Pre oblasť

    Stavba na strmom pozemku

    Článok si prečítalo viac ako 991+ používateľov
    Je jasné, že stavba domu na nerovnom, svahovitom teréne je v porovnaní so stavbou domu na rovinatom pozemku oveľa väčšia výzva. Na nerovnom teréne je potrebné brať do úvahy výškové uhly jednotlivých bodov terénu, aby sa maximalizovalo využitie pozemku. Tak ako pri výstavbe domu na rovinatom teréne, aj pri projektovaní domu, resp. jeho výstavbe na nerovnom pozemku, dôležitá je spolupráca s architektom, ktorého úlohou je maximálne využiť všetky potenciály pozemku a hľadať riešenia z hľadiska vhodného umiestnenia stavby na pozemku, v súlade s vašimi požiadavkami.
    Odborný článok 991
    dom strmy svah
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Strmý terén

    Pod pojmom strmý terén sa rozumie akýkoľvek pozemok, ktorý nie je rovinatý, a preto má určité výškové rozdiely. Svah samozrejme nemusí byť nevýhodou pozemku – práve naopak. Pri správnom plánovaní, resp. projektovaní domu možno svah využiť tak, aby objekt úplne splynul s terénom a jeho okolím.

    Jednou z najväčších počiatočných chýb, ktorej sa, žiaľ, mnohí dopúšťajú, je vyrovnávanie terénu, pričom sa úplne prehliada, že tento typ zásahu ovplyvňuje okolie a novostavba bude oveľa menej vizuálne zladená s inými domami a okolím.

    2. Ako využiť strmý terén?

    Využiť sklon terénu v prvom rade znamená nemeniť ho. Dobrý odborník na základe obhliadky lokality bude vedieť z pozemku vyťažiť čo najviac. V praxi to zvyčajne znamená návrh domu, ktorý bude postavený na dvoch alebo viacerých úrovniach (poschodiach), ktoré budú dané terénom. Konkrétne, ak je výškový rozdiel povedzme 3 m, je to hodnota, ktorá predstavuje výšku jedného podlažia. V prípade, že je prístupový chodník vo vyššej úrovni, zriaďuje sa väčšinou vedľa neho vchod s pridruženými obslužnými miestnosťami a obytnými priestormi, spodná úroveň sa ponecháva pre spálne. Poloha domu môže byť samozrejme rôzna, ľubovoľná, v závislosti od požiadaviek klienta.

    Ak je však prístupová cesta upravená v nižšej úrovni terénu, dispozičné riešenie priestorov bude presne opačné. Dolu sa bude nachádzať hlavný vchod, garáž a obslužné miestnosti, na vyššej úrovni bude obývacia a spacia časť, ktoré môžu byť aj oddelené. Podstatou domu na strmom pozemku je členenie priestoru na jednotlivé úrovne, pričom toto členenie diktuje samotný terén. Môžeme povedať, že dom je rozdelený na jednotlivé úrovne (poschodia)  „prirodzeným“ spôsobom. Jednou z hlavných výhod umiestnenia domu na strmom pozemku je tzv. terasovité usporiadanie, kedy je z každej úrovne možný priamy prístup na jednotlivé podlažia (úrovne) domu.

    3. Oporné múry – nepostrádateľný prvok terénnych úprav

    Pri stavbe domu na strmom pozemku môžeme na úpravu okolia domu použiť oporné múry.  Pomocou oporných múrov možno vytvoriť rôzne úrovne, resp. terasy, každá má svoj vlastný účel. Vyššia úroveň pozemku priamo pri dome je zvyčajne určená pre vonkajšiu terasu, z ktorej možno pozorovať trávnik, bazén, záhradu alebo ovocný sad na nižšej úrovni. Možnosti týkajúce sa vonkajšej úpravy okolia sú rôzne, ale všetko, samozrejme, závisí od prírodných podmienok pozemku. Okrem základnej funkcie členenia terénu na rôzne úrovne, zohrávajú oporné múry dôležitú úlohu aj z estetického hľadiska. Oporný múr môže byť postavený klasicky z kameňa alebo betónu, existujú aj špeciálne svahové tvárnice, ktoré nepochybne dodajú vášmu okoliu krajší vzhľad.

    Tvar domu splýva so strmým terénom
    Tvar domu splýva so strmým terénom
    Oporné múry sú nepostrádateľným prvkom na strmom pozemku
    Oporné múry sú nepostrádateľným prvkom na strmom pozemku

    Ak máte záujem o stavbu domu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 991
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    8.7
    0

    One Building Co., s.r.o. ,


    8.7
    0

    Ing. Marek Vereš - MV architektúra


    9.4
    0

    K200 s.r.o.


    9.6
    0

    designjabrocky s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené