciu so svetlom a priestorom.

    Dom North Bondi_James Garvan (www.jamesgarvan.com), foto: Katherine Lu
    Dom North Bondi_James Garvan (www.jamesgarvan.com), foto: Katherine Lu

    8. Načierno natretá drevená fasáda

    Holandský architekt s interiérovými dizajnérmi i29 navrhol malý dovolenkový dom pre štvorčlennú rodinu v sviežej zelenej prírode Vinkeveen, plávajúcej obytnej enkláve vzájomne prepojených ostrovov. Nachádza sa na predĺženom ostrovnom pozemku v blízkosti jazera, poloha bola ideálna na otvorenie výhľadu na jazero a slnko. Navonok objekty rôznych veľkostí vytvárajú sochársky obraz, ktorý z každého uhla vyzerá inak. Na zvýšenie kvality tejto sochárskej konštrukcie majú obytné priestory minimalistickú tmavú drevenú fasádu s neviditeľnými úpravami strechy a okenných rámov. Všetky izby majú veľké okná alebo posuvné dvere, ktoré sa dajú úplne otvoriť, čím dochádza k prepojeniu interiéru s exteriérom.

    Dovolenkový dom Vinkeveen_Chris Collaris (www.chriscollaris.nl)
    Dovolenkový dom Vinkeveen_Chris Collaris (www.chriscollaris.nl)

    9. Fasáda so šindľami z recyklovaného plastu

    Pretty Plastic sú šindle získané zo 100 % recyklovaných materiálov používaných na fasádne obklady, po prvýkrát ich použili architekti holandských štúdií Overtreders W a Bureau SLA na opláštenie stálej budovy. Pretty Plastic je obkladový materiál, ktorý dáva vyradeným stavebným výrobkom druhý život. Šindle sú vyrobené zo starých plastových okenných rámov, zvodov a odkvapov. Inštalujú sa na fasádu jednou skrutkou a sú dostupné v 9 rôznych odtieňoch sivej a v budúcnosti sa plánuje aj rozšírenie farebnej palety. V roku 2017 bol obklad použitý na takzvaný Peoples Pavilion v rámci Dutch Design Week, pričom v januári tohto roku bola dokončená prvá stála budova s ​​týmto obkladom, hudobný pavilón gymnázia Sint Oelbert v holandskom Oosterhoute.

    Hudobný pavilón gymnázia Sint-Oelbert_Grosfeld Bekkers Van Der Velde Architects (www.grosfeldbekkersvandervelde.nl)
    Hudobný pavilón gymnázia Sint-Oelbert_Grosfeld Bekkers Van Der Velde Architects (www.grosfeldbekkersvandervelde.nl)

    10. Drevené šindle na fasáde

    Tri veľké okrúhle okná vynikajú na fasáde domu s výhľadom na údolie Rýna v Rakúsku, ktoré navrhli architekti Innauer-Matt. Dvojposchodový dom s názvom Trojoký má množstvo charakteristických prvkov. Okrem okien, z čoho vyplýva názov, je tu aj fasáda zo šindľov zo smrekovcového dreva, pripomínajúca rybie šupiny. Architekti navrhli dom pre štvorčlennú rodinu na mieste, kde predtým stál vidiecky dom, ktorý zničilo nepriaznivé počasie.

    Dom s tromi očami_Innauer Matt architekti (www.innauer-matt.com), foto: Adolf Beureuter
    Dom s tromi očami_Innauer Matt architekti (www.innauer-matt.com), foto: Adolf Beureuter

    Ak máte záujem o vyhotovenie alebo rekonštrukciu fasády, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov stavieb, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Odborný článok 2120
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 495 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    8.7
    0

    greenstudio s. r. o.


    8.8
    0

    YELL design, s.r.o.


    8.7
    0

    Ing.arch. Juraj Ženiš


    10
    13

    Ing. Mária Modrovičová - Mardiz


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené