Pre oblasť

    Panoramatické okno – áno alebo nie?

    Článok si prečítalo viac ako 1102+ používateľov
    Panoramatické okno ako aj väčšina iných stolárskych výrobkov, má svoje výhody a nevýhody. Je to okno, ktoré siaha od podlahy až po strop, od jednej bočnej steny k druhej, čo prakticky znamená, že pri pohľade zvonku pokrýva väčšiu časť fasády budovy. V tomto článku sa zmienime o jednotlivých typoch panoramatických okien a ich výhodách a nevýhodách.
    Odborný článok 1102
    panoramaticke okno
    Máme 305 realizátorov v oblasti Posuvné okná:

    1. Čo je panoramatické okno?

    Panoramatické okno alebo stena je okenný otvor väčších rozmerov (2500 mm × 2000 mm a viac), ktorý umožňuje maximálne využiť výhody prirodzeného svetla a tepla, a zároveň poskytuje panoramatický výhľad na okolitú prírodu. Ako rozlíšiť panoramatické okno od panoramatickej steny? Pojem panoramatické okno sa najčastejšie používa v prípadoch, keď ide o okno väčších rozmerov, ktoré je výškou parapetu umiestnené nad povrchom podlahy a nedosahuje až po strop. Pojem panoramatická stena sa používa vtedy, keď sklenená plocha okna siaha od podlahy až po strop. Týmto spôsobom sa vyplní značná časť fasády a z okna sa stane stena.

    Panoramatické okno sa zvyčajne umiestňuje do obytných priestorov, kde je najväčšia potreba využitia denného svetla. Väčší podiel denného svetla priaznivejšie pôsobí na človeka a jeho aktivity počas dňa.
    Panoramatické steny okrem toho, že vyzerajú výnimočne, umožňujú aj výborné presvetlenie priestoru
    Panoramatické steny okrem toho, že vyzerajú výnimočne, umožňujú aj výborné presvetlenie priestoru

    2. Panoramatické okná a panoramatické steny podľa spôsobu otvárania

    2.1. Fixné panoramatické okno

    Už samotný názov napovedá, že ide o typ panoramatického okna, ktoré neumožňuje otváranie a vetranie miestnosti. Preto sa vo väčšine prípadov fixné panoramatické okno kombinuje s inými typmi panoramatických okien/stien – zdvižnými alebo posuvnými. Jedna časť okna je teda fixná a ponúka iba široký panoramatický výhľad do exteriéru, zatiaľ čo druhá časť s posuvnými dverami umožňuje otváranie a vetranie miestnosti.

    2.2. Zdvižno-posuvná panoramatická stena

    Pokiaľ ide o verzie zdvižno-posuvných panoramatických stien, posuvné krídlo sa pred otvorením mierne zdvihne a potom sa posúva po vodidlách vedľa pevnej časti. Krídla nie sú v jednej rovine, ale stena sa stále tesne uzatvára a je dobre tepelne izolovaná, čo zabezpečuje príjemnú klímu v miestnosti. Zvláštnosťou tohto systému je, že je možné implementovať nízky prah, v skutočnosti je prah inštalovaný do podlahy.

    Nízky prah tak umožňuje nerušený prechod bez prekážok. Z tohto hľadiska je považovaný za dokonalé, elegantné a funkčné riešenie. Zdvižno-posuvný systém panoramatickej steny je vhodný pre väčšie rozpätia. Maximálny odporúčaný rozmer je cca 4000 mm × 2400 mm.

    2.3. Výklopno-posuvná panoramatická stena

    Pre výklopno-posuvný systém je charakteristické, že panoramatická stena sa otvára výsuvným posúvačom tak, že krídlo sa otvorí najskôr ako „na vetranie“ a následne sa krídlo vyrovná vytiahnutím spodnej časti. Krídlo sa tak môže posúvať vedľa pevnej časti aj napriek tomu, že obe krídla sú v jednej rovine. Výklopno-posuvný variant panoramatickej ceny je zároveň najpredávanejším typom, dostupným v plastovom alebo hliníkovom prevedení. Pre výklopno-posuvnú verziu panoramatickej steny sa odporúča obmedziť rozmery  na 3200 mm × 2200 mm.

    Panoramatické okná prepúšťajú do priestoru najviac svetla a tepla a na druhej strane ponúkajú neobmedzený výhľad
    Panoramatické okná prepúšťajú do priestoru najviac svetla a tepla a na druhej strane ponúkajú neobmedzený výhľad

    2.4. Skladacia (akordeónová) panoramatická stena

    Skladacia panoramatická stena sa skladá z niekoľkých segmentov (panelov), ktoré sa otvárajú skladacím spôsobom podľa harmonikového systému a sú naskladané v samotnom prechode. Pri skladacej panoramatickej stene existuje niekoľko spôsobov a smerov otvárania: otvorenie všetkých panelov na jednu stranu, čiastočné otvorenie panelov doľava alebo čiastočné otvorenie panelov doprava. Rovnako ako pri zdvižno-posuvnom systéme, aj pri skladacích panoramatických stenách je možné aj prevedenie s nízkym prahom. Maximálny odporúčaný rozmer skladacej panoramatickej steny je 4800 mm × 2200 mm.

    2.5. Balkónové dvere

    Jedným z mnohých variantov panoramatických stien sú aj balkónové dvere, ktoré umožňujú  voľný prístup na balkón alebo terasu; v podstate majú rovnakú funkciu ako všetky ostatné panoramatické steny, okrem fixných – prechod z interiéru do exteriéru. Zvláštnosťou balkónových dverí je, že v spodnej časti krídla je zabudovaná 10 cm lišta. Sklo sa tak nedostane na podlahu, balkónové krídlo pod ním je dodatočne chránené.

    K dispozícii je veľký výber rôznych typov balkónových dverí: fixné balkónové dvere, jednokrídlové balkónové dvere, jednokrídlové balkónové dvere s fixným horným oknom, jednokrídlové balkónové dvere s otvárateľným horným oknom, jednokrídlové balkónové dvere s fixným bočným oknom, dvojkrídlové balkónové dvere, dvojkrídlové balkónové dvere s otvárateľným horným oknom a dvojkrídlové balkónové dvere s fixným horným oknom.
    Balkónové dvere môžu byť súčasťou panoramatickej steny, umožňujú pohodlný prístup na balkón alebo terasu
    Balkónové dvere môžu byť súčasťou panoramatickej steny, umožňujú pohodlný prístup na balkón alebo terasu

    3. Panoramatická stena - výhody

    Väčšinu času, ktorý trávime doma, trávime v obývačke, ktorá je v moderných domoch prepojená s jedálňou a kuchyňou. O to dôležitejšie je preto denné svetlo a vetranie obytného priestoru. Jedným z dôležitých faktorov je prepojenie vnútorného priestoru s exteriérom (terasa, záhrada). Všetky tieto pozitívne vlastnosti poskytuje panoramatická stena, ktorá opticky zväčšuje priestor, prepúšťa oveľa viac denného svetla ako bežné okno a zároveň ponúka krásne panoramatické výhľady do okolia.

    Panoramatická stena je preto najlepším funkčným riešením na miestach, kde je vysoká frekvencia prechodu z interiéru do exteriéru (a naopak). Panoramatické steny sú vyrobené z dvojitého alebo trojitého skla, najčastejšie sa používa bezpečnostné tvrdené sklo, ktoré poskytuje ochranu a bezpečie pred prípadným poškodením.

    4. Panoramatická stena - nevýhody 

    Medzi nevýhody panoramatickej steny patrí cena. Najpredávanejším typom je panoramatická stena so sklopno-posuvným systémom otvárania, ktorej cena je takmer o 50 % nižšia ako panoramatická stena so zdvižno-posuvným systémom. Cena panoramatickej steny závisí od rozmerov, typu zasklenia, typu a spôsobu otvárania a profilu, resp. materiálu, z ktorého je rám vyrobený. Rovnako ako pri obyčajných oknách platí, že najlacnejší materiál je plast.

    Panoramatická stena opticky zväčšuje priestor, prepúšťa veľa denného svetla a zároveň ponúka krásny výhľad do okolia 
    Panoramatická stena opticky zväčšuje priestor, prepúšťa veľa denného svetla a zároveň ponúka krásny výhľad do okolia 

    5. Panoramatické okno – cena

    Za fixné panoramatické okno zaplatíte 1 500 až 2 000 EUR, panoramatická stena so sklopno-posuvným otváraním stojí 3 500 až 4 000 EUR. Zdvižno-posuvný systém otvárania je ešte drahší, ceny dosahujú výšku až 6 000 EUR.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    6. Panoramatické okno alebo stena, áno alebo nie?

    Rozhodnutie o výbere panoramatického okna alebo panoramatickej steny je ponechané výlučne na vás. Faktom však je, že neoľutujete, ak sa pre panoramatickú stenu rozhodnete ani napriek vyššej počiatočnej investícii. V prospech panoramatického okna hovoria už spomínané fakty, väčšia efektivita a presvetlenia obytného priestoru, vetrania a širokouhlé panoramatické výhľady na okolie. Ak cena nie je problém, kúpa sa určite oplatí.

    Odborný článok 1102
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Posuvné okná?

    Máme 305 realizátorov v oblasti Posuvné okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 305 realizátorov v oblasti Posuvné okná
    9.8
    0

    URESPKA s. r. o.


    10
    2

    Vladimíra Maškulková - ALIMONT


    10
    1

    PEMA okná


    10
    1

    Peter Vargončík - eurookná


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené