Pre oblasť

    Rekonštrukcia vidieckeho domu

    Článok si prečítalo viac ako 1098+ používateľov
    Staré domy nesú v sebe nehmotnú hodnotu, ktorú môže dať len úctyhodný vek. Storočia, v ktorých sa stavali a búrali múry, desaťročia, v ktorých sa striedali generácie, a roky, ktoré zanechali stopy na fasáde. Napriek tomu mnohé vidiecke domy chátrajú, na dedinách je čoraz menej ľudí, ktorí sa venujú poľnohospodárstvu. Jedným zo spôsobov ako zachovať ľudovú rozmanitosť vidieka je cestovný ruch, ktorý má tzv. butikový charakter, ktorý môže zabezpečiť prísun potrebných finančných prostriedkov, čím by sa najskôr udržalo a postupne zlepšovalo všetko, čo súvisí so životom na vidieku. V dnešnom rýchlom tempe života turisti na vidieku hľadajú predovšetkým pokoj, kvalitu a spojenie s prírodou, preto sú v tomto biznise najúspešnejší tí, ktorým sa podarilo zachovať originalitu svojho regiónu prepojenú so všetkými výhodami modernej doby. Pre vašu lepšiu predstavu uvádzame príklad rekonštrukcie nehnuteľnosti s názvom U Momu (originálny názov Pri Momi) v osade Kančevci (Slovinsko), ktorú realizovali architekti Maja a Goran Dominko.
    Odborný článok 1098
    pri momi
    Máme 2585 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu:

    1. Za deviatimi horami...

    Pred viac ako 150 rokmi uprostred malebných vrchov v oblasti Goričko vznikla farma U Momu. Staré vidiecke stavby z drevených trámov a hliny obklopujú lesy, vinohrady a sady, ktoré sa rozprestierajú na ploche 20 000 metrov štvorcových. Aby sa víno neskazilo, bol tu aj hostinec a obchod, kde dodnes tieň poskytujú storočné stromy. Nehnuteľnosť však chátrala, až kým ju nezbadali budúci majitelia.

    Maštale a iné zariadenia pred rekonštrukciou, foto: Obec Moravske Toplice
    Maštale a iné zariadenia pred rekonštrukciou, foto: Obec Moravske Toplice

    2. Noví majitelia najskôr poupratujú dom

    Architekti Maja a Goran Dominko hľadali odpoveď na otázku: „Prečo by k nám prichádzali ľudia z druhého konca sveta?“ Kvôli kontaktu s prírodou? Tradičnému spôsobu života? Gurmánskej ponuke? Pohodliu? Alebo hľadajú pokoj a ticho? Odpoveď zahrňuje všetko vyššie uvedené.

    Rekonštrukcia starých budov je vždy chúlostivá záležitosť, pretože o každý krok sa treba dôsledne starať a dbať na to, aby sa nezničilo viac ako sa opraví. Okrem toho sa život v posledných desaťročiach dramaticky zmenil, takže bývalé štandardy pohodlia a zdravia už často nie sú vhodné. To si vyžaduje výrazné zmeny, vylepšenie a modernizáciu, ale urobené spôsobom, ktorý v žiadnom prípade neohrozí autentickosť a zachová jemnú rovnováhu starého a nového.

    To všetko si noví majitelia veľmi dobre uvedomovali, takže rekonštrukčné práce trvali celé 3 roky. Všetky budovy si zachovali dispozíciu aj vzhľad, okrem maštale, ​​ktorá musela byť  zbúraná, nahradila ju terasa s pergolou. Nehnuteľnosť si zachovala svoj tradičný vzhľad: biele fasády, drevené prvky, sofistikované detaily a do značnej miery aj bledomodré okenice natreté zmesou limetky a modrej skalice (síranu meďnatého). Všetky vymenené materiály boli opätovne použité na dekoráciu interiéru. Podstata sa zmenila len na účel interiéru, keďže sa nehnuteľnosť zmenila z poľnohospodárskej na turistickú.

    Prečo by prístrešky poskytovali iba ochranu pred dažďom, keď môžu byť skvelým miestom na sedenie, foto: Obec Moravske Toplice
    Prečo by prístrešky poskytovali iba ochranu pred dažďom, keď môžu byť skvelým miestom na sedenie, foto: Obec Moravske Toplice

    3. Vitajte U Momu

    Dnes U Momu za dokorán otvorenými dverami nájdete idylické byty. Tri spálne v hlavnom dome sú prepojené spoločnou vidieckou kuchyňou a pohodlným moderným obývacím priestorom. Priestrannému a svetlému modernému dizajnu, ktorý je výsledkom zlúčenia bývalých malých miestností, tradičný nádych dodáva výber materiálov a detailov: biele murované povrchy, pec na chlieb a stará keramika. Všade, kde to bolo možné, zreštaurované boli staré skrine, postele, stoličky, dvere a iné kusy nábytku. Hygienu zabezpečujú dve moderné kúpeľne a voľne stojaca vaňa v jednej zo spální.

    V tomto prostredí si oddýchne telo, myseľ aj duša; zdroj: vidiecka domácnosť U Momu
    V tomto prostredí si oddýchne telo, myseľ aj duša; zdroj: vidiecka domácnosť U Momu

    Jediné, čo pripomína bývalú maštaľ a senník oproti domu, je rustikálny klenutý strop v dvoch komfortných apartmánoch. Jeden z nich má aj medziposchodie, ktoré sa kedysi využívalo na sušenie poľnohospodárskych produktov. Na horných poschodiach pozornosť určite upúta  masívny drevený strop. Tam, kde sa kedysi choval dobytok, sú dnes 4 lôžka, kuchyňa, kúpeľňa a televízor, vďaka čomu sa návštevníci v každej z izieb cítia lepšie ako doma. Bývalý hostinec slúži aj dnes väčším spoločnostiam, či už na raňajky, večierky alebo aj svadby.

    Okolo budov nechýbajú skryté zákutia. Chládok a tieň poskytujú košaté lipy a gaštany, cestičky vedú okolo zeleninovej záhrady, kde si možno naložiť čerstvú zeleninu priamo na tanier, je tu aj bazén, terasa, sauna a otvorené ohnisko, ktoré bude môcť využiť každý jeden návštevník, ktorý bude mať chuť posedieť si pri ohni, vychutnávať chlieb a víno a započúvať sa do ticha okolitej prírody. 

    Takáto starodávna kuchyňa vonia aj z fotografie, zdroj: vidiecka domácnosť U Momu
    Takáto starodávna kuchyňa vonia aj z fotografie, zdroj: vidiecka domácnosť U Momu

    Ak máte záujem o rekonštrukciu domu, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 1098
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu?

    Máme 2585 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2585 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia domu
    9.3
    0

    Marián Petrovčin - STAVMANMP


    9.4
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    10
    2

    Paulo Maroš


    9.3
    0

    FAMI, S.R.O.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené